MENU
klinika

Rreziqet

Çfarë e shkakton njollën në mushkëri?

09.03.2021 - 11:47

Një njollë në mushkëri zakonisht i referohet një nyje pulmonare. Kjo është një rritje e vogël, e rrumbullakët në mushkëri, që shfaqet si një njollë e bardhë në skanimet e imazheve. Në mënyrë tipike, këto nyje janë më të vogla se tre 3 centimetra (cm) në diametër.

Nëse mjeku sheh një nyjë pulmonare në një rreze X të gjoksit ose skanim CT, mos u frikësoni. Nyjet pulmonare janë të zakonshme, dhe shumica janë beninje ose jo kanceroze.

Nyjet gjenden në deri në gjysmën e të gjitha skanimeve të mushkërive. Kur një nyje pulmonare është kanceroze, njolla ose rritja është zakonisht më e madhe se 3 cm ose ka karakteristika të tjera si një formë e parregullt.

Shkaqet e nyjeve pulmonare

Nyjet pulmonare jokanceroze mund të zhvillohen nga gjendje që shkaktojnë inflamacion ose ind mbresë në mushkëri. Shkaqet e mundshme përfshijnë:

  • infeksione të mushkërive, të tilla si tuberkulozi pulmonar, i cili shkaktohet nga Mycobacterium tuberculosis
  • granuloma, të cilat janë tufa të vogla qelizash që rriten për shkak të inflamacionit
  • sëmundje jo infektive që shkaktojnë nyje jo kancerogjene, të tilla si sarkoidoza dhe artriti reumatoid
  • infeksionet e kërpudhave, të tilla si ethet e luginës ose histoplazmoza, nga thithja e sporeve
  • neoplazmat, te cilat jane rritje anormale qe mund te jene beninje ose kanceroze
  • tumore kancerogjene, të tilla si kanceri i mushkërive, limfoma ose sarkoma
  • tumoret metastatike që përhapen nga pjesët e tjera të trupit

Rreziku për kancer rritet kur:

një nyje është e madhe

nyja duket se ka lobe ose një sipërfaqe të theksuar

jeni një duhanpirës aktual ose i mëparshëm

keni një histori familjare të kancerit të mushkërive

keni qenë i ekspozuar ndaj asbestit

keni një histori të sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD)

jeni mbi moshën 60 vjeç

Simptomat e një nyje pulmonare

Nyjet pulmonare nuk shkaktojnë simptoma. Ju mund të keni një nyjë në mushkëri për vite me radhë dhe kurrë nuk e dini atë.

Nëse një pikë në mushkëri është kancerogjene, mund të keni simptoma që lidhen me llojin specifik të kancerit. Për shembull, rritjet e shkaktuara nga kanceri i mushkërive mund të shkaktojnë një kollë të vazhdueshme ose vështirësi në frymëmarrje.

Trajtimi i nyjave pulmonare

Nëse një nyje pulmonare është kanceroze, mjeku do të përcaktojë kursin më të mirë të trajtimit bazuar në fazën dhe llojin e kancerit.

Mundësitë e trajtimit mund të përfshijnë rrezatim ose kimioterapi për të vrarë dhe parandaluar përhapjen e qelizave kancerogjene. Trajtimi mund të përfshijë gjithashtu operacionin për heqjen e tumorit.

Parandalimi i nyjave pulmonare

Në shumicën e rasteve, nyjet pulmonare nuk mund të parandalohen. Sidoqoftë, lënia e duhanit është mënyra më e mirë për të ndihmuar në parandalimin e nyjave pulmonare kanceroze. Kontrolli i hershëm mund të ndihmojë për ata që janë në rrezik të lartë për kancer të mushkërive. Nëse nyjet zbulohen herët, atëherë ka shumë të ngjarë të trajtohet me sukses. Skanimet me tomografi kompjuterike me dozë të ulët mund të ndihmojnë në gjetjen e këtyre nyjeve para se njerëzit të kenë simptoma të kancerit.