MENU
klinika

A është e zakonshme?

Çfarë është Endometrioza Diafragmatike?

11.04.2021 - 14:55

Endometrioza është një gjendje e dhimbshme në të cilën indet që rreshtojnë normalisht mitrën (të quajtura qeliza të ngjashme me endometrin) rriten në pjesë të tjera të barkut dhe legenit.

Endometrioza diafragmatike ndodh kur ky ind endometrial rritet në diafragmë.

Diafragma është muskul në formë kupole nën mushkëri që ndihmon të merrni frymë. Kur endometrioza përfshin diafragmën, ajo zakonisht prek anën e djathtë.

Kur indet endometriale ndërtohen brenda diafragmës, ajo reagon ndaj hormoneve të ciklit menstrual, ashtu si vepron në mitër. Gratë me endometriozë diafragmatike pothuajse gjithmonë kanë endometriozë në legen, gjithashtu.

Endometrioza diafragmatike është shumë më pak e zakonshme se format e tjera të gjendjes, të cilat zakonisht prekin vezoret dhe organet e tjera të legenit. Ky lloj diafragmatik përbën vetëm rreth 1.5 përqind të të gjitha rasteve të endometriozës.

Cilat janë simptomat?

Endometrioza diafragmatike mund të mos shkaktojë asnjë simptomë. Por mund të përjetoni dhimbje në këto zona:

gjoks

barku i sipërm

shpatulla e djathte

krah

Kjo dhimbje zakonisht ndodh rreth kohës së periudhës menstruale. Mund të jetë intensive dhe mund të përkeqësohet kur merrni frymë ose kolliteni. Në raste të rralla, mund të çojë në një mushkëri të shembur.

Nëse endometrioza është në pjesë të legenit, ju gjithashtu mund të keni simptoma të tilla si:

dhimbje dhe ngërçe para dhe gjatë periudhave menstruale

dhimbje gjatë seksit

gjakderdhje e rëndë gjatë ose në mes të periudhave

lodhje

nauze

diarre

vështirësi për të mbetur shtatzënë

Çfarë e shkakton endometriozën diafragmatike?

Mjekët nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton diafragmatikën ose llojet e tjera të endometriozës. Teoria më e pranuar është menstruacioni retrograd. Sidoqoftë, mund të mos jetë shkaku i vetëm – mund të ketë faktorë të shumtë.

Gjatë periudhave menstruale, gjaku mund të rrjedhë prapa përmes tubave fallopiane dhe në legen. Ato qeliza mund të udhëtojnë në të gjithë barkun dhe legenin dhe deri në diafragmë.

Sidoqoftë, hulumtimi ka treguar se shumica e grave përjetojnë menstruacione retrogradë, dhe megjithatë shumica e grave nuk zhvillojnë endometriozë. Prandaj, dyshohet se sistemi imunitar luan një rol.

Kontribuesit e tjerë të mundshëm të endometriozës përfshijnë:

Transformimi i qelizave. Qelizat e prekura nga endometrioza reagojnë ndryshe ndaj hormoneve dhe faktorëve të tjerë kimikë.

Gjenetikë. Endometrioza është treguar e drejtuar në familje.

Inflamacion. Substanca të caktuara që kanë një rol në inflamacion gjenden me numër të lartë në endometriozë.

Zhvillimi i fetusit. Këto qeliza mund të rriten në vende të ndryshme që para lindjes.

Cilat mundësi trajtimi janë në dispozicion?

Nëse nuk keni simptoma, mjeku mund t’ju rekomandojë që të prisni për të trajtuar endometriozën. Mjeku do t’ju kontrollojë rregullisht për të parë nëse zhvillohen simptomat.

Nëse keni simptoma, ka të ngjarë të rekomandojë një kombinim të kirurgjisë dhe ilaçeve për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave që mund të keni.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nëse keni këto shenja, nxitoni të lini një takim tek mjeku

5 rastet kur fryrja e barkut mund të jetë diçka serioze