MENU
klinika

Sekretet e lashta

Vera: kjo pije, se Perëndia na do!

05.03.2021 - 18:17

       Në Mesdhe, njerëzit filluan të dalin nga barbarizmi kur mësuan të kultivonin ullinjtë dhe rrushin – kështu shkruante historiani grek Tukididi, në shekullin V para Krishtit e në të vërtetë, prodhimi i verës është një proces po kaq i lashtë sa vetë civilizimi. Nga Mesopotamia antike, vjen prova më e hershme që kemi për kultivimin e rrushit, ndërsa proesi ifermentimit daton që 6 mijë vjet para lindjes së Krishtit, në Lindjen e Mesme.

Egjiptianët i regjistronin të mbjellat e rrushit në gurët e varreve, shishet e verës digjeshin me faraonët si shenjë e kënaqësisë për jetën e përtejme. Vera gjithashtu konsiderohej pije për elitën në Greqinë e lashtë dhe ishte koleksion i simpoziumeve të famshme, e përjetësuar nga Platoni dhe poetët e asaj kohe. Por ishte pikërisht periudha romake, kur vera u bë popullore për shoqërinë. Në qytetet romake, baret e verës u hapën pothuajse në çdo rrugë dhe romakët e eksportonin atë në vendet e tjera të Evropës. Shumë shpejt, prodhimi dhe cilësia e verës në rajonet e tjera, rivalizuan atë të Romës.


Pas rënies së Romës, vera filloi të prodhoi në Perandorinë Bizantine, në Mesdheun lindor. Ajo u përhap deri në lindje, në Azinë Qendrore përgjatë Rrugës së Mëndafshit. Vera e rrushit ishte e njohur edhe në Kinë në shekullin VIII. Por, përhapja e islamit e zhduku industrinë e verës në Afrikën Veriore dhe në Lindje të Mesme. Prodhimi në Evropë, në fillim konsiderohej një biznes për manastiret, sepse ekzistonte nevoja për verë gjatë ritualeve krishtere. Gjatë periudhës së Rilindjes, cilësitë e disa rajoneve të ndryshme të verës u vlerësuan nga konsumatorët më të sofistikuar të verës dhe veçanërisht në shekullin e XVIII tregtia e verës u rrit, sidomos në Francë, ku qyteti i Bordosë u bë vendi më i shquar i verërave. Çdo rajon që prodhonte verë, kishte karakteristika të ndryshme.

Në botën moderne, prodhimi i verës kulmopi gjatë shekullit të XIX. Ohajo ishte rajoni i parë amerikan që kultivoi me sukses verën e rrushit, por u eklipsua shpejt nga prodhimi i verës në Kaliforni. Prodhimi i verës, më pas kaloi dhe në Australi. Në antikitet, shampanja konsiderohej si pija më e preferuar luksoze, por më pas, verërat u bënë gjithnjë e më popullore. Pavarësisht zhvillimit të suksesshëm të kësaj industrie, katastrofa e epidemisë filokserë shkatërroi shumë vreshta europiane dhe preku prodhimin e verës, për dekada me radhë.

Sot prodhimi i verës është një industri globale, me shumicën e vendeve të botës që e prodhojnë atë. Por, çfarë nuk dimë për pijen që e shoqëron njeriun prej lashtësisë?

Më poshtë, 50 fakte rreth verës:

1- Në Greqinë e Lashtë, pritësi i darkave gjithmonë duhet të kthente gllënjkën e parë të verës për të siguruar të ftuarit që vera nuk ishte e helmuar. Atëherë lindi shprehja “të pish për shëndetin e tjetrit”.

2- Ndërsa prova e verës lidhet me nuhatjen, femrat janë të prirura të jenë testuese më të mira, sepse kanë një sens nuhatje më të zhvilluar se meshkujt.

3- Një studim italian, tregon se femrat që pinë dy gota vere në ditë, kanë jetë më të mirë seksuale sesa ato që nuk e konsumojnë.

