MENU
klinika

Përgjigjen mjekët

Teprica e qelizave të gjakut, sa e rrezikshme është?

25.02.2021 - 13:43

Çfarë është Polititemia Vera?

Policitemia vera (PV) është një kancer në gjak që fillon në palcën e kockave, qendra e butë ku rriten qelizat e reja të gjakut. Kjo bën që palca të bëjë shumë qeliza të kuqe të gjakut, kështu që gjaku është shumë i trashë. Mund të keni më shumë të ngjarë të keni mpiksje, goditje në tru ose sulm në zemër.

Kjo sëmundje përkeqësohet ngadalë, zakonisht gjatë shumë viteve. Mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk merrni trajtim, por kujdesi i duhur mund t’ju ndihmojë të jetoni një jetë të gjatë.

Shumica e njerëzve që kanë PV nuk diagnostikohen derisa të jenë 60 vjeç ose më të vjetër, zakonisht pas një testi rutinë të gjakut. Por mund të ndodhë në çdo moshë. Burrat e marrin atë më shpesh sesa gratë.

Është e zakonshme të shqetësoheni kur zbuloni se keni kancer. Mos harroni se të gjithë janë të ndryshëm dhe se të gjitha kanceret nuk janë të njëjtat. Me mbështetjen e mjekut, familjes, miqve dhe njerëzve të tjerë që kanë policitemi vera, ju do të jeni në pozicionin më të mirë për ta menaxhuar atë.

Shkaqet

Palca e kockave krijon tre lloje të qelizave të gjakut:

 • Të kuqe
 • Të bardha
 • Trombocitet

Qelizat e kuqe të gjakut mbajnë oksigjen, ato të bardha luftojnë infeksionet dhe trombocitet mpiksin gjakun për të ndaluar gjakderdhjen.

Shumica e njerëzve me policitemi vera kanë shumë qeliza të kuqe të gjakut. Por gjithashtu mund të bëjë që ju të keni shumë qeliza të bardha të gjakut dhe trombocitet.

PV shkaktohet nga një gjen (ose JAK2 ose TET2) që nuk funksionon siç duhet. Më shumë gjasa, problemi ka ndodhur gjatë gjithë jetës. Rrallë, prindërit mund t’i kalojnë këto gjene të meta tek fëmijët.

Simptomat

Në fillim, nuk mund të vëreni ndonjë problem. Kur shfaqen, simptomat e policitemisë vera mund të përfshijnë:

 • Dhimbje koke
 • Shikim i dyfishtë
 • Njolla të errëta ose të verbra në vision që vijnë dhe ikin
 • Kruarje në të gjithë trupin, veçanërisht pasi të keni qenë në ujë të ngrohtë ose të nxehtë
 • Djersitje, sidomos gjatë natës
 • Një fytyrë e kuqe që duket si djegie nga dielli ose skuqje
 • Dobësi
 • Marramendje
 • Humbje peshe
 • Gulçim
 • Dhëmbje ose djegie në duar ose këmbë
 • Ënjtje e dhimbshme e nyjeve
 • Ju gjithashtu mund të ndjeni presion poshtë brinjëve në anën e majtë. Kjo mund të thotë që PV ka zgjeruar shpretkën, një organ që ndihmon në filtrimin e gjakut.

Ndërlikimet

Mpiksjet e gjakut mund të shkaktojnë një sulm në zemër, një goditje në tru ose trombozë të venave të thella (DVT). Ata gjithashtu mund ta bëjnë mëlçinë ose shpretkën më të madhe. Nëse organet nuk marrin gjak të mjaftueshëm, mund të keni dhimbje gjoksi ose dështim të zemrës.

Pasja e shumë qelizave të kuqe të gjakut mund të shkaktojë ulçera në stomak, përdhes ose gurë në veshka.

PV gjithashtu mund të çojë në sëmundje më serioze të gjakut si leucemia akute ose mielofibroza. Leuçemia akute është një kancer në gjak që përkeqësohet shpejt. Mielofibroza është një gjendje në të cilën palca e kockave mbushet me ind mbresë.

Trajtimi

Nëse nuk keni shumë simptoma, mund të mos keni nevojë për trajtim për PV menjëherë. Mjeku do t’ju vëzhgojë nga afër.

Nëse keni nevojë për trajtim, ai do të synojë uljen e sasisë së qelizave të kuqe të gjakut që bën trupi dhe parandalimin e mpiksjes së gjakut dhe ndërlikimeve të tjera.

Opsionet përfshijnë:

Flebotomia. Ky është shpesh trajtimi i parë për njerëzit që kanë policitemi vera.

Mjeku merr gjak nga venat kështu që të keni më pak qeliza të gjakut. Ashtë pak a shumë si të dhurosh gjak. Pasi të ketë mbaruar, gjaku do të jetë më i hollë dhe do të rrjedhë më lehtë. Zakonisht do të ndiheni edhe më mirë. Disa simptoma do të lehtësohen, si dhimbje koke ose marramendje.

Mjeku do të vendosë sa shpesh keni nevojë për flebotominë. Disa njerëz me PV nuk kanë nevojë për ndonjë trajtim tjetër për shumë vite.

Doza e ulët e aspirinës. Kjo i mban trombocitet të mos ngjiten së bashku. Kjo ju bën më pak të predispozuar të keni mpiksje gjaku, gjë që i bën sulmet në zemër ose goditjet në tru më pak të mundshme. Shumica e njerëzve me policitemi vera marrin aspirinë me dozë të ulët.

Ilaç për uljen e qelizave të gjakut. Nëse keni nevojë për më shumë ndihmë, mjeku mund të përshkruajë hidroksiurea (Droxia, Hydrea), një pilulë që ul numrin e qelizave të kuq të gjakut dhe lehtëson simptomat.

Një ilaç tjetër, interferon alfa (Intron A), ndihmon sistemin imunitar të shkurtojë krijimin e qelizave të gjakut. Ju mund të merrni busulfan (Busulfex, Myleran) ose ruxolitinib (Jakafi) nëse hidroksiurea nuk është e dobishme ose nëse shkakton efekte anësore të rënda.

Nëse keni kruajtje që nuk zhduket, mjeku mund t’ju japë antihistaminë.