MENU
klinika

Nga Bloomberg/ Kina dhe SHBA

Dy motorë binjakë për një rimëkëmbje globale

16.04.2021 - 16:02

Ekonomia e Kinës u forcua në tremujorin e parë të vitit ndërsa shpenzimet e konsumatorit u rritën më shumë sesa pritej, duke e vendosur atë në kursin për t’u bashkuar me SHBA si motorë binjakë për një rimëkëmbje globale në 2021.

Prodhimi i brendshëm bruto u rrit me 18.3% në tremujorin e parë nga një vit më parë, kryesisht në përputhje me 18.5% të parashikuar në një studim të Bloomberg për ekonomistët, megjithëse kjo shifër rekord-thyer ishte kryesisht për shkak të krahasimeve me një vit më parë kur shumica e ekonomisë u mbyll për shkak të koronavirusit. Shitjet me pakicë mundën pritjet ndërsa rritja e prodhimit industrial u moderua.

Të dhënat e fundit e vënë Kinën në kurs që të rritet shumë më lart se objektivi i saj vjetor prej më shumë se 6%, duke mbështetur mendimin se Kina dhe SHBA, ku ekonomistët parashikojnë rritje prej 6.2%, të dy do të tejkalojnë vendet e tjera të mëdha këtë vit. Rimëkëmbja e Kinës nuk është platezuar pasi ajo u bë ekonomia e parë e madhe që përmban përhapjen e koronavirusit dhe kthehet në rritje, me PBB-në në rritje 0.6% në tre muajt e parë të 2021 nga tremujori paraardhës.

Rimëkëmbja vitin e kaluar u drejtua nga investime të forta në pasuri të paluajtshme dhe infrastrukturë duke nxitur kërkesën për mallra industriale, ndërsa porositë jashtë shtetit për mallra mjekësorë dhe pajisje elektronike nxitën eksportet. Shpenzimet e konsumatorit kishin ngecur, por shifrat e fundit treguan një kthesë. Rritja e shitjeve me pakicë ishte 6.3% në mars kur llogaritej mbi një bazë mesatare dy-vjeçare të rritjes, e cila largon shtrembërimet e krijuara nga bllokimet e vitit të kaluar, duke u rritur ndjeshëm nga normat e vitit të kaluar.

“Ne po shohim një rimëkëmbje pak më të ekuilibruar në ekonominë kineze,” tha Wang Tao, shefi ekonomist i Kinës në UBS AG, në një intervistë me Bloomberg TV. “Ky përmirësim i hershëm në industrinë e ndërtimit do t’i japë vendin më shumë konsumit shtëpiak,” shtoi ajo. Shpenzimet e konsumatorëve në restorante dhe shitjet e mallrave të lirë si bizhuteri, alkool dhe duhan çuan në rritjen e shitjeve me pakicë në mars.

Ekonomia u rrit gjithashtu nga një kërcim në investime nga jashtë. Investimi përbrenda në Kinë u rrit pothuajse 40% në 45 miliard dollarë në tre muajt e parë të 2021, sipas të dhënave nga Ministria e Tregtisë lëshuar të Enjten. Kjo ishte më e larta për atë periudhë në të dhënat e krahasueshme që ktheheshin në 2002.

Tregjet ishin të paqëndrueshme pas publikimit të të dhënave, por përfunduan ditën pak të ndryshuar, me indeksin e referimit CSI 300 që shënoi një humbje të mëparshme prej 0.6% për të përfunduar me 0.35% për ditën. Rendimenti i borxhit sovran 10-vjeçar u ul pak në 3.16%. Juani në tokë ishte i pandryshuar atë ditë në 6.5226 për dollar.

Zgjerimi i rimëkëmbjes mbetet një punë në progres me rritjen në tremujorin e parë të varur ende nga sektori i pronës. Investimet e aseteve fikse në pasuri të paluajtshme u rritën me 7.6% mbi një bazë mesatare dy-vjeçare të rritjes dhe shpenzimet e infrastrukturës u rritën përafërsisht në përputhje me normat para-pandemike. Prodhimi tremujor i çelikut prej 271 milion ton sugjeron që prodhimi vjetor është duke shkuar në 1 miliard ton për vitin e dytë.