4- Vera e kuqe është e tillë falë fermentimit të ekstrakteve të lëkurës së rrushit. Ndërsa vera e bardhë, nuk fermentohet me lëkurën e rrushit.

5- Në të gjithë Dhjatën e Vjetër biblike, vetëm libri i Jonah, nuk i referohet verës.

6- Gratë e hershme romake ishin të ndaluara të konsumonin verë dhe bashkëshorti që e gjente gruan duke pirë verë, ishte i lirë ta vriste atë. Divorce të shumta kanë ndodhur për këtë arsye në Romë, gjatë vitit 194 para erës sonë.

7- Shishja më e vjetër e verës në botë, daton në vitin 325 para lindjes së Krishtit dhe u gjet afër qytezës Spejer, Gjermani.

8- Ka prova shkencore që konsumimi i verës në mënyrë të moderuara, mund të reduktojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, alzheimerit, atakeve të zemrës dhe sëmundjeve të mishit të dhëmbëve.

9- Ndërsa vera ofron përfitime të caktuara mjekësore, ka shumë pak gjasa që ajo të rrisë rrezikun e llojeve të caktuara të kancerit, veçanërisht në ezofag, po ashtu dhe kancer të gjirit.


10- Vera e kuqe, më shumë se ajo e bardha, ka veti antioksiduese dhe përmban një element që është i rëndësishëm për sistemin kardiovaskular.

11- Kalifornia, Nju Jorku dhe Florida kryesojnë në SHBA, për konsumimin e verës. Kalifornia është vendi i katërt në botë, për prodhimin e verës, pas Francës, Italisë dhe Spanjës.

12- Testuesit e verës e rrotullojnë gotën e saj për të bërë të mundur që vera të lëshojë aromën e saj. Shumica nuk e mbushin gotën më shumë se një e treta.

13- Shumica e verërave shërbehen në gota që kanë një grykë më të ngushtë sesa fundi, në mënyrë që aroma të përqendrohet e të shkojë në një drejtim. Sa më e hollë gota, aq më mirë.

14- Kur shijoni verën, mbajeni në gojë për një moment ose dy dhe më pas, gëlltiteni. Një verë e mirë, do t’ju lërë shijen për një kohë të gjatë.

15- Kodi i Hamurabit (1,800 vjet para Krishtit) përfshinte ligjin që dënonte shitësit mashtrues të verës. Ata mbyteshin në lumë.

16- Vikingët e quanin Amerikën – Toka e Verës, për tokat e shumta me vreshta që u gjendën në vitet 1,000 para lindjes së Krishtit.

17- Cila është shishja e verës më e vjetër në botë? Dëshmohet se romakët, shishen me verë e kanë përdorur 2,400 vjet më parë; në Persi është njohur 7,000 vjet më parë (verë rrushi me recinë pishe) dhe në Kinë, 9,000 vjet më parë (me pije alkoolike, prej orizit dhe melit).

18- Vendi më i keq për të ruajtur verën është zakonisht kuzhina, sepse është një vend shumë i ngrohtë për ta ruajtur verën të sigurtë. As dhomat frigoriferike nuk janë të duhurat për magazinimin e verës.

19- Kur vera dhe ushqimi kombinohen së bashku, ata krijojnë një sinergji ose një aromë të tretë përtej asaj çka mund të ofrojnë pija apo ushqimi veç e veç.

20- Ushqimet më të rënda, shkojnë për shtat me verërat më të rënda. Po ashtu dhe ushqimet më të lehta, me verërat më të lehta. Vera e kuqe, në përgjithësi shërbehet me mish të kuq, vera e bardhë me mish të bardhë dhe peshk, ndërsa vera e ëmbël shkon me ëmbëlsirat.

21- Është traditë që në fillim të shërbehen verërat e lehta për të shkuar më pas te ato më të rëndat gjatë një vakti. Po ashtu, edhe vera e bardhë duhet të shërbehet përpara të kuqes, verërat më të reja para atyre të vjetrave.

