MENU
klinika

Nga Bloomberg/ "Ne kemi rrugë të gjatë..."

“Ekonomia amerikane ‘gati të shqyhet’!”

16.04.2021 - 19:13

Banka qendrore e SHBA duhet të vazhdojë të ruajë stimul monetar edhe kur ekonomia amerikane ka filluar të përjetojë rritje të shpejtë, tha Guvernatori i Rezervës Federale Christopher Waller.

“Vetëm për shkak se normat e rritjes janë me të vërtetë të mira dhe gjithçka duket sikur po shkojmë në drejtimin e duhur, ne ende po përpiqemi të krijojmë shumë terren,” i tha CNBC në një intervistë shtesa më e fundit në bordin e Fed. te premten. “Ne kemi një rrugë të gjatë për të bërë. Nuk ka asnjë arsye për të tërhequr prizën në mbështetjen tonë derisa të kalojmë vërtet këtë.”
Waller, ish-drejtori i kërkimeve të Rezervës Federale të St. Louis, u betua në bord në dhjetor pasi Senati amerikan konfirmoi emërimin e tij nga ish Presidenti Donald Trump.

Vërejtjet e Waller ndjekin komentet në fillim të kësaj jave nga Kryetari Jerome Powell që kanë përforcuar mesazhin se politikëbërësit nuk do të nguten të tërheqin mbështetjen edhe kur ekonomia kërcen. Ata hyjnë në errësimin e tyre në komentin publik në mesnatën e së Premtes përpara takimit të Komitetit Federal të Tregut të Hapur 27-28 Prill.

Më shumë se një vit në pandeminë globale, zyrtarët e Fed kanë theksuar në mënyrë të përsëritur se ekonomia amerikane vazhdon të ketë nevojë për mbështetje agresive të politikës monetare ndërsa rikuperohet nga virusi, edhe kur pamja ndriçohet mes zgjerimit të vaksinave.

Rritja ka të ngjarë të jetë gati 8% në tremujorin e dytë dhe 6.5% për 2021, duke e çuar nivelin e papunësisë në “5 përqindjet e ulta” deri në fund të vitit, tha Waller.

“Unë mendoj se ekonomia është e gatshme të shqyhet”, tha Waller. “Të gjithë po bëhen më të qetë për të pasur nën kontroll virusin dhe ne kemi filluar ta shohim atë në formën e aktivitetit ekonomik.”

Megjithëse inflacioni mund të rritet në përgjigje të kërkesës së prishur dhe kursimeve të tepërta në rreth 2.5% këtë vit, kjo rritje ka të ngjarë të jetë e përkohshme dhe e mirëpritur në kontekstin e fitimeve të çmimeve që nënvizojnë objektivin e Fed në vitet e fundit, tha Waller.

Ndërsa një pakicë e politikëbërësve të FED po parashikojnë rritje të normave të interesit në 2022 ose 2023, Waller tha se parashikimet në “komplotin e pikave” të FOMC nuk janë një udhëzues i dobishëm më gjatë sepse politika përcaktohet në përgjigje të të dhënave të raportuara sesa parashikimeve.

“Unë jam nga Misuri. Ne kemi mendimin se jemi shteti ‘më trego’ ”, tha Waller. “Prandaj më trego rezultatet dhe pastaj ne do të fillojmë të flasim për ta bërë këtë. Tregjet po kalojnë përpara vetvetes.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Al Jazeera/ Brian Deese: Kemi kriza të shumta...

“Për ekonominë e SHBA duhet të veprojmë tani!”

Duhet të anulojë shumë nga politikat e Trump

A do e rikthejë Biden ‘shkëlqimin’ e Amerikës?

Nga AlJazeera: Amerikanë do shpenzojnë apo do kursejnë?

A do shërohet ekonomia nga kontrollet stimuluese të Biden?


Nga Bloomberg/ Basti i inflacionit truk ka arritur kulmin

Çfarë do vendosë sot Guvernatori turk?

Nga Financial Times/ Rolet duket se kanë ndryshuar...

Covid paralizon Azinë, perëndimi përgatiten për shpërthim

Ekonomia humbi rreth 43 mijë vende pune!

Guvernatori Sejko: Rimëkëmbje me ritme të qëndrueshme…

Nga Financial Times/ Çfarë përfshin marrëveshja?

MB-Indi bien dakord për Hartën e rrugës 2030

Çfarë po ndodh me arsimin në Shqipëri?

Ulja më e madhe e shpenzimeve buxhetore në dy dekada