MENU
klinika

"Hidrocentralet do të shkatërronin dhe kulturën"

Pas Di Caprio, edhe Ellie Goulding reagon për Vjosën

09.02.2021 - 10:02

Leonardo DiCaprio ka shprehur shpesh mbështetjen e tij për mbrojtjen e lumit Vjosa, duke ju dalë në krahë nismës së gjithë shqiptarëve kundër hidrocentraleve. Edhe disa muaj më parë ai bëri një postim në Instagram ku publikoi një foto nga lumi Vjosa, në të cilën shihej se njerëzit kishin shkruar me shkronja të mëdha pranë tij “Vjosa pa diga”.

“Ndërsa ne presim që Kryeministri Federal dhe qeveria e tij në Bosnjë dhe Hercegovinë të ndërmarrin hapa ligjore për të mbrojtur lumenjtë e Zemrës Blu të vendit nga shkatërrimi i mëtejshëm nga hidrocentralet e vogla, ka lajme shumë premtuese që vijnë nga Shqipëria. Vjosa, një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

Në 25 Shtator, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama njoftoi se projekti i digës Kalivaç u refuzua dhe se zona do të bëhet një park kombëtar. Parku Kombëtar i Lumit të Vjosa do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve që mbulon disa qindra kilometra lumenj dhe përrenj dhe mbron qindra apo edhe mijëra specie si ngjala e Evropës në rrezik global dhe flutura e Vjosa e zbuluar së fundmi.

Kjo do të ishte një arritje e madhe për Shqipërinë dhe pjesën tjetër të Evropës dhe parku mund të bëhet një model për Strategjinë e Biodiversitetit brenda kornizës së Marrëveshjes së Gjelbër. Në pritje të më shumë lajmeve të mira në lidhje me veprimet konkrete për mbrojtjen e përhershme dhe të plotë të lumenjve në Bosnjë dhe Hercegovinë, Shqipëri dhe pjesën tjetër të rajonit të Zemrës Blu të Ballkanit”, shkroi aktori.

 

Ndërkohë së fundmi në lidhje me këtë kauzë, ka reaguar edhe këngëtarja e hitit “Love me like you do”, Ellie Goulding. Ajo ka publikuar një video me pamje të shkëputura nga Vjosa dhe protestat që janë organizuar në vend për mbrojtjen e lumit.

“Gjithçka që bëjmë ka një ndikim në njerëzit dhe planeti. Industria e veshjeve është një nga shkelësit më të këqij të abuzimeve të punës dhe ndotjes që nxit krizën e klimës. Nuk ka pse të jetë kështu.

Patagonia synon të përdorë burimet që ata kanë zërin e tyre, biznesin e tyre dhe komunitetin e tyre për të bërë diçka në lidhje me krizën tonë të klimës. Nga mbështetja e të rinjve që luftojnë kundër naftës, deri në padi ndaj ish-presidentit amerikan, Patagonia ndërmerr veprime mbi çështjet më të ngutshme mjedisore me të cilat përballet bota jonë.

@patagoniaeurope ka përdorur zërin e saj në ‘Blue Heart’, një film që synon të ndihmojë në mbrojtjen e Gadishullit Ballkanik. Shtëpia e disa prej lumenjve të fundit të egër në Evropë dhe megjithatë ata janë nën kërcënim nga më shumë se 3,000 hidrocentrale të propozuara të cilat do të shkatërronin jo vetëm zona të mëdha të habitatit natyror të paprekur më parë, por edhe kulturat e shumta dhe të larmishme të rajonit.

Një film i dytë për këtë çështje mjedisore do të lançohet në kanalet e Patagonia Europe në muajt e ardhshëm. Ju gjithashtu mund të mësoni më shumë rreth luftës së vazhdueshme për të mbrojtur këtë rajon duke ndjekur: @fondacijadrustvenepromjene_act⁠, @BlueHeartRivers @EuroNaturOrg @EcoAlbania @ClientEarth_”, shkruan ajo në postim.