MENU
klinika

Ushtrimet ndihmojnë në lehtësimin e simptomave

Skleroza Multiple dhe stërvitja. Si mund të përfitoni?

07.02.2021 - 11:47

Ushtrimet mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të sklerozës së shumëfishtë, por duhet të keni kujdes nëse doni që stërvitjet të funksionojnë. Gjëja më e rëndësishme: Mos e teproni.

Pa dyshim që i keni dëgjuar thëniet “pa dhimbje, pa fitim” ose “ndjeheni të djegur”, por kjo nuk është këshillë e mirë kur keni MS. Bërja e tepërt mund të tendosë muskujt, të rrisë dhimbjen dhe të bëjë shumë stres në trup dhe mendje. Asnjëherë mos ushtroni deri në lodhje.

Kontrolloni me mjekun para se të filloni ndonjë program fitnesi. Ata mund të sugjerojnë:

Llojet e ushtrimeve që janë më të mirat për ju dhe ato që duhet të shmangni. Lëvizjet e duhura varen nga simptomat, niveli i fitnesit dhe shëndeti i përgjithshëm.

Sa të gjata dhe intensive duhet të jenë stërvitjet ?

Profesionistë të tjerë, si një terapist fizik, të cilët mund t’ju ndihmojnë të ndërtoni një program ushtrimesh personale që plotëson nevojat

Llojet e ushtrimit

Gjimnastikë. Jo vetëm që ju ngre rrahjet e zemrës, por ju rrit gjendjen shpirtërore. Ecja, vrapimi dhe biçikleta janë të gjitha të mira. Nëse keni dobësi të këmbës ose probleme të tjera në lëvizje, provoni diçka si vozitje ose gjimnastikë uji.

Shtrirje. Ato janë të mira për këdo me MS, por janë më të dobishme nëse keni ngurtësi dhe spazma të dhimbshme të muskujve. Kushtojini vëmendje të veçantë muskujve që tentojnë të shtrëngohen. Bëni ushtrime që i mbajnë  nyjet  në lëvizje .

Përveç shtrirjeve të rregullta, yoga dhe tai chi janë mënyra të shkëlqyera për të krijuar forcë dhe fleksibilitet. Ato gjithashtu mund të ju ndihmojnë të relaksoheni dhe të luftoni stresin.

Trainim fuqie. Nëse terapisti fizik thotë që është në rregull, përdorni pesha ose ushtrime rezistence për të ndërtuar muskujt. Sa më i fortë të jeni, aq më lehtë do të jetë lëvizja. Nëse merrni një spazmë muskulore ndërsa jeni duke punuar, ndaloni dhe prisni disa minuta që të relaksohet.

Këshilla për një stërvitje të sigurt

Merre me ngadale. Gjithmonë ngrohuni së pari. Nëse gjithçka që mund të menaxhoni është një shëtitje rreth shtëpisë – ose nëpër dhomë – kjo është në rregull. Filloni me atë dhe vazhdoni kështu. Me kalimin e kohës, do të ndërtoni forcën dhe do të jeni në gjendje të bëni shumë më tepër.

Qëndro i sigurt. Shmangni vendet me dysheme të rrëshqitshme, ndriçim të dobët ose rreziqe të tjera. Zgjidhni aktivitete që nuk e bëjnë të mundshme rënien, si biçikleta e palëvizshme ose noti. Punoni me terapistin  fizik në stërvitjen e forcës për të përmirësuar ekuilibrin dhe koordinimin.

Mësoni kur të ndaloni. Nëse ndjeni dhimbje ose sëmundje gjatë ushtrimeve, ndaloni. Nëse simptomat fillojnë të ndizen, ndryshoni ose përfundoni rutinën . Flisni me mjekun . Ndërsa jeni duke u shëruar, pushoni shumë. Sapo të filloni të ndiheni më mirë, terapisti  fizik mund t’ju ndihmojë të riktheheni në rrugën e duhur.

Gjeni një ekuilibër. Nëse mund të bëni ushtrime të fuqishme, është në rregull, por sigurohuni që stërvitjet nuk ju bëjnë shumë të dobët. Nëse jeni aq i lodhur ose i lënduar më pas sa nuk mund të përgatitni darkën, duhet të rivlerësoni. Në një ditë të mirë, është joshëse të shtysh veten, mbase të ecësh një km shtesë. Por, duke e tepruar sot mund të të bëjë të ndihesh i dobët nesër. Rrini në ritmin tuaj normal.

Bëni argëtim: Zgjidhni një aktivitet që ju pëlqen. Provoni gjimnastikë në ujë, not, tai chi dhe yoga, të cilat shpesh funksionojnë mirë për njerëzit me MS.

Ftohuni: Kur të keni mbaruar, gjithmonë merrni kohë për të lejuar që rrahjet e zemrës, temperatura e trupit dhe frymëmarrja të kthehen në normalitet.

Po sikur të mbinxeheni?

Nëse jeni të ndjeshëm ndaj nxehtësisë, simptomat mund të shfaqen ose përkeqësohen kur temperatura e trupit rritet. Kjo do të ndodhë kur të ushtroni. Për të shmangur mbinxehjen:

Mos ushtroni gjatë pjesës më të nxehtë të ditës (nga 10 e mëngjesit deri në orën 2 pasdite). Mundohuni të bëni stërvitje në mëngjes ose në mbrëmje nëse jeni duke ushtruar jashtë.

Pini shumë ujë të freskët.

Jini të vetëdijshëm për trupin . Nëse vëreni ndonjë simptomë që nuk e kishit para se të fillonit stërvitjen, ngadalësoni ose ndaloni derisa të qetësoheni.

Noti dhe gjimnastika në ujë janë mënyra të mira për të qëndruar i freskët gjatë kohës që stërviteni. Thjesht sigurohuni që të mos ketë dysheme të rrëshqitshme në dhomën e zhveshjes dhe rreth pishinës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN