MENU
klinika

Studimi

A ndikon kirurgjia e fshikëzës në rritjen e rrezikut të kancerit?

13.04.2021 - 16:07

Kirurgjia e mospërmbajtjes urinare nuk rrit rrezikun e kancerit tek gratë.

Gratë nuk përballen me rrezik të rritur të kancerit të legenit – tumoreve të fshikëzës, qafës së mitrës dhe vezoreve – nëse operohen  për të trajtuar mosmbajtjen urinare të stresit (SUI), zbulon një studim i ri.

Shqetësimet në lidhje me ndërlikimet e mundshme dhe çështjet e sigurisë në lidhje me përdorimin e rrjetës kirurgjikale – veçanërisht për një gjendje të quajtur prolapsi i organit të legenit, dhe gjithashtu për SUI – kanë bërë që disa pacientë të hezitojnë të kenë procedura trajtimi.

Pra, në këtë studim, hetuesit analizuan të dhënat për gati 75,000 gra kanadeze që kishin kryer një operacion SUI midis 2002 dhe 2015. Në 85% të atyre rasteve, u përdor rrjetë transvaginale. Pacientët e operacionit SUI u krahasuan me një grup kontrolli prej më shumë se 5.5 milion gra që nuk kishin kryer operacionin.

“Në një popullsi shumë të madhe me ndjekje të zgjatur, ne nuk gjetëm asnjë rritje në rrezikun e ndonjë dëmtimi të legenit tek  gratë që iu nënshtruan një operacioni të mosmbajtjes urinare të stresit”, tha autori i studimit Dr. Humberto Vigil, i Departamentit të Kirurgjisë të Universitetit të Otavës.

Gjatë një ndjekje mesatare prej 8.5 vjetësh, nuk kishte ndonjë ndryshim të rëndësishëm në normat e kancerit të legenit midis dy grupeve.

Shkalla ishte 0.90 për 1.000 persona, të ndjekur  në pacientët e kirurgjisë SUI dhe 0.85 për 1.000 persona-vjet në grupin e kontrollit, sipas gjetjeve të botuara më 8 prill në Journal of Urology.

Pasi u përshtatën për një numër faktorësh, studiuesit zbuluan se gratë që kishin operacion SUI në të vërtetë kishin një rrezik më të ulët të kancerit të legenit. Kjo mund të shpjegohet me faktin se gratë që vendosin të bëjnë një procedurë zgjedhore siç është operacioni SUI mund të jenë relativisht më të shëndetshme, thanë studiuesit, ose kanceret e legenit mund të zbulohen para dhe operacioni SUI.

Stuimi gjithashtu konfirmoi disa faktorë të njohur të rrezikut për kanceret e legenit, përfshirë obezitetin dhe asnjë histori të lindjes.

“Shumica dërrmuese e procedurave të mosmbajtjes urinare të stresit të kryera përfshinin rrjetë transvaginale” dhe gjetjet duhet të lehtësojnë shqetësimet e pacientit.

“Studimi ynë i bazuar në popullatë nuk gjen prova të rritjes së rrezikut të kancerit të legenit pas operacionit SUI, me ose pa përdorimin e rrjetës transvaginale”, tha Vigil. “Siguruesit mund t’i sigurojnë me besim gratë në lidhje me mungesën e lidhjes dhe pasojës.”