MENU
klinika

Si ta kuptoni

A shfaqen befas simptomat e kancerit të vezoreve?

07.04.2021 - 10:08

Simptomat e hershme të kancerit të vezoreve mund të përfshijnë fryrje, ngërç dhe ënjtje të barkut.

Meqenëse shumë gjendje, si hormonet e luhatshme ose acarimi i tretjes, mund të shkaktojnë këto simptoma, nganjëherë ato neglizhohen ose ngatërrohen për diçka tjetër.

Për këtë arsye, ndonjëherë mund të duket sikur simptomat e kancerit të vezoreve shfaqen nga askund, sikur të mos kishte shenja paralajmëruese.

Ne do të hedhim një vështrim mbi simptomat që duhet të vëzhgojmë, si dhe do t’ju japim informacion në mënyrë që të vlerësoni vetë rrezikun e kancerit të vezoreve.

Shenjat dhe simptomat e hershme të kancerit të vezoreve

Kanceri i vezoreve përbën më shumë vdekje se çdo kancer tjetër i sistemit riprodhues të femrave. Rreziku i prekjes nga kanceri i vezoreve diku gjatë jetës është 1 në 78. Kjo është arsyeja pse nëse keni vezore, duhet të jeni të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat e kancerit të vezoreve.

Shenjat dhe simptomat e hershme të kancerit të vezoreve mund të përfshijnë:

 • fryrje të barkut
 • ndryshimet në oreks
 • ndjehen të ngopur shpejt
 • dhimbje pelvike që nuk zhduket
 • simptoma urinare

Këto simptoma të marra së bashku janë referuar si indeksi i simptomave të kancerit të vezoreve.

Kur këto simptoma ndodhin më shumë se 12 herë në muaj gjatë një periudhe prej më pak se 1 viti, disa organizata e konsiderojnë atë si një shenjë paralajmëruese të kancerit.

Pasja e këtyre simptomave një ose dy herë nuk tregon se keni kancer të vezoreve. Kur ka një model të rregullt të dy ose më shumë prej këtyre simptomave që është koha të flisni me mjekun.

Ndërsa këto simptoma mund të duken delikate ose të lehta në fillim, simptomat që gradualisht përkeqësohen mund të jenë një shenjë e kancerit të vezoreve.

Shenjat dhe simptomat e avancuara të kancerit të vezoreve mund të përfshijnë:

 • humbje peshe e papritur ose e pashpjegueshme
 • kapsllëku
 • urinim i shpeshtë
 • ascitet (grumbullimi i lëngjeve në bark) me fryrje të barkut
 • Nëse filloni të përjetoni disa simptoma të hershme të kancerit të vezoreve dhe më vonë keni simptoma më të avancuara, caktoni një takim me mjekun.

Faktorët e rrezikut për kancerin e vezoreve

Disa njerëz kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të vezoreve sesa të tjerët. Faktorët e rrezikut të kancerit të vezoreve përfshijnë:

 • Mosha -Mosha është një nga faktorët kryesorë të rrezikut. Njerëzit e rinj vuajnë nga kanceri i vezoreve, por është më pak i zakonshëm. Diagnostikimet e kancerit të vezoreve janë më të zakonshmet midis moshës 60 dhe 64 vjeç.
 • Inflamacion kronik- Kushtet e inflamacionit kronik të sistemit riprodhues, të tilla si endometrioza dhe sëmundja inflamatore e legenit, mund të rrisin rrezikun.
 • HRT- Përdorimi i tepruar i terapisë hormonale të zëvendësimit (HRT) mund të rrisë rrezikun, por studimet kanë qenë jo përfundimtare.
 • Mbipesha- Obeziteti mund të jetë një faktor rreziku për shkak të marrëdhënies midis peshës dhe hormoneve seksuale.
 • Histori familjare- Të kesh një histori familjare të kancerit të gjirit, kancerit të vezoreve ose kancereve të tjerë të sistemit riprodhues mund të rrisë rrezikun e kancerit të vezoreve.
 • Nullipariteti – Mos lindja (nulipariteti) nuk mund të rrisë rrezikun e kancerit të vezoreve.
 • Shenjat  dhe simptomat e hershme të kancerit të vezoreve mund të jenë delikate, duke i bërë ato të vështira për t’u zbuluar. Ata gjithashtu mund të imitojnë një dhimbje stomaku ose disa simptoma të perimenopauzës.
 • Problemi nuk është se këto simptoma shfaqen nga askund, por që njerëzit nuk dinë domosdoshmërisht se çfarë të kërkojnë ose kur të shqetësohen.
 • Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini rrezikun tuaj dhe të merrni një ekzaminim vjetor nga një gjinekolog. Nëse filloni të keni simptoma që mendoni se mund të jenë kancer i vezoreve, mos i injoroni ato.
 • Mbani një regjistrim se sa shpesh ndodhin simptomat tuaja dhe flisni me mjekun për çdo simptomë që shfaqet duke u përkeqësuar me kalimin e kohës.