22- Në fillim të shekullit 20-të, përpiqej që vera të shmangej në tekstet e shkollës apo kolegjit, përfshi në literaturën greke dhe romake.

23- Vjetërsia e verës nuk lidhet domosdoshmërisht me vitin kur vera futet në shishe, sepse disa verëra mund të mos futen në shishe që kur vilet rrushi. Një verë e cilësisë së mirë është produkt i një viti korrjeje.

24- Ka një mënyrë të saktë dhe të gabuar për të mbajtur gotën e verës. Gota e verës, duhet të mbahet gjithnjë nga bishti dhe jo nga pjesa e sferës sepse nxehtësia e dorës do të rrisë temperaturën e verës.

25- Shampanja, një prej verërave me gaz më të njohura në botë, është shumë popullore, por gabimisht mendohet se është shpikur nga murgu Dom Pierre Perinjon (1638-1715). Edhe pse nuk shpiku apo zbuloi shampanjën, ai gjeti disa parime e procese në prodhimin e saj që përdoren edhe sot e kësaj dite.

26- Jo të gjitha verërat përmirësohen me kalimin e kohës. Në fakt, pjesa më e madhe e verërave të sapo prodhuara është e mira të konsumohen sa më shpejt, dhe nuk e kanë potencialin e përmirësimit gjatë “plakjes”.

27- Verërat europiane emërtohen sipas vendeve të tyre gjeografike të prodhimit, për shembull: Chassagne Montachet Morgeot Bordo. Ndërsa verërat joeuropiane emërtohen sipas varieteteve të ndryshme të rrushit.

28- Në kundërshtim me besimin tradicional, nuhatja e tapës së verës zbulon pak për verën. Nëse një shërbyes ju sjell tapën e shishes së verës, ju duhet të kontrolloni për datën, apo informacione të tjera identifikuese. Shikoni për mykjen, tharjen apo plasaritjen.

29- Në vitin 1988, gratë italiane themeluan një nga organizatat e para të femrave të përkushtuar ndaj verës, Le Donne del Vino. Qëllimi i kësaj organizate ishte inkurajimi dhe promovimi i rolit të gruas në industrinë e verës italiane.

30- Gratë janë më të ndjeshme ndaj efekteve të verës sesa meshkujt, kjo pjesërisht për shkak të sasisë jo të madhe të një enzime në stomak, që është e nevojshme për të mbajtur alkoolin.

31- Përveç kishave dhe manastireve, dy institucione të tjera mesjetare e fitonin pjesën më të madhe të të ardhurave të tyre nga vera: spitalet dhe universitetet.

32- Në qendrën e jetës intelektuale dhe shoqërore greke ishte simpoziumi, që do të thotë “të pimë së bashku”. Në të vërtetë, simpoziumi reflekton prirjen greke për pijen e verës mes diskutimeve intelektuale.

33- Kombinimi i llojit të tokës, klimës, shkallës së pjerrësisë dhe ekspozimi ndaj diellit – janë pikërisht këto elemente, çka e bëjnë çdo vreshtari dhe çdo lloj vere të jetë unike.

34- Në Mesjetë, inovatorët dhe prodhuesit më të mëdhenj të verës ishin njerëzit nëpër manastire. Benediktët ishin veçanërisht të apasionuar pas verës, sa që thuhet se ata kanë testuar dhe tokën për të zbuluar sesi ndryshon ajo nga njëri vend në tjetrin.

35- Vera transportohej me lëkurë kafshësh, zakonisht atë të derrit. Lëkura e derrit pastrohej dhe kthehej mbrapsht, në mënyrë që pjesa me qime mos vinte në kontakt me verën.

36- Një gotë standarde e një vere të bardhë apo të kuqe, përmban rreth 110 kalori. Vera e ëmbël, përmban më shumë.

