MENU
klinika

Shpesh ngatërrohen...

Endometrioza dhe adenomioza: Ngjashmëritë dhe dallimet

13.04.2021 - 16:10

Adenomioza dhe endometrioza janë të dy çrregullime të indeve endometriale që veshin pjesën e brendshme të mitrës. Por ato zhvillohen ndryshe dhe kanë disa simptoma të ndryshme.

Në adenomiozë, qelizat endometriale rriten brenda muskujve të mitrës. Muri i mitrës trashet dhe mund të shkaktojë dhimbje dhe gjakderdhje të rëndë. Zakonisht prek gratë e moshuara, dhe së fundmi është shoqëruar me infertilitet.

Në endometriozë, qelizat e ngjashme me endometrin rriten jashtë mitrës. Indet zakonisht gjenden në vezore, mbështesin ligamentet e mitrës dhe në zgavrat e legenit.

Kjo mund të shkaktojë dhimbje dhe mund të ndikojë në pjellori. Zakonisht ndodh tek adoleshentët dhe njerëz të moshës riprodhuese.

Mund të keni një ose të dyja këto çrregullime. Një studim i vitit 2017 i 300 grave të diagnostikuara me adenomiozë midis 2008 dhe 2016 zbuloi se 42.3 përqind gjithashtu kishin endometriozë.

Sa e zakonshme është secila gjendje?

 • Adenomioza dhe endometrioza janë të dyja mjaft të zakonshme. Dihet më pak për prevalencën e adenomiozës sepse nuk është studiuar aq gjerësisht. Është  gjithashtu më e vështirë të diagnostikohet.
 • Endometrioza vlerësohet të prekë rreth 10 përqind të grave në moshën e lindjes së fëmijëve.

Cilat janë ngjashmëritë dhe ndryshimet në simptoma?

 • Simptomat e adenomiozës dhe endometriozës, përfshirë dhimbjen, variojnë nga të lehta deri te ato të rënda.
 • Por disa gra me endometriozë nuk kanë simptoma. Rreth një e treta e grave që kanë adenomiozë nuk kanë simptoma.
 • Disa simptoma mund të imitojnë ato të shkaktuara nga kushte të tjera, të tilla si cistet e vezoreve ose miomat e mitrës.

Simptomat tipike janë si më poshtë:

Adenomioza

 • periudha menstruale të dhimbshme (dismenorrea)
 • marrëdhënie seksuale të dhimbshme (dyspareunia)
 • dhimbje kronike pelvike
 • gjakderdhje anormale (metrorragji) ose menstruacione të zgjatura
 • infertilitetit
 • një mitër e zmadhuar

Endometrioza

 • periudha të dhimbshme (dismenorrea)
 • marrëdhënie seksuale të dhimbshme (dyspareunia)
 • lëvizje të dhimbshme të zorrëve (dyschezia)
 • urinim i dhimbshëm (dizuri)
 • dhimbje mesi
 • lodhje, të përziera  dhe diarre, veçanërisht gjatë periudhës menstruale

Shkaqet

Shkaqet e sakta të adenomiozës dhe endometriozës nuk dihen. Por studiuesit kanë identifikuar mekanizmat e mundshëm dhe faktorët e rrezikut.

Teoritë përfshijnë:

 • Adenomioza dhe endometrioza mund të rezultojnë nga dëmtimi dhe riparimi i indeve (TIAR) pas traumës në mitër. Prodhimi i estrogjenit është i përfshirë në këtë proces.
 • Qelizat staminale mund të aktivizohen nga dëmtimi i indeve endometriale. Ato pastaj mund të rriten jashtë vendndodhjes së tyre të zakonshme në adenomiozë dhe endometriozë.
 • Gjaku menstrual që devijon përmes tubave fallopiane (menstruacion retrograd) mund të lërë indet endometriale në legen ose zona të tjera.
 • Faktorët gjenetikë mund të përfshihen. Endometrioza ka tendencë të drejtohet në familje.
 • Problemet e sistemit imunitar mund të shkaktojnë dështimin për të gjetur dhe rregulluar indet endometriale të humbura si në adenomiozë ashtu edhe në endometriozë.
 • Problemet me sistemin e hormoneve të trupit dhe estrogjenin mund të shndërrojnë qelizat embrionale në bark në qeliza endometriale.
 • Sistemi limfatik mund të çojë qelizat endometriale në zona të tjera.
 • Disa shpjegime të sugjeruara kombinojnë dy ose më shumë nga këto teori.
 • Trajtimi për të dy gjendjet varion nga minimale (ilaçe pa recetë) deri në më invazive (histerektomi).
 • Opsionet e trajtimit në mes të këtyre ekstremeve ndryshojnë. Kjo për shkak të ndryshimeve në vendin ku ndodhet indi endometrial i gabuar.