MENU
klinika

Nga The New York Times

Cili është sekreti i suksesit të Bidenit?

20.04.2021 - 08:09

Një president i ri Demokrat ka trashëguar një komb në krizë.

Nisma e tij e parë e madhe e politikës është një projekt-ligj lehtësues afatshkurtër që synon të gjejë rrugën për të dalë nga ajo krizë.

Ai ndjek atë projektligj me propozime për të zgjidhur problemet afatgjata dhe, nëse është e mundur, për të ndryshuar shoqërinë amerikane për mirë.

Unë mund të përshkruaj muajt e parë të administratës Obama ose administratës Biden.

Por ka një ndryshim të madh midis tyre: Edhe pse Barack Obama filloi presidencën e tij me vlerësime të larta personale të miratimit, politikat e tij kurrë nuk patën mbështetje të fortë publike.

Përkundrazi, miratimi i publikut për politikat e Joe Biden është pothuajse i lartë. 

Për të parë se për çfarë po flas, krahasoni sondazhet për Aktin e Kujdesit të Përballueshëm – Obamacare – me sondazhet në Planin Amerikan të Punëve të Biden.

NEW YORK, NEW YORK – JANUARY 07: Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden delivers remarks on the Trump administration’s recent actions in Iraq on January 07, 2020 in New York City. Biden criticized Trump for not having a clear policy regarding Iran after the killing of Qasem Soleimani ratcheted up tensions between Iran and the United States. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Cili është sekreti i suksesit të Biden?

Pjesë e përgjigjes, sigurisht, është politika e identitetit. Le të jemi të hapur këtu: Versioni modern i “vetëm Nixon mund të shkojë në Kinë” mund të jetë “vetëm një djalë i vjetër i bardhë mund të shesë një marrëveshje të re”.

Republikanët duken sikur kanë harruar se si të flasin me të huajt.

Biden, pra, përfiton nga të paturit e një personi që nuk kërcënon dhe një opozitë që ka harruar se si të bëjë argumente bindëse të politikës.

Por popullariteti i Bidenomics gjithashtu pasqyron efektivitetin e një partie që është shumë më komode në lëkurën e vet sesa ishte disa vjet më parë.

Në të kaluarën, megjithatë, Demokratët dukej se kishin frikë të përqafonin këtë identitet.

Një gjë e habitshme për vitet e Obamës, në retrospektivë, ishte respektimi i demokratëve ndaj njerëzve që nuk kishin të njëjtat qëllime me ta.

Tani nderimi është zhdukur.

Dhe diferenca e vjetër ka avulluar.

President Barack Obama greets Vice President Joe Biden, left, after Obama took the oath of office at the U.S. Capitol in Washington, Tuesday, Jan. 20, 2009. (AP Photo/Jae C. Hong)

Ekipi i Biden, i tronditur nga dështimi i uljes së taksave Trump, është i gatshëm t’i japë publikut atë që dëshiron.

Pra, 2021 e Biden nuk duket fare si 2009 e Obamës dhe republikanët nuk duket se e dinë se çfarë i goditi ata.

Sigurisht, sondazhet mund të ndryshojnë.

Votuesit mund të acarohen edhe në Bidenomics, nëse ekonomia zhgënjen.

Nëse kjo ndodh, politikat e Biden mund të bëhen edhe më të popullarizuara se sa janë tani.

Se si do të përkthehet e gjithë kjo në vota, mbetet të shihet.

Por indikacionet e hershme janë se Biden ka arritur atë që Obama kurrë nuk e bëri: gjetjen e një mënyre për t’i bërë politikat progresive me të vërtetë të njohura.

Përkthyer dhe përshtatur nga The New York Times/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Al Jazeera/ Brian Deese: Kemi kriza të shumta...

“Për ekonominë e SHBA duhet të veprojmë tani!”

Intervista e Montgomery për VOA

“SHBA gati të bashkëpunojë me BE”

Kongresi duhet të miratojë programin e tij

‘Fillimi i mbarë’ i Joe Biden