MENU
klinika

Studimi

Të mërzitur? Ndryshoni mënyrën sesi flini

24.02.2021 - 10:40

Një rutinë e qëndrueshme e gjumit mund të bëjë më shumë sesa të ju thjesht të flini mirë: Studimi i ri sugjeron që sa më shumë ndryshime në orarin e dremitjes, aq më keq ka të ngjarë të jenë simptomat e humorit dhe depresionit.

Studiuesit nga Michigan Medicine ndoqën modelet e gjumit të praktikantëve në vitin e tyre të parë të qëndrimit pas shkollës mjekësore. Ky orar i parregullt i gjumit mund të rrisë rrezikun e depresionit të një personi aq sa të bëni më pak orë gjumi të përgjithshme ose të qëndroni zgjuar vonë natën, sipas studimit.

Shkencëtarët përdorën gjurmuesit e fitnesit për të përcaktuar gjumin dhe aktivitetin e më shumë se 2,100 mjekëve të rinj. Ata mblodhën të dhëna për disponimin duke kërkuar që praktikantët të raportojnë gjendjen e tyre të përditshme në një aplikacion për smartphone dhe të bëjnë teste tremujore për shenja depresioni. Studiuesit gjurmuan informacionin për një mesatare prej dy javësh para fillimit të praktikave të mjekëve dhe katër muaj gjatë vitit si praktikant.

Praktikantët tashmë kishin ditë pune të gjata, intensive dhe orare të parregullta, gjë që i bëri ata një grup që mund të studiohej lehtë. Me një moshë mesatare 27 vjeç dhe pasi kishin përfunduar gradat e tyre mjekësore, ata nuk ishin përfaqësues të popullatës më të gjerë.

“Këto pajisje, për herë të parë, na lejojnë të regjistrojmë gjumin gjatë periudhave të gjata kohore pa përpjekje në emër të përdoruesit,” tha Dr. Cathy Goldstein, një profesor i asociuar i neurologjisë dhe mjek në Qendrën e Çrregullimeve të Gjumit në Michigan Medicine.

Praktikantët, pajisjet e të cilëve treguan se kishin orare të ndryshueshme të gjumit, kishin më shumë të ngjarë të kishin rezultate më të larta në pyetësorët e simptomave të standardizuara të depresionit dhe të kishin vlerësime ditore më të ulëta të humorit, siç ishin ata që rregullisht qëndronin zgjuar vonë ose kishin më pak orë gjumë, thanë autorët e studimit.

Gjetjet shtojnë atë që tashmë dihet për lidhjen midis gjumit, humorit të përditshëm dhe rrezikut afatgjatë të depresionit, thanë studiuesit.

Dr. Srijan Sen, i cili udhëheq studimin më të madh të Shëndetit Intern, tha, “Këto zbulime theksojnë qëndrueshmërinë e gjumit si një faktor i pavlerësuar për të synuar depresionin dhe shëndetin.”

Studimi i Shëndetit Intern është financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor të Sh.B.A dhe Fondacioni Amerikan për Parandalimin e Vetëvrasjes. Gjetjet e fundit u botuan në internet më 18 shkurt në revistën npj Digital Medicine.