MENU
klinika

Nga Financial Times/ Çfarë do të kërkohet nga Mbretëria e Bashkuar?

Kushtet e Japonisë për zgjerimin e CPTPP

24.02.2021 - 11:17

Viti 2021 filloi me një mori aktivitetesh për anëtarësimet në Marrëveshjen Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor (CPTPP): “mega marrëveshja e tregtisë së lirë” arketipale që bashkon Australinë, Brunei, Kanada, Kili, Japonia, Malajzia, Meksika , Zelanda e Re, Peru, Singapor dhe Vietnam. Koreja e Jugut dhe Kina shprehën interes të ri për anëtarësimin. Më e rëndësishmja, Mbretëria e Bashkuar bëri një kërkesë zyrtare për t’u bashkuar.

CPTPP u krijua që nga fillimi për të akomoduar anëtarë të rinj. Me aplikimin në MB, megjithatë, dy gjëra janë bërë të qarta shpejt. Së pari, procesi i anëtarësimit në vetvete është mjaft i paqartë dhe tani do të duhet të përcaktohet në detaje. Së dyti, precedenti i vendosur nga pranimi në Mbretërinë e Bashkuar do të jetë thelbësor kur bëhet fjalë për aplikantët e ardhshëm, ndoshta duke përfshirë Kinën, kështu që anëtarët ekzistues duan ta marrin procesin seriozisht.

“Disa vende po përpiqen të hartojnë rregullat me vendet e tjera në mendje,” tha një negociator i CPTPP. “Nëse e bëni këtë proces para-negociues pak më të rëndë, atëherë ndihmon të shmangni Kinën.”

Japonia është një vend i tillë. Qëllimi kryesor i tij me CPTPP është vendosja e standardeve të larta për tregtinë në Azi. Prandaj, dëshiron të sigurohet që çdo aplikant i ri të nënshkruajë të gjitha rregullat në CPTPP si një parakusht për t’u bashkuar. “Ne nuk duam ta hollojmë TPP fare për aderime të reja”, tha një zyrtar japonez i tregtisë. Në praktikë, anëtarët po kërkojnë të krijojnë një lloj procesi ku Britania e Madhe demonstron se si do të përmbushë të gjitha rregullat para fillimit të negociatave të hyrjes.

Mbretëria e Bashkuar është një rekrut i parë ideal për këto qëllime pasi që është i kënaqur me rregullat e vështira në fusha të tilla si prona intelektuale, subvencionet dhe pronësia e shtetit. Edhe atëherë, qëndrimi i rreptë i Japonisë mund të shkaktojë vështirësi, sepse Londra ka linja të kuqe në Shërbimin e Shëndetit Kombëtar dhe në disa zona të tjera. Është e mundshme t’i rezistojë një deklarate që ajo do të ndjekë të gjitha rregullat CPTPP pa ndonjë sqarim në lidhje me fushën e tyre.

Sapo anëtarët ekzistues të CPTPP të bien dakord të fillojnë bisedimet, Londra do të duhet të përfundojë negociatat e hyrjes në treg me shtatë vendet që kanë ratifikuar marrëveshjen, plus Brunei, Kili, Malajzia dhe Peru nëse përfundojnë procesin. Kjo ka të ngjarë të jetë mjaft e drejtpërdrejtë, duke iu nënshtruar marrëveshjeve adekuate bilaterale me Australinë, Zelandën e Re, Kanadanë dhe Meksikën, ku bujqësia do të jetë një çështje thelbësore si zakonisht.

Pastaj vjen çështja më e ndërlikuar e aplikantëve të tjerë të rinj. Mundësia e anëtarësimit në Tajlandë është zhdukur pas Covid-19, por negociatorët në vendet CPTPP po marrin seriozisht interesin nga Kina dhe Koreja e Jugut, megjithëse nuk është e qartë nëse ndonjëra është akoma e gatshme për të aplikuar. Për Seulin, një vështirësi është marrëdhënia e saj e trazuar dypalëshe me Tokion. Për Kinën, pyetjet janë nëse është vërtet e gatshme të pranojë disa nga rregullat më të vështira në CPTPP, dhe nëse anëtarët ekzistues i besojnë Pekinit që t’u përmbahet atyre.

Nëse Britania e Madhe arrin të bashkohet me CPTPP, kjo do të ndryshojë disi natyrën e paktit. Si dhe duke mos qenë më një marrëveshje thjesht Paqësor, blloku i Komonuelthit të Kanadasë, Australisë, Zelandës së Re dhe Mbretërisë së Bashkuar do të kishte afërsisht të barabartë peshën e popullsisë dhe ekonomisë me Japoninë, duke ekuilibruar praninë dominuese të Tokios në marrëveshje. Në avancimin e fushatës së saj për një “Indo-Paqësor të lirë dhe të hapur”, megjithatë, Japonia ka të ngjarë të paguajë atë çmim të lumtur.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga BBC/ Çfarë ka në shportë pë Mbretërinë e Bashkuar?

Dëshiron të bashkohet, por çfarë është CPTPP?


Ligji që e rregullon këtë aktivitet nuk...

Biznesi social, rrugë e vështirë

Shqipëria është e papërgatitur për të përballuar plakjen e popullsisë...

Të moshuarit, shumica që do të rimodelojë ekonominë

Për shkak se struktura e popullsisë po ndryshon...

Si po ndryshon trendi i konsumit nga plakja?