MENU
klinika

Studimi

ADHD rrit shanset për më shumë sëmundje psikiatrike?

03.03.2021 - 19:54

Çrregullimi  i deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit (ADHD) nuk është tashmë i vështirë për një fëmijë, por studimi i ri sugjeron që gjendja mund të rrisë shanset për një çrregullim psikotik më vonë në jetë.

Por prindërit nuk duhet të panikosen.

“Unë do të thoja që kjo gjetje nuk duhet të jetë një alarm për prindërit dhe njerëzit që kanë ADHD, sepse rreziku absolut për çrregullime psikotike mbetet i ulët,” tha profesorja  e psikiatrisë Dr. Gabrielle Shapiro. Ajo është kryetare e Këshillit të Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë për Fëmijët, Adoleshentët dhe Familjet e tyre.

Kjo pikë ishte jehonë nga Dr. Victor Fornari, nënkryetar i psikiatrisë së fëmijëve dhe adoleshentëve në Spitalin Zucker Hillside në Glen Oaks, NY. “Ajo që është e qartë është se shumica dërrmuese e të rinjve me ADHD nuk vazhdojnë të zhvillojnë psikozë,” tha ai.

Analiza e re pa 12 studime të mëparshme që përfshinin një total prej më shumë se 1.8 milion pjesëmarrës, nga të cilët pak më shumë se 124,000 ishin diagnostikuar me ADHD para moshës 18 vjeç. Afërsisht 1% në 12.5% të atyre pacientëve vazhduan të zhvillonin një çrregullim psikotik.

Por jo më shumë se 4% e atyre pa ADHD patën të njëjtin fat, me disa nga studimet që përmendnin rrezikshmërinë zero. Kolektivisht që përkthehet në një rrezik pesë herë më të lartë të çrregullimit psikotik midis atyre me një histori të ADHD, pavarësisht nga gjinia.

Pra, sa shqetësim duhet të ngrejë kjo? Si Shapiro ashtu edhe Fornari, të cilët nuk ishin të përfshirë në rishikim, sugjeruan që gjetjet duhet të mbahen në kontekst. Ata thanë se çështja shumë më e ngutshme është të sigurohesh që fëmijët me ADHD të marrin kujdesin e duhur në radhë të parë.

“Prindërit duhet ta dinë që ata duhet të kërkojnë trajtim të hershëm për fëmijën e tyre me ADHD,” tha Fornari, “sepse fëmijët që trajtohen bëhen shumë më mirë sesa fëmijët që nuk trajtohen. Dhe marrja e një trajtimi është mënyra më e mirë për të parandaluar zhvillimin e probleme më serioze “.

Dhe, shtoi Shapiro, kjo do të thotë “të sigurohemi që të bëjmë gjithçka që mundemi për të destigmatizuar sëmundjen mendore në mënyrë që prindërit të mos hezitojnë të kërkojnë kujdes për fëmijët me ADHD”.

Rishikimi i ri, i udhëhequr nga Dr. Mikaïl Nourredine, i Spitalit të Shërbimit dhe Universitetit të Farmakotoksikologjisë të Lyon, Francë, u botua në internet së fundmi në JAMA Psychiatry.

Kur shikonin një lidhje të mundshme midis ADHD dhe rrezikut të çrregullimit psikotik, Nourredine dhe kolegët përfshinë një varg të gjerë diagnozash, përfshirë skizofreninë dhe çrregullime të tjera. Çrregullimet e humorit që mund të sjellin simptoma psikotike – të tilla si depresioni ose çrregullimi bipolar – nuk u përfshinë.

Në fund, të dy Shapiro dhe Fornari vunë në dukje se ajo që ekipi hulumtues gjeti ishte një lidhje midis ADHD dhe rrezikut të ngritur për sëmundje mendore në të ardhmen, sesa prova përfundimtare e një shkaku dhe pasoje direkte.

Për më tepër, hetuesit francezë ofruan një numër teorish që mund të shpjegonin lidhjen. Për shembull, ata sugjeruan që të dyja, ADHD dhe çrregullimet psikotike mund të kthehen në predispozita të ngjashme gjenetike. Mund të jetë gjithashtu që ata ndajnë të njëjtat shkaktarë mjedisorë, ose që ato shpalosen përgjatë rrugëve të ngjashme të zhvillimit.

Sipas Shapiro, “Mesazhi i këtij studimi është se, si shkencëtarë, ne duhet të vazhdojmë të kërkojmë korrelacione për të parandaluar sëmundjen mendore afatgjatë midis pacientëve tanë me ADHD, sepse prirja për një fëmijë me ADHD të ketë një lloj tjetër diagnoze psikiatrike në të ardhmen është padyshim e vërtetë. Ne e dimë, për shembull, se fëmijët me ADHD që nuk trajtohen kanë raste më të larta depresioni, ankthi dhe përdorimi të substancave “.

Fornari tha që kjo do të thotë që “fëmijët që trajtohen për ADHD duhet sigurisht të monitorohen për simptoma të tjera të shëndetit mendor. Ky lloj i gjurmimit duhet të jetë tashmë pjesë e planit të trajtimit.”

Dhe lajmi i mirë është që unë shoh se fëmijët me ADHD që trajtohen si duhet, kanë një incidencë më të ulët për çrregullime shtesë në të ardhmen “