Megjithëse Pekini ka premtuar “jo kthime të mprehta” në mbështetjen monetare dhe fiskale këtë vit, disa ekonomistë të shquar kanë paralajmëruar se shtrëngimi i parakohshëm mund të vërë përsëri në rimëkëmbjen në rrezik. Banka qendrore u ka kërkuar bankave të kufizojnë rritjen e kredisë në muajt e ardhshëm ndërsa kërkon të kontrollojë kredinë për të frenuar flluskat e aseteve.

Krahas të dhënave për investimet, të dhënat që tregojnë çmimet e shtëpive u rritën me ritmin më të shpejtë në shtatë muaj në mars, ka të ngjarë të nxisin më shumë veprime nga politikëbërësit kinezë për të rikuperuar sektorin.

“Duke marrë parasysh rimëkëmbjen e fuqishme, ne sigurisht nuk presim që Pekini të rritë masat lehtësuese, por gjithashtu nuk ka gjasa të bëjë një ndryshim të mprehtë në qëndrimin e tij politik”, shkruanin në një shënim ekonomistët e Nomura të udhëhequr nga Lu Ting. Autoritetet kanë mësuar mësime nga një “fushatë e fortë zhvlerësimi” në 2017-18, e cila çoi në parazgjedhje të bonove, një shitje në tregun e aksioneve dhe rritje më të dobët, thanë ata.

Byroja e statistikave tha se inflacioni i së premtes pritet të mbetet në një diapazon të moderuar këtë vit dhe ndërsa kostot në rritje të mallrave mund të rrisin çmimet e brendshme, nuk ka asnjë bazë që çmimet në sektorët në rrjedhën e sipërme të rriten ndjeshëm.

“Ekonomia është larg nga mbinxehja”, tha Bruce Pang, kreu i kërkimit makro dhe strategjik në China Renaissance Securities Hong Kong Ltd. do të marrë një kthesë më të shpejtë për politikën monetare. ”

Bloomberg Economics parashikon rritje globale të PBB-së prej 6.9% në 2021, mjaft e shpejtë për ta sjellë prodhimin në mënyrë të konsiderueshme përsëri në rrugën e tij para-Covid. Të dhënat e lëshuara të enjten treguan se rikthimi i ekonomisë amerikane po hap zjarrin në të gjithë cilindrat, me shitjet me pakicë që tejkalojnë nivelet para-pandemike në të gjitha kategoritë, përveç restoranteve. Prodhimi në fabrikat e SHBA u rrit në mars me më shumë në tetë muaj.

Kina ka përshpejtuar me shpejtësi fushatën e saj të vaksinimit gjatë muajit të kaluar në një lëvizje që duhet të ndihmojë në rritjen e shpenzimeve për shërbimet. Një rimëkëmbje në ekonomitë kryesore të nxitura nga shpërndarja e vaksinave dhe stimuli masiv fiskal i administratës Biden pritet të mbështesë rritjen e shpejtë të eksporteve kineze këtë vit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ "Themeli i luftës është ekonomia"

“Me apo pa koronavirus, Kina do tejkalojë SHBA”


Nga BBC/ 'Për një kohë të pacaktuar'

Kina pezullon dialogun kryesor ekonomik me Australinë

Nga Bloomberg/ Basti i inflacionit truk ka arritur kulmin

Çfarë do vendosë sot Guvernatori turk?

Nga Financial Times/ Rolet duket se kanë ndryshuar...

Covid paralizon Azinë, perëndimi përgatiten për shpërthim

Ekonomia humbi rreth 43 mijë vende pune!

Guvernatori: Rimëkëmbje me ritme të qëndrueshme…

Nga Financial Times/ Çfarë përfshin marrëveshja?

MB-Indi bien dakord për Hartën e rrugës 2030