MENU
klinika

Analiza

Putini po bëhet gati për një tjetër pushtim?

15.03.2021 - 16:47

Agjenti i trajnuar i KGB-së, Vladimir Putin di të fshehë ndjenjat e tij, por në vitin 2013, pasi ish Presidenti Barack Obama e përshkroi atë dukej si “fëmija i mërzitur në pjesën e fundit të klasës”, Putini bëri të ditur se ai ishte i zemëruar. Dhe me të drejtë: fëmijët nga fundi rrallë janë ambiciozë.

Putini, që nga dita e parë e sundimit të tij 21 vjet më parë, ka pasur plane të mëdha, ambicioze për veten e tij dhe për Rusinë.

Si një patriot sovjetik, një nga përparësitë e tij të para kur u bë president në 2000 ishte të rimarrë pronësinë e shtetit ose kontrollin e pasurive kryesore politike dhe ekonomike të humbura në shkatërrimin e Bashkimit Sovjetik: industri të mëdha, gjykata, media, politika kombëtare.

Pastaj, në presidencat e tij të treta dhe të katërt, ai e ktheu ambicien e tij në gjeopolitikë: në inkursione në Ukrainë dhe Krime, një aleancë me Sirinë dhe sulme të ndryshme ndaj demokracive perëndimore me ato që KGB i quante “masa aktive” të rindërtuara si sulme kibernetike.

Tani, në përvjetorin e shtatë të Anschluss të Krimesë, shumë nga të njëjtët vektorë që prodhuan pushtimin e Ukrainës janë përsëri këtu.

Parashikimi i trajektores së tyre dhe formulimi i një plani duhet të jetë ndër shqetësimet kryesore të administratës së Biden.

Ka të paktën dy arsye që Putini të mendojë për veprime të ngjashme të mëdha dhe të guximshme sot.

Njëra është strategjike dhe e qëndrueshme: lavdi për veten dhe Rusinë e tij, të dyja të gërshetuara tashmë në mendjen e tij.

Motivi tjetër është taktik: Ai po punon drejt një presidence të përjetshme – një mandat gjashtë-vjeçar në 2024, në 72, dhe ndoshta një tjetër në 2030.

Në zgjedhjen më fatale të jetës së tij politike, Putini përdori “kthimin” e Krimesë për të zëvendësuar progresin ekonomik dhe rritjen e të ardhurave si gur themeli i popullaritetit të tij, dhe kështu legjitimitetin e regjimit të tij.

Ishte një manovër e guximshme dhe e shkëlqyer politike.

Lev Gudkov, drejtori i firmës së vetme të pavarur të sondazheve në Rusi, Levada Center, e ka quajtur pretendimin e ri të Putinit për legjitimitet “mobilizim patriotik”. Një tjetër sociolog politik kryesor rus, Igor Klyamkin, e etiketoi këtë zgjedhje “patriotizëm të militarizuar në kohë paqeje”.

Dhe funksionoi. Ne priremi të përsërisim atë që funksionoi. Shkencëtarët politikë e quajnë atë “varësi nga rruga”.

Duke e gjetur veten tani në atë që mund të jetë më i ngushtë, politikisht dhe ekonomikisht sesa në 2012-13 dhe me gërryerjen e “konsensusit të Krimesë”, Putini mund të kërkojë atë që ka bërë shumë mirë në të kaluarën: luftërat e shkurtra fituese.

Nëse Putini dëshiron të fillojë një luftë tjetër të shkurtër, fitimtare, nuk do të ketë mungesë të synimeve të mundshme. Të paktën pesë vende fqinje janë kandidatë të dukshëm. Tre prej tyre – Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina – janë vendet e “konflikteve të ngrira” që mund të shkrihen lehtësisht nga trupat ruse ose përfaqësuesit e tyre brenda atyre vendeve ose në kufijtë e tyre.

