MENU
klinika

Po dhe jo...

A është e sigurt të hani ushqime deti gjatë shtatëzënisë?

31.03.2021 - 16:04

Ndodh shpesh të keni shumë pyetje kur mbeteni shtatzënë, dhe nëse mund dhe duhet të hani ushqim deti është një çështje e zakonshme.

Përgjigja? Varet.

Nga njëra anë, prodhimet e detit të pjekura në skarë dhe të gatuara janë burime të mira të proteinave që gjithashtu ndodhin të jenë të mbushura me acide yndyrore omega-3 që rrisin trurin.

Nga ana tjetër, ushqimi që ju konsumoni ,në fakt, mund të jetë i mbushur me merkur, parazitë dhe ndotës.

Ekzistojnë dy pyetje që duhet të bëni për çdo lloj ushqimi deti gjatë shtatzënisë: A është një ushqim i ulët me merkur dhe a është gatuar?

Sidoqoftë, asnjë ushqim deti nuk duhet të hahet i gjallë gjatë shtatëzënësisë.

Nëse konsumoni peshk të papërpunuar ose mish, rrezikoni të gëlltisni baktere (ose parazitë) që mund t’ju bëjnë super të sëmurë. (Gjatë shtatzënisë, ju keni një sistem imunitar më të dobët.)

Pro ushqimit të detit  në shtatzëni

Sinqerisht, ushqimi i detit nuk po ju bën ndonjë favor ushqyes. Por prodhimet e detit  vërtetë konsiderohen si një ushqim i dobishëm  kur jeni duke pritur, pasi është i ulët në kalori, por i pasur me omega-3 dhe vitaminat D dhe A.

Kundër  ushqimit të detit në shtatzëni

  • Për sa kohë që një pjatë që përmban mish prodhime deti është ruajtur dhe gatuar siç duhet, nuk ka rrezik real në ngrënien e tij.
  • Më poshtë janë disa të meta të ngrënies së ushqimit të detit ndërsa jeni shtatzënë:
  • Ndërsa prodhimet e detit janë një burim i proteinave, jo  të gjitha kanë proteina .
  • Natriumi zakonisht i shtohet këtyre produkteve- dhe ju nuk mund të kontrolloni sa, pasi është e para-paketuar.
  • Zakonisht përmban përbërës të rastësishëm që nuk japin ndonjë përfitim ushqyes. Përkundrazi, ata vetëm aromatizojnë dhe ngjyrosin mishin, e ruajnë atë dhe përmirësojnë strukturën e tij. Kjo do të thotë gjithçka, nga bojërat dhe ëmbëlsuesit artificialë dhe ndonjëherë edhe glutamati monosodium (MSG).
  • Thënë këto, nëse nuk keni një zgjedhje ose thjesht preferoni ushqim deti, nuk ka asgjë të keqe ta hani atë.
  • Është  krejtësisht e sigurt për sa kohë që ruhet në mënyrë korrekte, e bërë me sasi të ulët merkuri dhe të gjithë përbërësit e tjerë në pjatë janë gatuar plotësisht.