MENU
klinika

Mësoni si të mbroni veten dhe fëmijën!

A rrezikojnë gratë shtatzënë nga mpiksja e gjakut?

21.03.2021 - 16:00

Megjithëse gjithëkush mund të zhvillojë një mpiksje gjaku, gratë janë në rrezik më të lartë për një mpiksje gjaku gjatë shtatzënisë, lindjes së fëmijës dhe deri në 3-muaj pas lindjes së një fëmije. Në fakt, gratë shtatzëna kanë 5 herë më shumë gjasa të përjetojnë një mpiksje gjaku krahasuar me gratë që nuk janë shtatzënë. Mos lejoni që një mpiksje gjaku të prishë gëzimin tuaj gjatë kësaj kohe emocionuese! Mësoni rreth mpiksjes së gjakut në lidhje me shtatzëninë dhe këshilla për të mbrojtur veten dhe foshnjën për një shtatzëni të sigurt dhe të shëndetshme.

Çfarë është mpiksja e gjakut?

Një mpiksje gjaku në venën e thellë (e njohur gjithashtu si një trombozë e venës së thellë ose DVT) është një gjendje mjekësore që ndodh zakonisht në pjesën e poshtme të këmbës, kofshës, legenit ose krahut. Kur një DVT lihet e patrajtuar, një pjesë e mpiksjes mund të prishet dhe të shkojë drejt mushkërive, duke shkaktuar një bllokim të quajtur emboli pulmonare (PE). Një PE mund të ndalojë arritjen e gjakut në mushkëri dhe mund të jetë vdekjeprurëse. Megjithëse mpiksjet e gjakut janë të parandalueshme, një PE është një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes së lidhur me shtatzëninë.

Pse gratë shtatzëna janë në rrezik më të lartë për një mpiksje gjaku?

Ndryshimet natyrore në trupin e një gruaje gjatë shtatzënisë, lindjes së fëmijës dhe periudhës 3-mujore pas lindjes mund t’i vendosin gratë në rrezik më të lartë për një mpiksje gjaku. Gjatë shtatzënisë, gjaku i gruas mpikset më lehtë duke zvogëluar humbjen e gjakut gjatë lindjes dhe pas lindjes. Gratë shtatzëna gjithashtu mund të përjetojnë më pak rrjedhje të gjakut në këmbë më vonë gjatë shtatzënisë, sepse enët e gjakut rreth legenit shtypen nga foshnja në rritje. Përveç kësaj, lëvizja e kufizuar ose mungesa e lëvizjes (palëvizshmërisë) për shkak të pushimit në shtrat pas lindjes mund të kufizojë rrjedhën e gjakut në këmbë dhe duar, duke rritur rrezikun e një gruaje për një mpiksje gjaku.

Mpiksjet e gjakut janë të parandalueshme: Mësoni si të mbroni veten dhe foshnjën.

Njihni rrezikun për një mpiksje gjaku. Shtatzënia është një faktor që mund t’i vërë gratë në rrezik më të lartë për zhvillimin e një mpiksje gjaku, por faktorë të tjerë mund të rrisin rrezikun tuaj për një mpiksje gjaku, duke përfshirë:

Një histori familjare ose personale e mpiksjes së gjakut ose një çrregullimi i mpiksjes së gjakut;

Lindja me seksion C (operacion cezarian);

Palëvizshmëria e zgjatur (jo duke lëvizur shumë), të tilla si gjatë pushimi në shtrat ose shërimi pas lindjes;

Komplikimet e shtatzënisë dhe lindjes;

Disa kushte mjekësore afatgjata, të tilla si gjendje zemre ose mushkërish, ose diabet.

Gjasat e krijimit të një mpiksje gjaku rriten me më shumë faktorë rreziku që keni.

Flisni me mjekun për rrezikun tuaj dhe shikoni nëse mund të përfitoni nga një plan parandalimi për të zvogëluar shanset për të zhvilluar një mpiksje gjaku.

Megjithëse një DVT mund të ndodhë pa ndonjë simptomë, më poshtë janë shenjat dhe simptomat më të zakonshme të një DVT:

Enjtje e gjymtyrës së prekur

Dhimbje ose ndjeshmëri jo e shkaktuar nga dëmtimi

Lëkura është e ngrohtë në prekje, e kuqe ose e çngjyrosur

Nëse përjetoni ndonjë nga këto shenja ose simptoma, lajmëroni mjekun sa më shpejt që të jetë e mundur.

Njihni shenjat dhe simptomat e një PE dhe kërkoni trajtim mjekësor për të parandaluar komplikacionet. Më poshtë janë shenjat dhe simptomat më të zakonshme të një PE:

Vështirësi në frymëmarrje

Dhimbje gjoksi që përkeqësohet me një frymëmarrje të thellë ose kollë.

Kollitja e gjakut

Rrahje zemre më shpejt sesa normale ose të çrregullt

Kërkoni trajtim mjekësor menjëherë kur provoni ndonjë nga këto shenja dhe simptoma.

Lëvizni këmbët shpesh dhe ushtroni muskujt e legenit kur jeni duke udhëtuar në distanca të gjata (më shumë se 4 orë) për të përmirësuar rrjedhën e gjakut në këmbë.

Çohuni dhe shëtisni nëse e lejon hapësira.

Bëni shtrirje të ulur të këmbëve:

Zgjasni këmbët drejt dhe lëvizni kyçet e këmbëve duke tërhequr gishtërinjtë drejt jush dhe më pas shtyjini.

Tërhiqni secilin gju lart drejt gjoksit dhe mbajeni atje me duart në pjesën e poshtme të këmbës për 15 sekonda. Përsëriteni deri në 10 herë.

Njihni shenjat dhe simptomat e një mpiksje gjaku që të mund të kërkoni menjëherë trajtim mjekësor nëse është e nevojshme. Trajtimi i hershëm mund të ndihmojë në parandalimin e prishjes së një DVT dhe problemet në mushkëri si PE.