MENU
klinika

Ja ç'thonë mjekët

A shkakton diabeti shije të hidhur në gojë?

16.04.2021 - 10:36

Diabeti është një gjendje kronike ku trupi nuk bën insulinë të mjaftueshme ose nuk përdor insulinën si duhet. Insulina është një hormon që lejon sheqerin të hyjë në qelizat e trupit, ku pastaj përdoret për energji.

Kur trupi nuk bën mjaftueshëm ose nuk përdor insulinën si duhet, sheqeri grumbullohet në qarkullimin e gjakut. Kjo çon në sheqer të lartë në gjak.

Diabeti i pakontrolluar ose sheqeri i lartë në gjak mund të shkaktojë një sërë problemesh të tilla si dëmtimi nervor dhe dëmtimi i veshkave. Por këto nuk janë efektet e vetme anësore të diabetit. Disa njerëz me diabet mund të zhvillojnë gjithashtu një shije metalike në gojë.

Arsyet e shqetësimit të shijes ndryshojnë, por mund të përfshijnë ilaçe ose higjienë të dobët orale. Ndonjëherë, një shije metalike në gojë është gjithashtu një shenjë e hershme e diabetit.

Shkaqet më të zakonshme

Këtu janë disa shkaqe të një shije metalike në gojë në lidhje me diabetin.

Përdorimi i Metforminës

 • Metformina është një ilaç oral i përshkruar zakonisht për të trajtuar diabetin e tipit 2. Zvogëlon sasinë e glukozës (sheqerit) të prodhuar nga mëlçia. Kjo ndihmon në uljen e niveleve të sheqerit në gjak në një diapazon të sigurt.
 • Por edhe pse Metformina mund të stabilizojë sheqerin në gjak – duke ulur kështu rrezikun e komplikimeve serioze të diabetit – disa njerëz që marrin këtë ilaç ankohen për një shije metalike në gojë.
 • Arsyeja nuk është mjaft e qartë, por ky shqetësim i shijes ka të ngjarë të ndodh për shkak të sekretimit të barnave  në pështymë.
 • Lajmi i mirë është se ky problem i shijes është shpesh i përkohshëm, me shijen që kthehet në normalitet pas 1 ose 2 javësh.

Paragjezia

 • Parageuzia është një çrregullim i shijes që mund të ndodhë krahas diabetit. Dihet gjithashtu që shkakton një shije metalike në gojë. Por, cila është lidhja midis parageuzisë dhe diabetit?
 • Ta themi thjesht, sistemi nervor qendror (SNQ) ndikon në mënyrën se si truri e percepton shijen dhe është e mundur që diabeti i pakontrolluar të ndikojë në sistemin nervor.

Sheqeri i lartë i gjakut për një kohë të gjatë, dëmton ngadalë nervat në trup. Kjo mund të përfshijë nervat në:

 • sytë
 • këmbët
 • krahët
 • gojë
 • Parageuzia ndodh kur dëmtimi i SNQ shtrembëron shijen dhe aromën. Çrregullimet e shijes – të tilla si një shije metalike në gojë – zhvillohen kur nervat që ndikojnë në shije dëmtohen.

Çështjet e shëndetit oral

Çështjet e shëndetit oral janë një tjetër shkak i zakonshëm i shijes metalike në gojë.

Shumë njerëz mendojnë se diabeti ndikon vetëm në sheqerin në gjak. Por shumë sheqer në gjak mund të shkaktojë gjithashtu probleme me gojën.

Sëmundja periodontale

Sheqeri i lartë në gjak gjithashtu rrit nivelin e sheqerit në pështymë. Dhe, nëse pështyma përmban më shumë sheqer, ju jeni në një rrezik më të lartë për kavitete dhe paradontit. Këto mund të shkaktojnë një shije metalike në gojë.

Gjuha diabetike

Gjuha diabetike është një tjetër problem i shëndetit oral që mund të shkaktojë një shije metalike në gojë. Kjo ndodh kur kombinohet sheqeri i shumtë në pështymë  dhe goja e thatë .

A do të zhduket shija metalike?

Një shije metalike në gojë për shkak të diabetit mund të përmirësohet me kalimin e kohës. E gjitha varet nga çështja themelore.

Nëse merrni ilaçin Metformin, shija metalike duhet të ulet pas disa javësh pasi trupi të përshtatet me ilaçet. Nëse shqetësimi i shijes nuk përmirësohet, flisni me mjekun.

Rregullimi i dozës ose gjetja e një ilaçi alternativ mund të përmirësojë shijen.

Nëse një shije metalike është për shkak të sheqerit në pështymë, kontrolli i diabetit gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e shijes. Për më tepër, nëse zhvilloni një infeksion për shkak të higjienës së dobët të dhëmbëve, vizita te një dentist dhe trajtimi i infeksionit mund të përmirësojnë shijen.

Nëse shqetësimi i shijes ndodh për shkak të dëmtimit të nervit, ashpërsia e dëmtimit të nervit mund të përcaktojë nëse shija do të kthehet në normale.

Një shije metalike në gojë mund të shtrembërojë shijen e ushqimeve dhe pijeve, duke e bërë të vështirë të shijoni ushqimet tuaja të preferuara. Megjithëse shqetësimet e shijes kanë shkaqe të ndryshme themelore, është e rëndësishme të flisni me një mjek për simptomat që nuk përmirësohen.

Kjo mund të jetë një shenjë e hershme e diabetit, si dhe e sheqerit në gjak që nuk është në kufijtë e synuar.