MENU
klinika

Studimi

A përdoret kjo terapi për skizofreninë?

15.04.2021 - 17:16

Terapia e sjelljes njohëse (CBT) është një lloj i terapisë së të folurit që përdoret për të trajtuar një sërë kushtesh të shëndetit mendor, përfshirë skizofreninë.

Skizofrenia është komplekse dhe zgjat gjithë jetën. Mund të përjetoni simptoma që përfshijnë një paaftësi për të menduar qartë, për të pasur rregullsi emocionale, për të bashkëvepruar me të tjerët ose për të marrë vendime.

Shpesh mjekimi është linja e parë e trajtimit për këtë gjendje. Megjithatë, CBT mund të jetë i dobishëm si një terapi shtesë.

Pra, nëse jeni dke jetuar me skizofreni, CBT mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat tuaja.

A është CBT efektive në trajtimin e skizofrenisë?

Sipas një rishikimi të vitit 2014, studimet kanë zbuluar se CBT për psikozën është më efektive për zvogëlimin e simptomave pozitive si:

halucinacione

mendime të hutuara

fjalim i ndryshuar

vështirësi në fokusim

Hulumtimi sugjeron që CBT mund të ndihmojë në moderimin e këtyre simptomave përveç ilaçeve. Mund të ndihmojë gjithashtu nëse ilaçet vetëm nuk i përmirësojnë simptomat.

CBT mund të ndihmojë gjithashtu me simptoma negative si fjalim i tërhequr dhe mosinteresimi, sipas disa udhëzimeve të praktikës klinike. Kjo mund t’ju ndihmojë ti përmbaheni trajtimeve të tjera dhe të kuptoni më mirë gjendjen tuaj.

Hulumtimi madje po shqyrton përdorimin e CBT përmes terapisë në grup të shoqëruar me një aplikacion për të adresuar simptomat negative me rezultate positive por nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë.

Terapia njohëse e sjelljes dhe mjekimi

Shumë studime sugjerojnë që CBT është një trajtim shtesë i dobishëm për skizofreninë. Në përgjithësi, rreshti i parë i trajtimit është mjekimi. Këto mund të jenë ilaçe që i merrni çdo ditë ose më pak rregullisht, në varësi të llojit.

Medikamentet dhe CBT mund të ndihmojnë dikë me këtë gjendje të përmbahet në trajtim, të përmirësojë funksionimin dhe të shmangë rikthimin. Mbështetja nga familja dhe bashkëmoshatarët gjithashtu mund të ndihmojë në këtë gjendje.

Ekziston një mungesë e hulumtimeve mbi efektivitetin e CBT për skizofreninë pa ilaçe.

Kjo sepse shumica e njerëzve me këtë gjendje kërkojnë ilaçe për trajtim. Ndalimi i ilaçeve për të trajtuar gjendjen për të studiuar efektivitetin e CBT vetëm mund të konsiderohet joetike.

Çfarë është terapia njohëse e sjelljes?

CBT ndodh kur një profesionist i trajnuar si një terapist, këshilltar ose punonjës social përdor terapi specifike bisedash për të punuar me shqetësimet e shëndetit mendor me ju.

Këto shqetësime mund të përfshijnë:

mendimet tuaja të brendshme

përgjigjet emocionale

veprimet rreth tyre

Pjesa njohëse e terapisë lidhet me mendimet dhe emocionet tuaja. Pjesa e sjelljes lidhet me veprimet.

Një ndihmës dëgjon ndërsa flisni dhe ju bën pyetje që ju shtyjnë mendimet e kaluara kufizuese dhe vetëshkatërruese, në mënyrë që të arrini qëllimet personale. Procesi mund të përfshijë edhe aktivitete jashtë seancave një për një që provoni dhe më pas raportoni përsëri tek moderatori juaj.

Kjo mund t’ju ndihmojë të përballeni me simptomat, të pranoni diagnozën dhe t’i përmbaheni planit tuaj më të gjerë të trajtimit.

CBT mund të funksionojë për njerëzit me shumë lloje të kushteve të shëndetit mendor. Studiuesit vazhdojnë të zhvillojnë studime që shqyrtojnë efektivitetin e CBT dhe skizofrenisë.