MENU
klinika

Qëndrimi ndaj Rusisë e Kinës

“Jo kaq e butë me ata”/ Pse Merkelit po i bëjnë presion?

12.02.2021 - 08:40

Vendosja e interesave të tregtisë dhe biznesit të parë ka qenë gjithmonë mantra e qeverisë gjermane kur bëhet fjalë për marrëdhëniet e vendit me Kinën dhe Rusinë.

Me “Wandel durch handel”, që përkthehet si “ndryshim përmes tregtisë” në rastin e Kinës, zyrtarët gjermanë në mënyrë efektive janë përpjekur të përdorin lidhjet e tij ekonomike për të nxitur Pekinin të bëjë reforma progresive.

Me Rusinë ka ekzistuar “Modernisierungspartnerschaft”, që do të thotë “partneritet për modernizimin”.

Por të dyja kanë dështuar pak a shumë.

Marrëdhëniet me Rusinë, ku Gjermania mbështetet shumë për energji, janë prekur kohët e fundit nga helmimi i liderit të opozitës Alexei Navalny, i cili fluturoi në Berlin për mjekim kundër vullnetit të Kremlinit.

“Është e pamundur duke pasur parasysh këto zhvillime t’i kthehemi qasjes së vjetër të politikës që në thelb përfshinte shumë mirëkuptim për Rusinë,” tha Daniela Schwarzer, drejtoreshë e Këshillit Gjerman për Marrëdhënie me Jashtë, në një intervistë telefonike.

Me Kinën, është duke u bërë gjithnjë e më e qartë se nuk do të ketë “ndryshim politik” përmes tregtisë.

Por shumë thonë se është koha që Gjermania të jetë më e rreptë me Pekinin, qoftë për blerjet, teknologjinë apo çështjet e të drejtave të njeriut.

“Ekziston një presion i madh për të qenë më i rreptë me Kinën,” i tha CNBC në një intervistë telefonike Noa Barkin, një redaktor menaxher me firmën kërkimore Rhodium Group.

“Nën udhëheqjen e Merkel, Gjermania në të vërtetë nuk kishte vija të kuqe. Kjo duhet të ndryshojë. Evropa duhet të ketë kufij më të rreptë me Kinën. ”

Kina është njëkohësisht një rival dhe një partner për Gjermaninë në shumë aspekte.

Kompanitë në centralin evropian mbështeten në tregun e saj të madh të konsumit për të shitur produktet e tyre.

Problemi kryesor me Kinën është se nuk ka një fushë loje të barabartë për investitorët.

“Kjo është një sfidë e madhe për qeverinë e re gjermane”, shpjegoi Schwarzer.

“Qeveria e re duhet të rrisë ndërgjegjësimin për kërcënimin e paraqitur nga Kina konkurrente.”

Kancelarja Angela Merkel ka fituar shumë besim në të gjithë globin nga udhëheqës të tjerë pasi ajo shihet si një partner i besueshëm me shumë përvojë në skenën politike.

Ndërsa ajo kishte durim me Pekinin, veprimet e fundit të politikës kanë treguar që ajo ka filluar tashmë një ndryshim në ton: Vitin e kaluar një ligj i tregtisë së jashtme u ashpërsua për ta bërë më të vështirë blerjen e kompanive gjermane.

Merkel dhe cila do të jetë qeveria e saj e fundit po shkojnë drejt një qëndrimi më të ashpër dhe çdo legjislaturë e re në Gjermani ka të ngjarë të ndjekë atë rrugë.

“Ekziston një presion i madh për ndryshim nga ligjvënësit në Bundestag (Parlamenti gjerman) por edhe nga jashtë,” shpjegoi Barkin.

“Aleatët gjermanë si India, Japonia, Kanada janë të gjithë duke rritur presionin mbi Gjermaninë, do të jetë shumë më e vështirë për Gjermaninë në të ardhmen.”

Por nuk ka gjasa që ato të jenë një ndryshim dramatik së shpejti, pasi varësitë ekonomike nga Kina janë të mëdha dhe ka ende një dëshirë në Berlin për të mbajtur një lloj dialogu konstruktiv.

Përkthyer dhe përshtatur nga CNBC/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


“Ai njeh vetëm gjuhën e parave”!

A duhet t’i ndërpresë Merkel projektet me Putinin?

Ja përse Merkel duhet të largohet

“Zemra e Evropës” duhet të rrahë më shpejt!