MENU
klinika

Mjekët thonë se...

A diagnostikohet migrena me rezonancë?

14.04.2021 - 15:50

Nëse keni episode të migrenës, e dini që ato janë më shumë se dhimbje të forta koke. Kjo gjendje e zakonshme neurologjike prek shumë njerëz të rritur, përfshirë fëmijët e vegjël.

Sidoqoftë, shumë njerëz me migrenë nuk diagnostikohen.

Në shumicën e rasteve, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të diagnostikojë këtë gjendje kronike mjekësore duke parë simptomat tuaja dhe historinë mjekësore, si dhe duke kryer një provim fizik.

Ju nuk keni nevojë të bëni një skanim të imazhit (MRI) për të diagnostikuar migrenën, por mjeku mund të rekomandojë bërjen e një MRI në raste të caktuara.

Ne do të diskutojmë pse bërja e këtij lloji të testit të imazhit mund të ndihmojë në një diagnozë të migrenës dhe çfarë kërkon një neurolog në një skanim MRI për migrenë.

Si përdoret  MRI për të diagnostikuar migrenën?

Mjeku mund të rekomandojë një skanim MRI të trurit nëse keni episode të rënda të migrenës dhe nëse gjendja nuk po bëhet më mirë me trajtim ose keni edhe simptoma te tjera.

Një skanim MRI përdor valët  së bashku me një fushë të fortë magnetike për të prodhuar imazhe të qarta të pjesës së brendshme të trupit.

Ato ndryshojnë nga rrezet X dhe skanimet CT sepse MRI nuk përdor rrezatim për të formuar imazhet. Një bojë kontrasti (që pini ose ju është injektuar) mund të përdoret para ose gjatë provës për të marrë një imazh më të mprehtë të zonës që skanohet.

Me një MRI për migrenën, mjeku do të shikojë trurin për të parë nëse ka ndonjë ndryshim në strukturën e rregullt të trurit.

Sidoqoftë, skanimet me MRI nuk përdoren gjithmonë për të diagnostikuar migrenën. Studiuesit nuk janë ende të sigurt nëse ndryshimet në tru çojnë në episode të migrenës ose nëse të gjithë me episode të migrenës kanë ndryshime të ngjashme të trurit. Studimet mbi MRI për migrenën janë duke vazhduar.

Ajo që mund të bëjë një skanim MRI është të japë një imazh shumë të hollësishëm të trurit dhe të tregojë zona që nuk mund të shihen me lloje të tjera të skanimeve të imazhit. Kjo mund të ndihmojë mjekun të përjashtojë shkaqet e tjera të migrenës ose dhimbjes së kokës.

Migrena është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së kokës që mund të shkaktojë simptoma të ndryshme. Ekspertët nuk janë saktësisht të sigurt pse disa njerëz kanë migrenë ose çfarë i shkakton këto episode.

Ndërsa nuk keni nevojë për një skanim të imazheve për diagnozën e migrenës, MRI mund të jetë një mjet i dobishëm në disa raste. Këto skanime të trurit gjithashtu mund të ndihmojnë studiuesit të studiojnë migrenën dhe si ajo ndikon në tru.

 Shpresojmë, kjo do të ndihmojë në krijimin e mënyrave të reja për të trajtuar ose parandaluar migrenën në të ardhmen.