MENU
klinika

Nga Financial Times/ A po bën sa duhet?

A do të lëvizë gurë të tjerë BQE për ekonominë e zonës euro?

18.04.2021 - 17:21

Kur politikëbërësit e BQE-së të takohen të Enjten, ata do të jenë me dhimbje të vetëdijshëm se ekonomia e zonës euro është ende duke u përmbajtur nga bllokimet për të trajtuar infeksionet në rritje të koronavirusit ndërsa SHBA, Kina dhe Britania e Madhe po rihapen dhe rikthehen më shpejt.

Christine Lagarde, presidente e BQE-së, javën e kaluar krahasoi zonën e euros me një pacient që po largohej nga kujdesi intensiv me mbështetjen e dy patericave.

Por, ndërsa zona e euros mbetet prapa partnerëve kryesorë tregtarë, pyetja thelbësore për BQE-në është nëse po bën sa duhet.

Në takimin e saj të mëparshëm të politikës monetare në Mars, BQE vendosi të kryejë blerje të bonove “me një ritëm dukshëm më të lartë” nën programin e saj të blerjes emergjente pandemike 1,85 tn (PEPP) për të shmangur një shtrëngim të padëshiruar të kushteve të financimit.

Që nga ajo kohë, duke u përshtatur për festat e Pashkëve, ajo ka blerë 19 miliardë euro bono në javë, krahasuar me një mesatare javore prej 15 miliardë eurosh në fillim të vitit, sipas Goldman Sachs.

Si do të kalojnë fituesit dhe humbësit e pandemisë në sezonin e fitimeve në SHBA?
Në një javë tjetër të zënë për fitimet e korporatave amerikane, Netflix do të jetë në qendër të vëmendjes ndërsa investitorët presin të shohin nëse një nga kompanitë që përfitoi më shumë nga etja e konsumatorëve për argëtim në shtëpi gjatë pandemisë ka vazhduar të tërheqë shikuesit këtë vit, pavarësisht nga një lehtësimin në kufizimet e bllokimit.

Grupi i transmetimit, i cili do të publikojë të ardhurat e tij në tremujorin e parë të martën, shtoi 8.5 milion konsumatorë duke paguar në tre muaj deri në fund të dhjetorit edhe kur rriti çmimet, duke mposhtur parashikimin e analistëve për 6 milion dhe duke e çuar numrin e përgjithshëm të pajtimtarëve në pothuajse 204 milion pajtimtarët.

Netflix pritet të ketë fituar 6.2 milion pajtimtarë të tjerë tremujorin e fundit, sipas një studimi të analistëve nga Refinitiv, nga një kërcim prej 15.8 milion një vit më parë kur mbylljet u përhapën në të gjithë SHBA.

Analistët paralajmëruan, megjithatë, se rritja e pajtimtarëve të vitit të kaluar do të rëndonte kërkesën e vitit 2021 për grupe transmetuese.

Kjo javë do të sjellë gjithashtu azhurnime nga linjat ajrore amerikane, me investitorët që analizojnë rezultatet nga United, American, Southwest dhe Spirit për shenjat që kërkesa për udhëtime po rimëkëmbet.

Numri i udhëtarëve që kalojnë nëpër pikat e kontrollit të sigurisë në aeroportin amerikan mbetet nën nivelet e vitit 2019 por është ngritur në mënyrë të vazhdueshme në javët e fundit në nivelet e regjistruara për herë të fundit para mbylljes së koronavirusit në fillim të vitit të kaluar.

American Airlines ka thënë se pret të raportojë një humbje neto të tremujorit të parë deri në 1.3 miliardë dollarë. Por parashikoi kërkesë të fortë këtë verë, duke thënë se do të fluturonte më shumë se 90 përqind të kapacitetit të ulëseve të saj të brendshme krahasuar me 2019. Matthew Rocco

A është inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar në një pikë lakimi?
Investitorët janë përqendruar në inflacionin këtë vit si një faktor kryesor i tregjeve financiare. Në MB, rritja e çmimeve të konsumit nga viti në vit shënoi rënie në 0.4 përqind në shkurt nga 0.7 përqind një muaj më parë. Leximi i marsit, i lëshuar të Mërkurën, mund të shënojë një pikë kur rritja e çmimit kalon në një trajektore në rritje.

Pyetja kryesore për investitorët është se ku do të ndalet një lëvizje më e lartë e inflacionit dhe si do të përgjigjen bankat qendrore. Rritja e çmimeve që shkon mbi objektivin prej 2 për qind të Bankës së Anglisë në planin afatgjatë mund ta detyrojë atë të shtrëngojë politikën monetare për të ftohur ekonominë.

Ekonomistët presin që CPI i Marsit të MB të rritet në 0.8 përqind, sipas një studimi të Bloomberg.

Analistët parashikojnë gjithashtu që matësi do të vazhdojë të rritet në muajt e ardhshëm, ka të ngjarë të tejkalojë objektivin e BoE më vonë këtë vit. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që banka qendrore do të injorojë.

“Unë mendoj se banka do të injorojë pothuajse shumë inflacionin për vitin e ardhshëm ose dy,” tha Paul Dales, shefi ekonomist në Mbretërinë e Bashkuar në Capital Economics.

Dales tha që BoE me gjasë do të shpërfillë shifrat më të larta të rritjes për shkak të ndikimit të fortë të faktorëve teknikë, duke përfshirë rritjen e çmimeve të energjisë dhe shërbimeve. Veshja gjithashtu ishte provuar të ishte një “kartë e egër” gjatë muajve të fundit ndërsa shitësit me pakicë rritën etiketat e tyre të çmimeve në përgjigje të masave të bllokimit, shtoi ai.

Por leximet më të larta gjatë disa muajve të ardhshëm mund t’i bëjnë investitorët nervozë në lidhje me mundësinë që inflacioni më i lartë të jetë këtu për të qëndruar. “Parashikimi i inflacionit tani është më i pasigurt sesa ka qenë për 10 vjet,” tha Dales. Joshua Oliver

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dy shtysat kryesore

Koronavirus po forcon euron?

"Të përdoret fondi prej 500 mld eurosh"

Italia kërkon ndihmë nga fondi i krizës së BE-së