MENU
klinika

Studimi

A shkakton presioni i lartë i gjakut gjakderdhje nga hunda?

24.03.2021 - 12:35

Presioni i lartë i gjakut, i njohur mjekësisht si hipertension, është një presion arterial që lexon më shumë se 130/80 milimetra merkur (mm Hg). Hipertensioni i fazës 2 përcaktohet si një presion arterial më i madh se 140/90 mm Hg.

Pasja e presionit të lartë të gjakut ju vë në një rrezik të rritur të zhvillimit të kushteve potencialisht të rrezikshme për jetën si një sulm në zemër ose goditje në tru. Presioni i lartë i gjakut ndonjëherë quhet vrasës i heshtur, sepse shpesh nuk shkakton ndonjë simptomë të dukshme.

Gjakderdhja nga hunda në përgjithësi nuk është një simptomë e presionit të lartë të gjakut. Megjithatë, ka ende debate nëse njerëzit me presion të lartë të gjakut kanë gjakderdhje më të shpeshta ose të forta nga hunda.

Ja se çfarë thotë studimi dhe kur një rrjedhje gjaku nga hunda mund të jetë shenjë e një urgjence mjekësore.

A shkakton presioni  i lartë i gjakut gjakderdhje nga hunda?

Nëse presioni i lartë i gjakut shkakton një rrezik në rritje të gjakderdhjes nga hunda mbetet një temë debati.

Megjithëse nuk dihet që presioni i lartë i gjakut shkakton drejtpërdrejt gjakderdhje nga hunda, ka të ngjarë që mund të shkaktojë që enët e gjakut në hundë të jenë më të ndjeshme ndaj dëmtimit dhe të rrisin kohën e gjakderdhjes.

Në një studim të fundit në vitin 2020B, studiuesit përdorën të dhëna nga Shërbimi Kombëtar i Sigurimeve Shëndetësore Koreane për të ekzaminuar rrezikun e gjakderdhjes nga hunda tek njerëzit me presion të lartë të gjakut.

Në një grup prej 35,749 pjesëmarrësish, studiuesit gjetën se njerëzit me një histori të hipertensionit kishin një rrezik në rritje të gjakderdhjes nga hunda që kërkonin vizita në spital krahasuar me njerëzit pa histori të presionit të lartë të gjakut.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, presioni i lartë i gjakut nuk shkakton gjakderdhje nga hunda nëse nuk keni presion jashtëzakonisht të lartë të gjakut të quajtur krizë hipertensive.

Çfarë është një krizë e presionit të lartë të gjakut (hipertension)?

Një krizë hipertensive është një rritje e papritur e presionit të gjakut mbi 180/120 mm Hg që mund të jetë i rrezikshëm për jetën. Është  një urgjencë mjekësore që kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Kur presioni i gjakut arrin këtë nivel, ju jeni në një rrezik të lartë të dëmtimit të enëve të gjakut që mund të çojë në gjendje serioze si:

 • atak ne zemer
 • goditje në tru
 • dëmtimi i veshkave
 • dëmtimi i syve
 • edeme pulmonare

Njerëzit që përjetojnë krizë hipertensive shpesh përjetojnë gjakderdhje nga hunda nga dëmtimi i enëve të gjakut në hundë.

 Simptoma të tjera të zakonshme përfshijnë:

 • dhimbje koke
 • ankth i rëndë
 • marramendje
 • gulçim
 • dhimbje gjoksi
 • konfuzion
 • nauze (të përziera)
 • të vjella

Mund të jetë presioni i lartë i gjakut me gjakderdhje nga hunda, një shenjë e një gjendje tjetër?

Pothuajse gjysma e të rriturve kanë presion të lartë të gjakut. është relativisht e zakonshme që të keni presion të lartë të gjakut dhe gjithashtu të përjetoni gjakderdhje nga hunda për arsye pa lidhje. Ekspozimi ndaj ajrit të thatë, bllokimi i hundës dhe shumë gjendje të tjera mund të çojnë në gjakderdhje të hundës.

Përjetimi i gjakderdhjes nga hunda dhe presioni i lartë i gjakut së bashku mund të shkaktohet gjithashtu nga përdorimi i ilaçeve të paligjshme si kokaina.

Ende ka debate nëse presioni i lartë i gjakut rrit shanset për të shfaqur gjakderdhje nga hunda.

Këshillohuni gjithmonë me mjekun nëse keni presion të lartë të gjakut për të mësuar se si ta mbani më mirë gjendjen nën kontroll.