MENU
klinika

Hartimi i Planit të punësimit dhe shpëtimit

Axhenda e guximshme e Biden!

04.04.2021 - 09:07

Kur Joe Biden u zgjodh president, investitorët u përçanë nëse ai do të qeveriste si një centrist apo si progresist. Deri më tani, përgjigjja duket e qartë: Biden po kërkon zgjerimin më të madh në përfshirjen e qeverisë federale në ekonomi që nga “Shoqëria e Madhe” e Lyndon Baines Johnson.

Administrata e Biden po lëviz në faza për të trajtuar problemet për të cilat beson se po pengojnë ekonominë amerikane. Faza e parë – “Plani Amerikan i Shpëtimit” – përmbante 1.9 trilionë dollarë ndihmë për familjet me të ardhura më të ulëta dhe të mesme derisa vaksinat COVID-19 të lejojnë që ekonomia të hapet plotësisht. Kjo mbështetje ishte përveç paketës prej 900 miliardë dollarësh të miratuar në fund të vitit 2020.

Më pas, Presidenti Biden zbuloi këtë javë fazën tjetër të planit të tij – “Planin e punësimit të Amerikanëve”. Ai bën thirrje për shpenzime federale prej 2.3 trilionë dollarësh këtë dekadë për të ndërtuar infrastrukturën publike, energjinë e gjelbër dhe projekte të tjera që kanë për qëllim krijimin e miliona vendeve të punës dhe për të rritur konkurrencën e Amerikës.

Ai pritet të pasohet muajin tjetër nga një program për të përmirësuar “infrastrukturën njerëzore” përmes shpenzimeve për kolegje të komunitetit, para-universale dhe një program kombëtar të pushimit me pagesë.
Numri i kombinuar i këtyre dy propozimeve vlerësohet të jetë 3 trilionë dollarë deri në 4 trilionë dollarë gjatë kësaj dekade. Me deficitin e buxhetit federal tashmë në një rekord të pasluftës prej 14 përqind të PBB-së, administrata e Biden po kërkon mënyra për të financuar këto programe.

Propozimi që Biden paraqiti këtë javë për të financuar programin e infrastrukturës publike do të rriste normën margjinale të taksës së korporatave nga 21 përqind në 28 përqind, do të mandatonte një taksë minimale prej 15 përqind mbi të ardhurat dhe do të vendoste taksa shtesë mbi fitimet jashtë Amerikës. Nëse miratohen, ato do të kompensojnë rreth dy të tretat e rritjes së shpenzimeve federale gjatë tetë viteve të ardhshme dhe më shumë sesa të mbulojnë kostot në një horizont 15-vjeçar.

Çështja kryesore për investitorët është nëse këto propozime do të miratohen. Projekt-ligji i lehtësimit COVID u miratua në mënyrë rigoroze përgjatë vijave partizane, pa asnjë republikan që e mbështeste atë. Sfida për udhëheqjen demokratike do të jetë të shohë nëse ata mund të mbajnë mbështetjen e të gjithë demokratëve në Senat dhe shumicës së atyre në Dhomë.

Një gjë që administrata e Biden ka bërë për të është se mbështetja publike për shpenzimet publike është rritur që nga goditja e pandemisë. Gjithashtu, ka një njohje të gjerë që shpenzimet për mirëmbajtjen e rrugëve, urave dhe rrugëve si dhe për ndërtimin e brezit të gjerë janë të papërshtatshme. Në të vërtetë, Shoqëria Amerikane e Inxhinierëve të Ndërtimit caktoi një vlerësim “D +” në vlerësimin e cilësisë së infrastrukturës së SHBA në 2017 pasi Presidenti Trump mori detyrën. Që atëherë është azhurnuar në “C-“.

Sidoqoftë, përpjekjet e administratës Obama dhe administratës Trump për të rritur shpenzimet në infrastrukturën publike dështuan të japin rezultate të prekshme. Kjo shtron pyetjen: Çfarë i bën shpenzimet e infrastrukturës publike kaq të vështira nëse janë kaq të popullarizuara?

Sipas DJ Gribbin, i cili shërbeu në administratën Trump, një nga gabimet që bëri ishte të supozonte se qeveria federale është pronari kryesor i infrastrukturës së vendit. Në fakt, ajo zotëron vetëm rreth 6 përqind të infrastrukturës së transportit dhe ujit të vendit dhe roli i saj kryesor është të furnizojë grante për shtetet dhe komunat dhe të rregullojë rregullat mjedisore dhe të sigurisë.
Gribbin pretendon se një nga sfidat për administratën e Biden do të jetë të mbajë të prekshëm planin e saj, “por të mos humbasë në imtësitë e projekteve specifike dhe të mos arrijë të reformojë rolin federal në infrastrukturë, i cili ende daton kryesisht nga vitet 1950”.

Duke peshuar këtë paralajmërim, si grumbullohet plani i infrastrukturës së Biden? Problemi më i dukshëm është se ai është tepër ambicioz dhe nuk synon plotësimin e nevojave më të mëdha.
Për shembull, fatura mund të ndahet në katër kategori kryesore: transporti; ndërtesat dhe shërbimet komunale; vendet e punës dhe inovacioni; dhe kujdesin në shtëpi.

Nga këto, përbërësi i transportit është më afër asaj që shumica e njerëzve mendojnë si infrastrukturë publike dhe vlerësohet se kushton 620 miliardë dollarë, ose një e katërta e totalit. Do të modernizonte 20.000 milje të autostradave dhe rrugëve, do të riparonte 10,000 ura dhe do të ndërtonte një rrjet prej 500,000 karikuesish të automjeteve elektrike deri në 2030. Një tjetër 200 miliardë dollarë do të ndaheshin për bandën me shpejtësi të lartë, rrjetin elektrik dhe energjinë e pastër.

Për krahasim, përbërësit e tjerë kanë më pak të bëjnë me atë që zakonisht mendohet si infrastrukturë publike. Megjithatë, kostot e tyre janë afër 60 përqind të totalit. Planet për ndërtesat dhe shërbimet kërkojnë më shumë se 200 miliardë dollarë kredi tatimore dhe grante për të përmirësuar dhe ndërtuar banesa të përballueshme.

500 miliardë dollarë do të përdoren për të investuar në prodhim, trajnimin e punëtorëve dhe R&D, ndërsa 400 miliardë dollarë do të përdoren për të zgjeruar aksesin në kujdestari dhe për të përmirësuar pagën dhe përfitimet për kujdestarët.

Në fund, këshilla ime për investitorët është që të mos reagojnë shumë ndaj propozimit aktual: Do të jetë e vështirë të kalosh një program kaq të gjerë kur ekonomia është tashmë e gatshme për një zgjerim të fuqishëm.

Ndërsa administrata e Biden tërhoqi një fitore mbresëlënëse me faturën e lehtësimit COVID, ajo do të duhet të rindërtojë një version më të zbërthyer të projekt-ligjit të infra-strukturës për të pasur një shans më të mirë të miratimit.

Përkthyer dhe përshtatur nga Foreign Affairs/ F.H, Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN