MENU
klinika

COVID-19

A mund të pinë foshnjat qumësht nga nëna e infektuar?

14.04.2021 - 15:46

Një studim i ri ofron më shumë siguri se nënat e infektuara me SARS-CoV-2 mund të ushqejnë me gji në mënyrë të sigurt foshnjat e tyre.

Studimi i 55 foshnjave të lindura nga nënat me COVID-19 zbuloi se asnjë nuk mori virusin – edhe pse shumica filluan të pinin qumështin e gjirit në spital.

Studiuesit thanë se gjetjet mbështesin këshillat ekzistuese nga autoritetet e shëndetit publik. Vitin e kaluar, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha se nënat me COVID-19 të dyshuara ose të konfirmuara mund të vazhdojnë ushqyerjen me gji.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve CDC kanë thënë që qumështi i gjirit “nuk është një burim i mundshëm” i transmetimit të SARS-CoV-2 dhe se nënat e infektuara mund të ushqejnë me gji për aq kohë sa marrin disa masa paraprake.

“Nëse lani duart dhe vishni një maskë, nuk ka asnjë arsye që nuk mund të ushqeni me gji”, tha Dr. Marcel Yotebieng, një profesor i asociuar në Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein në Neë York City.

Yotebieng ka shkruar një editorial të botuar me studimin e ri më 13 prill në revistën Pediatrics.

Ai tha se ndërsa rekomandimet për ushqyerjen me gji tashmë ekzistojnë, është e rëndësishme që studimet të mbajnë gjurmimin nëse ndodhin infeksione të foshnjave në lidhje me qumështin e gjirit.

Këto zbulime të fundit nuk e përjashtojnë atë mundësi, tha studiuesi kryesor Dr. Noa Ofek Shlomai, i cili kryeson njësinë neonatale në Hadassah dhe Qendrën Mjekësore të Universitetit Hebraik në Jeruzalem.

“Por transmetimi nga qumështi i gjirit ka shumë të ngjarë të mos ndodhë ,” tha Shlomai.

Për studimin, hetuesit  ndoqën 55 foshnje të lindura në qendrën mjekësore izraelite nga nëna që dolën pozitive për SARS-CoV-2. Të gjithë të sapolindurit rezultuan negativë për infeksion direkt pas lindjes.

Tre të katërtat e foshnjave iu dha qumësht gjiri gjatë qëndrimit në spital, dhe madje edhe më shumë – 85% – u ushqyen me gji pasi shkuan në shtëpi. Askush nuk u infektua me koronavirus, bazuar në testet e depistimit të bëra dy ose tre javë pas daljes nga spitali.

Më herët në pandemi, spitali i Jeruzalemit kishte një politikë të ndarjes së të porsalindurve nga nënat pozitive me SARS-CoV-2. Për shkak të kësaj, foshnjave në këtë studim iu dha qumështi i gjirit i pompuar me shishe.

Por Shlomai tha se nuk duket më e nevojshme, për sa kohë që ndiqen masa mbrojtëse si mbajtja e maskës dhe larja e duarve.

Kjo është gjithashtu në përputhje me rekomandimet ekzistuese, vuri në dukje Yotebieng. Në përgjithësi, OBSH rekomandon kontaktin nga lëkura në lëkurë dhe ushqyerjen me gji menjëherë pas lindjes së një foshnje – dhe kjo vlen edhe për nënat me COVID-19, gjithashtu.

Yotebieng ngriti një pyetje tjetër: A është e mundur që qumështi i gjirit u siguron këtyre foshnjave antitrupa kundër virusit? Antitrupa të tillë janë zbuluar në qumështin e gjirit të grave të infektuara, tha Yotebieng, por është e paqartë nëse ato ndihmojnë në mbrojtjen e foshnjave.

“Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për më shumë kërkime,” shtoi ai.

Ajo që duket gjithnjë e më e qartë, është se rreziku i foshnjave që të infektohen me COVID-19 përmes ushqyerjes me gji është “shumë i ulët”.

Dhe çdo rrezik duhet të krahasohet kundër përfitimeve “të mëdha” të ushqyerjes me gji, sipas Yotebieng.

Për më tepër, besohet se mbështet zhvillimin e sistemit imunitar të foshnjave. Foshnjat me gji kanë më pak gjasa të zhvillojnë infeksione të veshit, diarre, astmë dhe infeksione të rënda të mushkërive.

“Duhet të kujtojmë se ka infeksione të tjera përveç SARS-CoV-2,” tha Yotebieng.