MENU
klinika

Studimet

A mund të rrisë alkooli rrezikun për kancerin e gjirit?

16.04.2021 - 10:31

Janë bërë hapa të jashtëzakonshëm në trajtimin dhe zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit. Në disa raste, faktorët e rrezikut si pirja e alkoolit mund të luajnë një rol.

Alkooli është vërtetuar në qindra studime për të rritur rrezikun për kancerin e gjirit, si dhe kancere të tjera, duke përfshirë:

 • kolorektal
 • të mëlçisë
 • fytit
 • gojës
 • ezofagut

Kjo nuk do të thotë që çdo person që pi alkool do të marrë kancer të gjirit. Por, zvogëlimi i konsumit ose eliminimi i tij plotësisht mund të ulë rrezikun për zhvillimin e kancerit të gjirit dhe kancereve të tjera.

Marrëdhënia midis alkoolit dhe kancerit të gjirit:

 • Alkooli është një kancerogjen i njohur, që do të thotë se mund të ndikojë negativisht në nivelet e hormoneve dhe të dëmtojë ADN-në brenda qelizave.
 • Njerëzit me një gjen specifik, të quajtur alile alkooli dehidrogjenaza 1C * 1 (ADH1C * 1), mund të jenë në një rrezik në rritje për tu prekur nga kanceri i gjirit për shkak të përdorimit të alkoolit.
 • Mutacionet e gjeneve të shoqëruara me një histori familjare të kancerit të gjirit janë BRCA1 dhe BRCA2. Edhe pse konsumi i alkoolit është një faktor i vendosur rreziku për kancerin e gjirit, nuk është treguar përfundimisht se rrit rrezikun e kancerit të gjirit tek njerëzit që mbajnë këto mutacione të veçanta të gjenit.

Ndikimi hormonal

 • Shumica e pijeve alkoolike përbëhen kryesisht nga uji dhe etanoli, një kancerogjen. Studimet  kanë treguar se etanoli rrit nivelet e estrogjenit në mënyrë të konsiderueshme tek gratë para menopauzës, veçanërisht në mes të ciklit menstrual. Edhe pirja e lehtë mund të ketë këtë efekt.
 • Duke rritur nivelet e estrogjenit, alkooli mund të rrisë rrezikun për kancer të ndjeshëm ndaj estrogjenit, duke përfshirë kancerin e gjirit të receptorëve estrogjen pozitivë (ER-pozitiv). Kanceri i gjirit ER-pozitiv është forma më e zakonshme e kësaj sëmundjeje.

Dëmtimi i qelizave

Pasi të gëlltitet, etanoli metabolizohet në acetaldehid, një kancerogjen i cili ruhet në trup.

Acetaldehidi është një substancë toksike që mund të dëmtojë ADN-në dhe proteinat në qeliza. Gjithashtu ndalon qelizat të riparojnë dëmtimet. Kjo lejon që qelizat të rriten jashtë kontrollit, duke shkaktuar formimin e tumoreve kancerogjene.

A ka rëndësi sasia ose lloji i alkoolit?

 • Hulumtimet kanë treguar se sa më shumë që të pini çdo ditë, aq më i lartë është niveli i rrezikut për kancerin e gjirit. Pirja e tepërt dhe përdorimi afatgjatë i alkoolit gjithashtu rrisin rrezikun.
 • Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), sa më shumë të ekspozoheni ndaj acetaldehid, aq më i madh është rreziku për kancer, përfshirë kancerin e gjirit.
 • Pirësit e moderuar kanë një rrezik më të lartë 1.23 herë më shumë se ata që nuk pinë alkool. Pirja e moderuar përcaktohet si deri në një pije në ditë për gratë dhe dy pije në ditë për burrat.
 • Pirësit e rëndë kanë një rrezik 1.6 herë më të lartë ndaj atyre që nuk pinë pije. Pirja e rëndë përcaktohet si tre pije në ditë për gratë dhe katër pije në ditë për burrat.

Çfarë mund të bëni për të ulur rrezikun tuaj për kancer të gjirit?

 • Në varësi të historisë së pirjes, mund të duhet që të ndaloni së piri  plotësisht. Marrja e një qasjeje të arsyeshme për të pirë alkool gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit në disa njerëz.
 • Të gjitha pijet alkoolike, përfshirë birrën, verën dhe pijet e përziera përmbajnë afërsisht të njëjtën sasi alkooli. Për atë arsye, lloji i pijes që konsumoni nuk ndikon në nivelin e rrezikut.
 • Ndalimi ose zvogëlimi i marrjes së alkoolit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut tuaj të përgjithshëm. Kështu mund të ndryshojnë edhe mënyrat e dobishme të jetesës, siç janë ndalimi i pirjes së duhanit dhe qëndrimi aktiv.