MENU
klinika

Sot shifra rekord rastesh pozitive dhe viktimash

Greqia njofton masat e reja shtrënguese

03.03.2021 - 18:38

Qeveria greke është alarmuar pas shifrave të fundit të publikuara nga Ministria e Shëndetësisë, me gati 2700 raste të reja dhe 40 viktima në 24 orët e fundit.

Komisteti i Ekspertëve u mblodh sot dhe pasdite u vendosën masat e reja nga Zëvendës Ministri i Mbrojtjes Civile dhe Menaxhimit të Krizave, Nikos Hardalia.

Gjatë konferencës, Ministri i Shëndetësisë Vassilis Kikilias theksoi se “situata në Athinë është në të kuqe të thellë” dhe se “nga gatishmëria e shtuar ne shkojmë në një plan emergjence”. Ministri foli edhe për shpërndarjen e mutacionit britanik.

Çfarë ndryshon në lëvizjen me SMS

Masat janë të vlefshme nga nesër në 6 të mëngjesit deri të Martën, 16 Mars në 6 në mëngjes, me përjashtim të Njësisë Rajonale të Larisës, ku masat do të fillojnë nga e Shtuna, 6 Mars, në mënyrë që të lehtësojnë menaxhimin e pasojat e tërmetit të sotëm.

Në gjashtë arsyet për të lëvizur nëpër vend do të ketë ndryshime në kodet 2 dhe 6.

Për kodin 2 në sms që ka të bëjë me blerjet (dhe 3 në pjesën e bankave), do të sigurohet një distancë deri në 2 kilometra nga shtëpia ose brenda kufijve të komunës përkatëse.

Për kodin 6 në sms, që ka të bëjë me ushtrime fizike dhe ecje shtëpiake, do të bëhet pa përdorimin e automjetit, pra në këmbë ose me biçikletë në një distancë afër shtëpisë.

Për kodin 4 në sms, i cili ka të bëjë me ndihmën ndaj një personi në nevojë, policia do të kërkojë sqarime të mëtejshme gjatë kontrollit.

Ndryshimet në orën e ndalimit të lëvizjes

Në të njëjtën kohë, ndalohet trafiku, i cili formulohet si më poshtë:

Në nivelin e rrezikut të rritur (e kuqe) është e vlefshme nga ora 9 e mëngjesit deri në 5 të mëngjesit, ndërsa në nivelin e rrezikut shumë të lartë (e kuqe e thellë) nga ora 7 e pasdites në 5 të mëngjesit.

Me përjashtim të Rajonit të Atikës dhe Njësisë Rajonale të Selanikut, ku ndalimi i trafikut gjatë ditëve të javës (e hënë deri të premten) kryhet nga ora 21:00 deri në 5 të mëngjesit, për shkak të natyrës metropolitane të këtyre zonave.

Zona të reja në “të kuqe të thellë”

Në të njëjtën kohë, zona të reja i shtohen nivelit të rrezikut shumë të lartë (e kuqe e thellë) e Kartës së Sigurisë dhe Mbrojtjes së Shëndetit siç u njoftua nga Zëvendës Ministri i Mbrojtjes Civile dhe Menaxhimit të Krizave, Nikos Hardalias gjatë konferencës mbi rrjedhën e pandemia e koronavirusit në Greqi.

Konkretisht, Rajoni i Atikës klasifikohet në nivelin e rrezikut shumë të lartë (e kuqe e thellë), si dhe njësitë Rajonale të mëposhtme: Achaia, Arcadia, Selaniku, Larisa, Lefkada (përveç Meganisi), Fthiotida, Argolida, Corinth, Thesprotia, Thesprotia Beotia, Kios, Etoloakarnania, Rodos, Heraklion dhe Evia (përveç Skyros). Gjithashtu, Komuna e Kalymnos është klasifikuar në këtë nivel.

Të gjitha rajonet e tjera të Greqisë klasifikohen në nivelin e rritjes së rrezikut (e kuqe).

Z. Kikilias bëri thirrje që të respektohen masat e mbrojtjes, duke thënë se Greqia është në pjesën më të vështirë të pandemisë.