MENU
klinika

Studimi

Fëmija im gërhet kur fle. Si ndikon kjo tek sjellja e tij?

14.04.2021 - 15:48

Disa fëmijë gërhasin, dhe kjo mund të ndikojë në sjellje.

Gërhitja nuk është thjesht për të rriturit, dhe problemet e sjelljes tek fëmijët që gërhasin rregullisht mund të vijnë për shkak të ndryshimeve në strukturën e trurit të tyre, thonë studiuesit.

Studimet e mëparshme kanë gjetur një lidhje midis gërhitjes së rregullt dhe problemeve të sjelljes siç janë mosvëmendja ose hiperaktiviteti, por kjo lidhje nuk kuptohet plotësisht.

Dhe disa studime të vogla kanë raportuar një lidhje midis apnesë së gjumit – pauzave të zgjatura të frymëmarrjes gjatë gjumit – dhe ndryshimeve të caktuara të trurit.

Por nuk është e qartë nëse këto ndryshime kontribuojnë tek sjelljet në disa fëmijë me frymëmarrje obstruktive të çrregullimit të gjumit, një grup kushtesh të lidhura me gërhitjen dhe që karakterizohen nga rezistenca ndaj frymëmarrjes gjatë gjumit.

Për të mësuar më shumë, studiuesit analizuan të dhënat nga më shumë se 11,000 fëmijë të moshave 9 dhe 10 vjec në Shtetet e Bashkuara.

Analiza tregoi lidhjen midis gërhitjes së zakonshme (gërhitjes tre ose më shumë netë në javë) dhe problemeve të sjelljes. Gërhitësit më të shpeshtë zakonisht kishin sjellje më të keqe, treguan informacionet nga prindërit.

Studimi gjeti gjithashtu një lidhje midis gërhitës së shpeshtë dhe madhësisë më të vogël të zonave të shumta të lobit ballor të trurit, i cili përfshihet në funksione të tilla si zgjidhja e problemeve, kontrolli i impulsit dhe ndërveprimet shoqërore.

Ndërsa zbulimet sugjerojnë se ndryshimet në tru tek fëmijët që janë gërhitës të zakonshëm mund të kontribuojnë në problemet e sjelljes, më shumë kërkime janë të nevojshme për të konfirmuar një lidhje të drejtpërdrejtë shkak-pasojë.

Studimi u bë nga një ekip i udhëhequr nga Dr. Amal Isaiah i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Maryland.

Përfundimet sugjerojnë që frymëmarrja obstruktive e çrregullimit të gjumit është një shkak potencialisht i kthyeshëm i problemeve të sjelljes dhe se fëmijët duhet të kontrollohen rregullisht për gërhitje.

Fëmijët të cilët zakonisht gërhasin mund të referohen për kujdesin vijues, duke përfshirë vlerësimin dhe trajtimin e mbipeshes dhe gjendjeve të tjera që kontribuojnë në frymëmarrjen e çrregulluar gjatë gjumit, ose për vlerësimin e operacionit për të hequr adenoidet dhe bajamet, thanë autorët në një njoftim për shtyp të NIDA .

Kërkimi – botuar më 13 prill në revistën Nature Communications – u financua nga Instituti Kombëtar i Sh.B.A mbi Abuzimin e Drogës (NIDA) dhe burime të tjerë të Instituteve Kombëtare të Shëndetit.