MENU
klinika

Mjekët thonë se...

A shkakton artriti reumatoid probleme me trurin?

28.04.2021 - 20:46

A i keni lënë ndonjëherë çelësat e makinës në frigorifer apo keni qenë aq të hutuar sa nuk e morët fëmijën nga shkolla?

Të gjithë përjetojnë mjegullën e trurit, ose një “bllokim të trurit”, në një moment në jetën e tyre.

Ndoshta janë mbingarkuar ,ndihen të sëmurë ose diçka i ka shpërqendruar. Me kaq shumë gjëra në jetën tonë, është e lehtë të harrosh.

Mjegulla e trurit, e njohur gjithashtu si mosfunksionim njohës, mund shkaktohet nga artriti reumatoid (RA).

Fatkeqësisht, është e zakonshme tek njerëzit me RA dhe është një nga simptomat më të ndërlikuara për të mësuar të jetosh me të. Thjesht tregon se RA është shumë më tepër sesa “thjesht dhimbje e kyçeve”.

Mjegulla e trurit e shkaktuar nga artriti reumatoid mund të ndjehet konsumuese. Shpesh vepron në këto mënyra:

mendime të mjegullta, sikur koka po noton në një mjegull

kujtesë e dobët

fjalët e ngatërruara ose të shqiptuara gabim

duke u ndjerë jashtëzakonisht i lodhur

vështirësi në fokusim

Çfarë e shkakton mjegullën e trurit?

Ndërsa është e vështirë të kuptosh lidhjen midis RA dhe mjegullës së trurit, janë gjetur ngadalë disa tendenca.

Kjo është  një listë me tetë shkaqet e mjegullës së trurit:

Dhimbje dhe ngurtësi të kyçeve

Inflamacioni është një fajtor i besueshëm për rritjen e mosfunksionimit njohës.

Kur artriti reumatoid përkeqësohet, kujtesa bëhet më e dobët dhe është e vështirë të përqendroheni në detyra.

Nëse ka inflamacion më të lartë që ndodh, do të ketë shanse më të mëdha të mosfunksionimit njohës.

Medikamente

Medikamentet ose një nevojë për ilaçe – shpesh shkakton konfuzion me fjalë dhe harresë.

Mjegulla e trurit ndodh kur ka më shumë inflamacion dhe gjithashtu rritet kur ilaçet nuk merren sic rekomandohen nga mjeku.

Gjumë i dobët

Gjumi pa dyshim që ka një efekt masiv në mënyrën se si do të funksionoj dita.

Nëse nuk e bëni gjumin e duhur, ka shumë të ngjarë që dita të mos shkojë shumë mirë.

Stresi, ankthi dhe depresioni

Mënyra se si po ndiheni ka shumë të bëjë me mënyrën se si shkon mosfunksionimi njohës.

Jo vetëm që humori ulet, por mund të jetë e vështirë të përqendroheni në atë që duhet të bëni ose të organizoni mendimet tuaja.

Mangësitë e vitaminave dhe mineraleve

Fatkeqësisht, disa mungesa të vitaminave mund të shkaktojnë mjegullën e trurit.

Disa mangësi të zakonshme me RA përfshijnë hekur të ulët, vitaminë D dhe vitaminë B12.

Shpërthim ose infeksion

Kur simptoma të tilla si mosfunksionimi njohës, depresioni ose lodhja fillojnë të zhvillohen, kjo mund të jetë një shenjë se jeni në një ndezje të RA.

Nëse keni edhe shenja të tjera si ethe, ritëm të shtuar të zemrës ose skuqje të lëkurës, kjo mund të jetë një shenjë e infeksionit.

Në secilin rast, flisni me mjekun për mënyrën më të mirë për tu trajtuar dhe për të ecur përpara.