37- Substanca që të lë një shije të athët pasi pi verë, vjen nga lëkura e rrushit. Ajo zakonisht gjendet te vera e kuqe dhe është një antioksidant i shkëlqyer. Pasi e kemi pirë të gjithë verën, është pjesa që mbetet në fund të gotës.

38- Hija e errët e verës, zakonisht vjen nga klimat më të ngrohta (kur vera e kuqe është më e errët, apo kur e bardha, ka më shumë ngjyrë të artë).

39- Me kalimin e kohës, vera e kuqe ka tendencën ta humbë ngjyrë dhe merr një të kuqe në ngjyrë tulle. Ndërsa e bardha fiton ngjyrë, bëhet më e artë ose dhe kafe, me kalimin e kohës.

Peter Paul Rubens (1577-1640). Flemish Baroque painter. Mars and Venus, 1615-1620. Oil on canvas. The State Hermitage Museum, Saint Petersburg, Russia. (Photo by: PHAS/Universal Images Group via Getty Images)

40- Të gjitha verërat kanë shije frutash. Të rralla janë verërat që kanë shije rrushi.

41- Vera Red Burgundy është e prodhuar nga lloji i rrushit Pinot Noir dhe është e vështirë të besohet që shumica e prodhuesve të verës, e shohin atë si një lloj Grali i Shenjtë.

42- Fjala “shampanjë” është e emërtuar kështu, për shkak të një province në Francë, që do të thotë “vend i hapur”.

43- Fjala angleze “verë” (wine) i ka rrënjët nga gjuha semite dhe do të thotë (vajtim). Në arabisht quhen vain, në greqisht oinos dhe në gjuhë të tjera vin, vino, vina, vinho.

44- Vetëm rrushi përmban lëndën ushqyese të nevojshme, nga lëkura dhe përmbajtja e sheqerit, për krijimin e verës.

45- Kur arkeologët gjejnë fara rrushi, e konsiderojnë provë për ekzistencën e një vendi ku më parë është bërë vera. Ata kanë gjetur fara në Turqi, Siri, Libi, Jordani, ku mendohet se është prodhuar verë 8,000 vjet para Krishtit.

46- Një nga legjendat më të treguara për zbulimin e verës është historia e Jamsheedit, mbretit persian (që mund të ketë qenë Noa). Një nga gratë e haremit të tij, u përpoq të helmohej nëpërmjet rrushit të fermentuar, që mendohej se ishte helmues. Por me atë rast, u zbulua vera, pasi ajo nuk vdiq.

47- Platoni thoshte se, njerëzit duhet të ishin 18 vjeç para se të pinin dhe se vera, duhet shijuar kur je 31 vjeç. Kur një burrë arrin të dyzetat, ai mund të pijë sa të dojë. Hipokrati, i konsideruar si “ati i mjekësisë”, e përfshinte verën në të gjitha recetat e tij.

48- Personi që ndikoi më shumë se çdokush tjetër në historinë e verës, ishte profeti Muhamed. Brenda 10 vjetëve pas vdekjes së tij, vera u ndalua rreptësisht në Arabi dhe çdo vend tjetër ku banonin myslimanët.

49- Vera e kuqe, përbën 55 për qind të shitjeve të verës në restorante.

50- Benjamin Franklin, personi i kartëmonedhës 100-dollarëshe, ka përpiluar një listë me 13 virtyte që duhen ndjekur gjatë jetës. Në nr. 1, thotë: “Vetëkontrolli. Mos hani deri sa të ngopeni; mos pini derisa të deheni”. Në vargje, ai shkruante: “Ja shiu që zbret nga qielli mbi vreshtat tona, atje ai hyn në rrënjët e rrushit, që do të ndihmojë verën, një dëshmi e vazhdueshme që Perëndia na do dhe i pëlqen të na shohin të lumtur”. Apo: “Vera është prova se, Perëndia, na do dhe dëshiron që ne të jemi të lumtur.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një verore para verës

“UNESCO pronëson ritualin”

"Të kërcesh deri në frymën e fundit"

A e dini si e filloi një grua, epideminë e vallëzimit?