MENU
klinika

Studimi

Në zorrën njerëzore jetojnë 140,000 viruse!

24.02.2021 - 10:41

Studiuesit kanë identifikuar më shumë se 140,000 viruse që jetojnë në zorrën njerëzore, përfshirë gjysmën që ishin të panjohura më parë.

Numri dhe shumëllojshmëria e viruseve që gjenden në më shumë se 28,000 mostra të mikrobeve të zorrëve të mbledhura nga pjesë të ndryshme të botës janë çuditërisht të larta, sipas autorëve të studimit.

Studiuesit shtuan se gjetjet e tyre do të çojnë në kërkime të reja për të mësuar se si viruset e zorrëve ndikojnë në shëndetin tonë.

Në epokën e COVID, “është e rëndësishme të mbani mend se jo të gjithë viruset janë të dëmshëm, por përfaqësojnë një përbërës të ekosistemit të zorrëve. Kjo për shkak se shumica e viruseve që gjetëm kanë ADN si materialin e tyre gjenetik, i cili është i ndryshëm nga patogjenë që shumica e njerëzve i njohin, të tilla si SARS-CoV-2 ose Zika, të cilat janë viruse të ARN-së ”, shpjegoi studiuesi Alexandre Almeida. Ai është një bashkëpunëtor postdoktoral në Institutin Ëellcome Sanger dhe Institutin Evropian të Bioinformatikës të EMBL.

“Së dyti, këto mostra erdhën kryesisht nga individë të shëndetshëm të cilët nuk kishin ndonjë sëmundje specifike. Është magjepsëse të shohësh sa specie të panjohura jetojnë në zorrë dhe të provosh të zbërthesh lidhjen midis tyre dhe shëndetit të njeriut”, tha Almeida .

Ekziston një biodiversitet i madh në zorrën njerëzore. Së bashku me bakteret, ai përmban qindra mijëra viruse të quajtura bakterofagë, të cilët mund të infektojnë bakteret.

Pabarazitë në mikrobiomën e zorrëve mund të kontribuojnë në sëmundje dhe gjendje, të tilla si sëmundje inflamatore të zorrëve, alergji dhe mbipesha. Sidoqoftë, mbetet shumë për të mësuar se si bakteret e zorrëve dhe bakterofagët që i infektojnë ato, ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm të njeriut.

Sipas autorit të studimit Trevor Laëley, gjithashtu nga Instituti Ëellcome Sanger, “hulumtimi i Bakteriofagut aktualisht po përjeton një rilindje. Ky katalog me cilësi të lartë, në shkallë të gjerë i viruseve të zorrëve njerëzore vjen në kohën e duhur për të shërbyer si një plan për të udhëhequr ekologjikisht dhe analiza evolucionare në studimet e ardhshme të viromës “.

Midis dhjetëra mijëra viruseve të zbuluara nga studiuesit ishte një klade e re shumë e përhapur (një grup virusesh që besohet se kanë një paraardhës të përbashkët), të cilit autorët i referohen si Gubaphage. Është klada e dytë më e zakonshme e virusit në zorrën e njeriut, pas crAssphage, e cila u zbulua në 2014.

Të dy klades duket se infektojnë lloje të ngjashëm të baktereve të zorrëve njerëzore, por kërkohen kërkime të mëtejshme për të identifikuar funksionet e sakta të Gubaphage të sapo zbuluar, thanë autorët e studimit.