MENU
klinika

Nga Financial Times/ Lë të pandryshuar normën e interesit

Çfarë vendimi mori shefi i ri i bankës qendrore të Turqisë?

16.04.2021 - 18:03

Banka qendrore e Turqisë ka lënë të pandryshuar normën e saj të interesit në takimin e saj të parë për përcaktimin e normës që kur u instalua një guvernator i ri, por sinjalizoi se mund të lirojë politikën nëse inflacioni tregon shenja ngadalësimi.

Komiteti i politikës monetare, i kryesuar nga Sahap Kavcioglu që nga emërimi i tij i papritur muajin e kaluar, mbajti normën e repos njëjavore në 19 përqind, siç pritej nga ekonomistët e anketuar nga Reuters dhe Bloomberg.

Në një deklaratë pas takimit, politikëbërësit përsëritën angazhimin e tyre për uljen e inflacionit por hoqën indikacionin e administratës së mëparshme të shtrëngimit shtesë të ardhshëm. Paraardhësi i Kavcioglu, Naci Agbal u rrëzua nga Presidenti Rexhep Tajip Erdogan në Mars në prag të një rritje më të madhe se sa pritej.

“Shkalla e politikës do të vazhdojë të përcaktohet në një nivel mbi inflacionin për të ruajtur një efekt të fortë dezinflacionist derisa treguesit e fortë të tregojnë një rënie të përhershme të inflacionit dhe objektivi afatmesëm prej 5 përqind të arrihet”, deklaroi deklarata e komitetit.

Inflacioni turk ka qëndruar në nivele dyshifrore për pjesën më të madhe të tre viteve të fundit; çmimet e konsumit u rritën më shumë se 16 përqind nga viti në vit muajin e kaluar.

Kavcioglu, një ish-kolumnist akademik dhe gazete, kishte treguar që ai nuk do të zhbëjë menjëherë politikat e guvernatorit të guvernatorit të mëparshëm, pavarësisht argumentimit të mëparshëm në favor të teorisë joortodokse të promovuar nga Erdogan se kostot më të larta të huamarrjes nxisin inflacionin, në vend se ta ftohin atë.

Ndryshimi në udhëheqjen e bankës qendrore tronditi tregjet financiare. Lira ka humbur një të dhjetën e vlerës së saj që nga ajo kohë, për shkak të frikës së investitorëve se banka do të përkulet para presionit nga Erdogan për të ulur normat në një përpjekje për të nxitur rritjen ekonomike.

Të enjten, lira ra pak pas njoftimit në rreth 8.1 për dollarin amerikan.

Komiteti tha se do të mbante normat reale të interesit mbi inflacionin, në një ndryshim në zotimin e tij të mëparshëm për të mbajtur politikë të shtrënguar derisa të përmbushet objektivi i inflacionit.

Kjo sugjeroi se “një lehtësim i dukshëm ende duket të jetë në karta”, tha William Jackson, shefi i ekonomisë në zhvillim në Capital Economics.

Vendimi tregoi që Kavcioglu “do ta marrë seriozisht objektivin e inflacionit. Por gjuha gjithashtu sugjeron që ata janë duke kërkuar mundësi për të ulur normat e interesit,” shkroi Jackson në një shënim për investitorët. “Kjo deklaratë fliste vetëm për mbajtjen e normave reale të interesit mbi inflacionin. Me një javë repo normë në 19 përqind dhe inflacion në 16.2 përqind, kjo tashmë ofron hapësirë ​​për të ulur normat.”

Erdogan tha javën e kaluar se ishte i vendosur të ulte si normat e interesit ashtu edhe inflacionin në një shifra.

Kavcioglu është guvernatori i katërt i bankës qendrore në më pak se dy vjet. Erdogan nuk ka ofruar një arsye për pushimin nga puna të Agbal, i cili ngriti normat me një grumbullim prej 8.75 pikë përqindje në katër muajt që ai mbajti postin.

Deklarata e komitetit gjithashtu deklaroi se “do të vazhdojë të përdorë me vendosmëri të gjitha instrumentet në dispozicion në ndjekje të objektivit kryesor të stabilitetit të çmimeve” dhe pranoi rreziqet e mbetura për inflacionin për shkak të kërkesës dhe kostove dhe çështjeve të furnizimit në sektorë të caktuar.

Analistët e Barclays thanë në një shënim: “Rreziku i një prerje të parakohshme është rritur ndjeshëm pas deklaratës së sotme. Ne gjithashtu nuk jemi të sigurt se angazhimi për të mbajtur nivelin e politikës mbi inflacionin do të mjaftonte për të ankoruar pritjet.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Bloomberg/ "Nëse do të isha Guvernator..."

Test i parë për Guvernatorin e Bankës Qendrore të Turqisë

Muajt e fundit kanë qënë të vështirë për Turqinë...

Si Erdogan iu kthye ‘zakonit’ të tij të vjetër?


Nga Bloomberg/ Basti i inflacionit truk ka arritur kulmin

Çfarë do vendosë sot Guvernatori turk?

Nga Financial Times/ Rolet duket se kanë ndryshuar...

Covid paralizon Azinë, perëndimi përgatiten për shpërthim

Ekonomia humbi rreth 43 mijë vende pune!

Guvernatori Sejko: Rimëkëmbje me ritme të qëndrueshme…

Nga Financial Times/ Çfarë përfshin marrëveshja?

MB-Indi bien dakord për Hartën e rrugës 2030

Çfarë po ndodh me arsimin në Shqipëri?

Ulja më e madhe e shpenzimeve buxhetore në dy dekada