MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Agnozia verbale është çrregullim psikologjik?

27.04.2021 - 09:27

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacieni: Agnozia verbale është çrregullim psikologjik?

Mjeku: Agnozia verbale e dëgjimit, e njohur më mirë si shurdhim i fjalës së pastër (PWD), është një lloj jashtëzakonisht i rrallë dhe specifik i agnozisë dëgjimore. Ashtu si agnozitë e tjera, PAK nuk klasifikohet në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM) sepse nuk konsiderohet të jetë një çrregullim psikologjik.

Simptoma kryesore e PAK është pamundësia për të kuptuar fjalët e folura. Pacientët me PAK përshkruajnë dëgjimin e gjuhës së folur si një zhurmë të pakuptimtë sikur personi që flet të flasë në një gjuhë të huaj. Për më tepër, është vërejtur gjithashtu se këta pacientë përjetojnë vështirësi më të mëdha në perceptimin e bashkëtingëlloreve sepse ato janë stimuj përkohësisht më dinamike në krahasim me zanoret që janë stimuj të gjendjes së qëndrueshme .

Gyrat e Heschl janë strukturat e para kortikale që përpunojnë informacionin e dëgjimit në hyrje dhe janë unike në pozicionin e tyre brenda lobeve si pjesët e vetme që drejtohen drejt qendrës së trurit. Për shkak se dëmtimi i lobeve të përkohshme në mënyrë të dyanshme ndërpret të kuptuarit e gjuhës në fillim të procesit të dëgjimit, është e paqartë nëse kuptimi i gjuhës mund të lokalizohet në gyri të Heschl ose nëse informacioni dëgjimor po pritet para se të arrihet pjesa e trurit që interpreton gjuhën.Trajtimi për pacientët me PAK përtej trajtimit kompensues provon të jetë gati i pamundur në këtë kohë.

Përveç një qartësie të vogël në vendet e dëmtimeve që rezultojnë në PWD, aspektet neurologjike të trurit nuk preken, prandaj trajtimi i barnave nuk është efektiv ende. Disa variacione të terapisë janë përdorur në një përpjekje për të ndihmuar pacientin me paaftësi të hershme “të mësojë” gjuhën duke përdorur teknika të ngjashme të përdorura kur mëson një gjuhë të huaj . Aktivitete të tilla si çiftimi i tingujve të fjalës ‘karrige’ me një foto të një karrigeje u përdorën me shpresën për të krijuar një lidhje për pacientin midis tingullit të fjalës dhe stimulit vizual.

Sidoqoftë, për shkak se pacientët nuk e harruan gjuhën sepse ata ende mund ta lexojnë dhe shkruajnë atë, ata nuk mund ta mësojnë përsëri gjuhën sikur të jetë e huaj. Përkundrazi, pacientët me aftësi të kufizuara kanë humbur aftësinë për të kuptuar gjuhën e folur dhe për të gjetur kuptimin në gjuhën e folur.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.