MENU
klinika

Si e shpjegojnë ekspertët?

Urthi kronik rrit shanset për kanceret e laringut dhe ezofagut

24.02.2021 - 10:38

Njerëzit me urth kronik mund të përballen me rreziqe në rritje të disa llojeve të rralla të kancerit, tregon një studim i madh amerikan.

Studiuesit zbuluan se midis më shumë se 490,000 njerëzve të moshës 50 vjeç e lart, ata me sëmundje të refluksit gastroezofageal (GERD) kishin rreth dyfish rrezikun e zhvillimit të kancerit të ezofagut ose laringut (i njohur gjithashtu si kutia e zërit).

GERD, ose zbaticë acidi, ndodh kur acidet e stomakut kthehën kronikisht në ezofag, i cili është tubi muskulor që lidh fytin dhe stomakun. Simptoma më e zakonshme është urthi.

GERD është krijuar prej kohësh si një faktor rreziku për adenokarcinomën ezofageale, e cila është lloji më i zakonshëm i tumorit që shfaqet në ezofag.

Studimi i ri, i botuar më 22 shkurt në revistën Cancer, lidh GERD me një lloj të dytë të kancerit të ezofagut – i quajtur karcinoma e qelizave skuamoze – si dhe kancerin e laringut, i cili lind në kutinë e zërit.

Ekspertët theksuan se rreziku absolut është i ulët: Shumica dërrmuese e njerëzve me GERD nuk do të zhvillojnë kurrë kancere, të gjitha këto janë mjaft të rralla.

“Gjetjet tona nuk duhet të alarmojnë njerëzit e diagnostikuar me GERD”, tha Christian Abnet, një studiues në Institutin Kombëtar të Kancerit në SHBA i cili drejtoi studimin.

Sidoqoftë, në të gjithë botën, karcinoma e qelizave skuamoze është në të vërtetë forma shumë më e zakonshme e kancerit të ezofagut, vuri në dukje ai, e cila është një arsye pse hetimi i çdo lidhje me GERD është i rëndësishëm.

Pse ka rëndësi urthi kur bëhet fjalë për kancerin?

Ezofagu nuk është përdorur për substancat “kaustike” që ndodhen  në stomak dhe zorrë të hollë, duke përfshirë acidet dhe enzimat tretëse, shpjegoi Abnet.

Teoria e hershme rreth adenokarcinomës është se ekspozimi kronik ndaj atyre substancave mund të dëmtojë indin ezofageal në një mënyrë që herë pas here çon në kancer.

Në fakt, rreth 10% deri 15% e pacientëve me GERD kanë refluks mjaft të rëndë për të shkaktuar anomali në rreshtimin e ezofagut, të njohur si ezofagu i Barrett. Dhe nga njerëzit me Barrett, rreziku i zhvillimit të adenokarcinomës ezofageale është rreth 0.5% në vit.

Është  e mundur, tha Abnet, që mekanizma të ngjashëm mund të kontribuojnë gjithashtu në karcinomën e qelizave skuamoze në ezofag dhe në kancerin e laringut.

Nëse trajtimi i GERD ul ato rreziqe të kancerit “mbetet një pyetje e hapur,” tha ai.

Për rreth 16 vjet, më shumë se 900 pjesëmarrës u diagnostikuan me adenokarcinoma të ezofagut, ndërsa rreth 300 zhvilluan formën e qelizave skuamoze. Ndërkohë, 876 njerëz u diagnostikuan me kancer të laringut.

Mesatarisht, ekipi i Abnet zbuloi se njerëzit me GERD kishin rreth dy herë më shumë mundësi për të zhvilluar ndonjë nga tre kanceret sesa njerëzit pa GERD. Kjo pasi u bë llogaritja e pirjes së duhanit, zakoneve të pirjes së alkolit dhe peshës trupore.

Peter Campbell, drejtor shkencor i hulumtimit të epidemiologjisë në Shoqatën Amerikane të Kancerit, e quajti studimin “të fortë”.

Nuk ka teste standarde të depistimit për kanceret. Por Campbell tha se njerëzit me GERD mund të jenë të vetëdijshëm për simptomat e mundshme, të cilat përfshijnë: probleme në gëlltitje, dhimbje gjoksi, ngjirje të zërit ose ndryshime të zërit, kollë kronike dhe humbje peshe.

“Është e rëndësishme të theksohet se të kesh ato shenja ose simptoma nuk do të thotë domosdoshmërisht se një person ka kancer në një nga këto organeve,” theksoi Campbell.

Por,  kushdo me GERD që vëren ato simptoma duhet të flasë me mjekun.

Në mënyrë të ngjashme, Abnet tha se njerëzit me simptoma të GERD duhet të pyesin mjekun për ndryshimet në stilin e jetës dhe / ose ilaçet që mund të ndihmojnë.

Taktikat e stilit të jetesës për menaxhimin e GERD përfshijnë ushqimin e një diete të shëndetshme, lënien e duhanit ,kufizimin e alkoolit dhe heqjen e peshës së tepërt.

Të  njëjtat masa mund të ndihmojnë në frenimin e rreziqeve të shumë llojeve të ndryshme të kancerit.