MENU
klinika

Studimi

Çfarë lidhje ka Alzheimeri me problemet e dhëmbëve?

16.04.2021 - 10:29

Mos harroni të përdorni fillin dentar: Hulumtimi i ri shton prova që lidhin sëmundjen e mishit të dhëmbëve me sëmundjen e Alzheimerit.

Goja është shtëpi për bakteret e dëmshme që nxisin inflamacionin dhe bakteret e shëndetshme, mbrojtëse, shpjeguan autorët e studimit.

Në studimin e ri, studiuesit zbuluan se njerëzit që kanë më shumë baktere të dëmshëm se bakteret e shëndetshme kishin më shumë të ngjarë të kishin gjithashtu një shënues proteine për sëmundjen Alzheimer, të njohur si amyloid beta, në lëngun e tyre cerebrospinal (CSF).

“Për njohuritë tona, ky është studimi i parë që tregon një lidhje  midis bashkësisë së ekuilibruar bakteriale të gjetur nën vijën e mishit të dhëmbëve dhe një biomarkeri CSF të sëmundjes Alzheimer në njerëzit e moshuar  kognitivisht normalë “, tha autorja  kryesore Dr. Angela Kamer. Ajo është profesore e asociuar e periodontologjisë dhe stomatologjisë implantare në Universitetin e New York.

“Ne zbuluam se të kesh prova për amiloidin e trurit shoqërohej me rritjen e baktereve të dëmshme dhe të dobishme”, tha ajo në një njoftim për shtyp të universitetit.

Rreth 70% e të rriturve të moshës 65 vjeç e lart kanë sëmundje të mishit të dhëmbëve, që përfshin inflamacion kronik dhe sistemik.

Alzheimeri shënohet nga dy proteina në tru: amiloid beta dhe tau. Beta amiloide grumbullohet së bashku për të formuar pllaka dhe besohet të jetë proteina e parë e depozituar në tru ndërsa Alzheimeri zhvillohet. Tau ndërtohet në qelizat nervore dhe krijon ngatërresa.

Sipas autorit të studimit të lartë ,Mony de Leon, “Mekanizmat me të cilët grumbullohen nivelet e amiloidit të trurit dhe shoqërohen me patologjinë e Alzheimerit janë komplekse dhe kuptohen vetëm pjesërisht”. Ai është drejtor i Institutit të Imazheve Shëndetësore të Trurit në Ëeill Cornell Medicine në New York City.

Studimi i ri shton mbështetje për të kuptuar se sëmundjet pro-inflamatore prishin pastrimin e amiloidit nga truri, tha de Leon.

“Ndryshimet e amiloideve vërehen shpesh disa dekada përpara se të zbulohen patologjitë e tau ose simptomat e sëmundjes Alzheimer,” shtoi ai.

Për studimin, 48 pacientë të moshës 65 vjeç ose më të vjetër me aftësi normale të të menduarit bënë teste në gojë dhe një analizë të palcës kurrizore.

Studiuesit analizuan ADN-në në mostrat bakteriale të marra nga pështyma e pjesëmarrësve. Pastaj u bë një analizë e palcës kurrizore për të marrë CSF për të përcaktuar nivelet e amiloidit beta dhe tau.

Hetuesit kërkuan nivele më të ulëta të amiloidit beta, që përkthehen në nivele më të larta amiloidi të trurit dhe nivele më të larta të tau, të cilat pasqyrojnë akumulime më të larta në tru.

Rezultatet treguan se individët me më shumë baktere të dëmshëm sesa të shëndetshëm kishin më shumë të ngjarë të kishin nivele të zvogëluara të amiloidit në lëngun kurrizor.

Studiuesit supozuan se për shkak se nivelet e larta të baktereve të shëndetshëm ndihmojnë në ruajtjen e ekuilibrit bakterial dhe ulin inflamacionin, ato mund të jenë mbrojtëse kundër Alzheimerit.

Kamer tha, “Rezultatet tona tregojnë rëndësinë e mikrobiomës orale të përgjithshme – jo vetëm të rolit të baktereve” të këqija “, por edhe baktereve” të mira “në modulimin e niveleve të amiloideve. Këto zbulime sugjerojnë që bakteret e shumta orale janë të përfshira në shprehje të lezioneve amiloide “.

Ekipi nuk gjeti një lidhje midis baktereve të mishit të dhëmbëve dhe niveleve të tau në këtë studim.

Kërkimet shtesë do të përfshijnë një studim afatgjatë dhe provë klinike për të provuar nëse pastrimet e thella për të hequr depozitat e pllakave dhe gurëve të dhëmbëve nga poshtë mishit të dhëmbëve mund të modifikojnë amiloidin e trurit dhe të parandalojnë Alzheimerin, thanë autorët.

Gjetjet u botuan më 12 prill në revistën Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.