Një tjetër, Bjellorusia, është gjysma e një “Shteti Bashkimi” zyrtar me Rusinë. I pesti, Kazakistani, ka më shumë rusë etnikë – 3.5 milion – se çdo shtet post-Sovjetik përveç Ukrainës, me më të përshtatshmet që jetojnë në gjashtë provincat veriore që kufizohen me Rusinë. Sapo Talibanët të marrin Afganistanin dhe të fillojnë të zgjerohen në shtetet e Azisë Qendrore, një Anschluss mund të portretizohet si “mbrojtja” e rusëve etnikë të Kazakistanit.

Por këto pesë luftëra të mundshme nuk do të vlerësoheshin aspak me ambicien e Putinit për “ide të mëdha”, ose me misionin e tij të vetë-imponuar për të rivendosur dhe hakmarrë.

Këto kritere do të përmbusheshin nga një goditje e shpejtë dhe fitimtare në krahun lindor të NATO-s, vendet anëtare të Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë.

Të gjitha perceptimet kryesore publike që formësuan “konsensusin e Krimesë” – përkufizimi i thjeshtë dhe i dobët i fitores, ndihma për bashkatdhetarët etnikë rusë të shtypur dhe të abuzuar, mbrojtja e atdheut dhe vendet e synuara në ndërgjegjen kombëtare – do të bashkohen organikisht , pothuajse pa mundim.

Gjenerali John Nicholson, ish komandant i trupave amerikane dhe të NATO-s në Afganistan, vlerësoi se do t’i duheshin NATO-s afërsisht 90 ditë për të mobilizuar dhe për të ndërtuar një forcë konvencionale në Balltik, e cila tejkalon numrin e rusëve.

Në të kundërt, u deshën vetëm tre javë nga pushtimi i Krimesë deri te “referendumi” dhe “pranimi” i Krimesë në Federatën Ruse – eufemizmat e Putinit për aneksimin.

Si Brukseli, ashtu edhe Moska e dinë që Balltikët nuk mund të mbrohen në planin afatshkurtër.

Rusia gëzon një “epërsi absolute” në pajisjet sulmuese – tanke, aeroplanë luftarakë dhe artileri raketa – përfundoi Shërbimi i Inteligjencës së Jashtme Estoneze në një raport të fundit.

Pas operacionit të Krimesë, NATO dërgoi tre “grupe beteje” me madhësi batalioni në Balltikë për të mishëruar Nenin 5 të Kartës së NATO-s: një sulm ndaj një anëtari të aleancës është një sulm ndaj të gjithëve.

Presidenti francez e ka quajtur publikisht NATO-në të vdekur nga truri dhe ka dyshuar në aftësinë e Amerikës për të “aktivizuar solidaritetin” sipas Nenit 5 “nëse diçka ndodh në kufijtë tanë”.

Disa muaj më vonë, një raport nga Konferenca e Sigurisë së Mynihut të nivelit të lartë titullohej “Pa Perëndim?”

Dhe vazhdoi të ankohej për humbjen e “një kuptimi të përbashkët të asaj që do të thotë të jesh pjesë e Perëndimit”.

Për herë të parë në 71 vitet e NATO-s, gazeta nxori mundësinë e shpërbërjes së aleancës. Kur u pyetën nëse vendi i tyre duhet të vinte në ndihmë të “aleatit tonë të NATO-s” nëse Rusia “hyri në një konflikt serioz ushtarak” me të, shumica në gjysmën e vendeve të anketuara thanë jo, përfshirë Francën, Spanjën, Gjermaninë dhe Italinë.

Në planin afatgjatë dhe për çështje vërtet të rëndësishme, demokracitë informohen nga opinioni publik, i cili mund të ndryshojë politikat e jashtme, shpesh shpejt dhe rrënjësisht.

Por perceptimi i Putinit nuk ka gjasa të ndryshojë.

Përparësia më e madhe e integruar e Putinit mbi demokracitë: Mbi të gjitha, ata duan paqe. Ai ka nevojë për fitore.

Idetë e mëdha bëjnë thirrje, ëndrrat solemne magjepsin, një vend në histori pret.

Dhe më shumë se në çdo kohë që kur ka qenë në Kremlin, Vladimir Putin mund të jetë në kërkim të një triumfi.

Përkthyer dhe përshtatur nga Politico.eu/ konica.al