MENU
klinika

Mësojini...

Kancerogjenët e zakonshëm që duhet të njihni patjetër!

25.02.2021 - 13:46

Ju ndoshta keni dëgjuar fjalën “kancerogjen” dhe të keni pyetur veten se çfarë do të thotë kjo për jetën tuaj të përditshme. Një kancerogjen është diçka që mund të shkaktojë kancer. Mund të jetë një substancë në ajër, një produkt që përdorni, ose një kimikat në ushqime dhe pije.

Vetëm se keni pasur kontakt me një kancerogjen nuk do të thotë që do të merrni kancer. Mundësia juaj për t’u sëmurë varet nga shumë gjëra. Sa jeni ekspozuar ndaj substancës  është pjesë e saj. Genet gjithashtu luajnë një rol.

Studiuesit përdorin metoda të ndryshme për të vendosur nëse diçka duhet të quhet kancerogjen. Doza të mëdha të një substance mund t’u jepen kafshëve laboratorike për të parë nëse sëmuren nga kanceri. Shkencëtarët gjithashtu studiojnë rezultatet e shumë studimeve.

Duhani

Nuk ka rëndësi nëse jeni duhanpirës apo merrni frymë në tymin e dikujt tjetër. Të paktën 70 kimikate në duhan dihet se shkaktojnë kancer duke dëmtuar ADN-në.

Duhani pa tym mund të duket më i sigurt, por gjithashtu mund të çojë në kancer. Edhe pirja e duhanit e lehtë rrit rrezikun tuaj, prandaj bisedoni me mjekun për mënyrat e lënies së duhanit.

Radoni

Ky gaz ndodh në sasi të vogla në natyrë, ku është i padëmshëm. Por nëse ndërtohet në ambiente të mbyllura dhe ju e thithni atë, radoni prish rreshtimin e mushkërive.

Është  shkaku numër 1 i kancerit të mushkërive tek jo-duhanpirësit. Ju nuk mund ta shihni ose nuhatni radonin, por një test i veçantë mund të kontrollojë nivelet në ambjent.

Azbesti

Fibrat e forta, të imëta në asbest ndihmojnë në forcimin e produkteve si herpesat e çatisë, pllakat e tavanit dhe pjesët e makinave. Megjithatë nëse këto fibra çlirohen dhe ju i thithni ato, ato mund të vendosen brenda mushkërive.

Studimet e njerëzve dhe kafshëve kanë treguar se asbesti është kancerogjen. Nëse bie në kontakt me të në punë, vish veshje mbrojtëse. Nëse është në shtëpinë dhe duhet të hiqet, punësoni një ekspert.

Ushqime krokante, kafe

Kur disa perime, si patatet, nxehen në temperatura të larta, ato mund të japin një kimikat të quajtur akrilamid. Studimet tregojnë se minjtë që morën akrilamid në ujin e pijshëm morën kancer, kështu që studiuesit mendojnë se edhe tek njerëzit mund të ndodh.

Rrezet ultraviolet

Studimet tregojnë se rrezet ultraviolet (UV), qoftë nga dielli apo nga një solar, zhyten në lëkurë dhe dëmtojnë qelizat. Shumica e rasteve të kancerit të lëkurës janë për shkak të rrezeve UV.

Ndotja dhe ndryshimi i klimës i bëjnë këto rrezet më të forta. Për të qëndruar i sigurt, mbrojeni lëkurën me kremë dielli, vishni një kapele dhe syze dielli, dhe shmangni sallonet për solar.

Alkooli

Sa më shumë alkool të pini, aq më të mëdha janë shanset për të marrë lloje të caktuara të kancerit, të tilla si:

  • Koka dhe qafa
  • Ezofagut
  • Gjirit
  • Mëlçisë
  • Kolorektal
  • Një arsye për këtë mund të jenë kimikatet kancerogjene të prodhuara kur bëhen birrë, verë dhe pije alkoolike

Mishi i përpunuar

Proshutë, sallam, peperoni, sallam – çdo mish që është ruajtur ose aromatizuar mund të rrisë shanset për t’u prekur nga kanceri i zorrës së trashë. Ekspertët arritën atë pikëpamje duke parë më shumë se 800 studime.

Ndotja

Përveç shkarkimit, ajri i ndotur në natyrë përmban pluhur dhe gjurmë të metaleve dhe tretësve që mund të çojnë në kancer.

Ju nuk mund ta shmangni ndotjen, por mund të bëni pjesën tuaj që të mos kontribuoni në të duke ecur ose duke lëvizur me biçikletë në vend që të vozisni. Ndiqni paralajmërimet lokale të shëndetit publik dhe qëndroni brenda në ditë kur cilësia e ajrit është e keqe.