MENU
klinika

Mënyra më efektive

Si të trajtoni zbokthin?

22.02.2021 - 12:09

Zbokthi është një gjendje e zakonshme e kokës në të cilën copa të vogla të lëkurës së thatë shkëputen nga  lëkura  e kokës.

Nëse keni flokë të errët ose keni veshur ngjyra të errëta, mund të vini re copat e lëkurës në flokë ose në shpatulla. Zbokthi gjithashtu mund të shkaktojë kruarje të skalpit.

Shumë njerëz besojnë se zbokthi shkaktohet nga higjiena e dobët, por kjo nuk është e vërtetë. Megjithëse larja me shampo  mund ta bëjë zbokthin më të qartë, studiuesit ende po studiojnë shkaqet, të cilat duken të jenë komplekse.

Mënyra më efektive për të trajtuar dhe kontrolluar zbokthin është përdorimi i shampos së zbokthit dhe trajtimeve të kokës. Ndiqni këto këshilla nga dermatologët për të marrë rezultatet më të mira:

Ndiqni udhëzimet në shishen e shampos së zbokthit. Ka shumë shampo të ndryshme për zbokthin, dhe secila përmban përbërës të ndryshëm aktivë për kontrollimin e simptomave. Për të marrë rezultatet më të mira, gjithmonë ndiqni udhëzimet në shishe. Për shembull, disa shampo për zbokthin ju kërkojnë që ta lani shampon në flokë dhe në lëkurën e kokës dhe ta lini shampon për rreth pesë minuta para se ta shpëlani. Të tjerët nuk duhet të lihen në lëkurën e kokës.

Nëse lani çdo ditë flokët , përdorni shampo për zbokthin dy herë në javë. Nëse përdorimi i një shampoje për zbokthin nuk sjell lehtësim, provoni të alternoni midis shampove të zbokthit me përbërës të ndryshëm aktivë.

Shikoni një dermatolog të çertifikuar nga bordi për rekomandimin më të mirë të produktit për llojin tuaj të flokëve.

Bëni kujdes kur përdorni një shampo zbokthi që përmban katran qymyri. Shampoja e katranit mund të çngjyrosë flokët bjondë, gri ose të bardhë, kështu që nëse keni flokë me ngjyrë të çelur, mund të dëshironi të zgjidhni një shampo tjetër për zbokthin. Shampoja e katranit gjithashtu ka potencialin për ta bërë lëkurën e kokës më të ndjeshme ndaj rrezeve të diellit. Nëse përdorni këtë lloj shampoje për zbokthin, është e rëndësishme të mbroni skalpin nga dielli duke veshur një kapelë kur jeni jashtë dhe duke kërkuar hije sa herë që të jetë e mundur.

Për shumicën e njerëzve, zbokthi nuk kërkon kujdes mjekësor. Sidoqoftë, nganjëherë lëkura dhe kruarja që duket si zbokth është në të vërtetë një gjendje mjekësore, të tilla si dermatiti seborrheik, psoriaza, infeksionet kërpudhore të kokës, ose ekzema.

Nëse vazhdoni të keni simptoma pasi keni përdorur shampo për zbokthin, këshillohuni me një dermatology . Një dermatolog mund të diagnostikojë siç duhet gjendjen dhe të rekomandojë një plan trajtimi që plotëson më mirë nevojat tuaja.