MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A e ul stresi imunitetin?

03.04.2021 - 09:42

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacientja:A e ul stresi imunitetin?

Mjeku: Ndjesia e stresit për çdo kohë, qoftë disa ditë apo shumë javë, mund të dobësojë sistemin imunitar. Mund të ndikojë në mënyrat në të cilat trupi i përgjigjet baktereve, viruseve, madje edhe vaksinave. Më 12 janar, u publikua një konkluzion mbi stresin psikologjik nga Universiteti Shtetëror i Ohajos, ku studiuesit shikuan studime me vlerë 30 vjet mbi mënyrat se si faktorët e mjedisit dhe shëndeti individual dhe mendor mund të ndikojnë në reagimin imunitar të një personi ndaj vaksinave. Autorët gjetën “prova të forta” se stresi, depresioni dhe kushtet e tjera të shëndetit mendor mund ta bëjnë trupin të zgjasë më shumë për të zhvilluar imunitetin në përgjigje të një vaksine dhe të zvogëlojë sa zgjat ai imunitet. Punimi gjithashtu tregoi se faktorët psikologjikë luajtën një rol në përhapjen dhe ashpërsinë e efekteve anësore nga vaksinat.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.