MENU
klinika

Nga AlJazeera/ Shkëputja e teknologjisë SHBA-Kinë

FMN paralajmëron kriza globale të PBB-së

16.04.2021 - 16:41

Një shkëputje teknologjike midis SHBA dhe Kinës dhe potencialisht Evropës do të shkurtonte produktin e brendshëm bruto me një urdhër madhësie më të madhe se lufta e fundit tregtare, paralajmëroi një zyrtar i lartë i Fondit Monetar Ndërkombëtar.

“Bota është një vend i tillë i integruar”, tha Helge Berger, kreu i misionit të fondit në Kinë, në një intervistë me Bloomberg Television Premten. “Nëse ndërprisni shkëmbimin e njohurive nëpër vende ose kufij, në fund të fundit do të paguani një çmim, dhe kjo mund të jetë mjaft e lartë.”

Hulumtimi i FMN vlerëson se copëzimi teknologjik mund të çojë në humbje të rreth 5% të PBB-së për shumë vende, ose rreth 10-herë sa kostot e vlerësuara të tarifave të tregtisë të vendosura nga SH.B.A. dhe Kina.

Paralajmërimi vjen pasi administrata e Biden në fillim të këtij muaji shtoi shtatë firma superkompjuterike kineze në listën e subjekteve që bizneset amerikane nuk mund t’i shesin pa leje të veçantë. Ishte një zgjerim i goditjes që filloi nën Presidentin Donald Trump me uljen e eksporteve në kompani si Huawei Technologies Co.

Ekipi i Biden është ende duke rishikuar politikat e Kinës që trashëgoi nga Trump, duke përfshirë tarifat për më shumë se 300 miliardë dollarë në importe vjetore dhe një marrëveshje të pjesshme tregtare, por ka treguar që strategjia e saj do të jetë gjerësisht e ngjashme.

“Tensionet rreth marrëdhënies SHBA-Kinë janë një nga faktorët e rrezikut që ne shikojmë,” tha Berger. “Ky është një shqetësim i vazhdueshëm.”

Tarifat midis dy vendeve zbriten nga rritja vitin e kaluar dhe do ta bëjnë këtë edhe këtë vit, tha ai, duke vlerësuar ndikimin global në rreth 0.4% të PBB-së.

“Por gjërat mund të bëhen më të vështira nëse lejojmë që shkëputja teknologjike të ndodhë midis SHBA dhe Kinës, midis vendeve të tjera si Evropa,” tha ai. “Prandaj është e rëndësishme që këto dy ekonomi të mëdha, shumë të rëndësishme që janë një pjesë kaq e madhe e vendit ku shkon ekonomia globale të gjejnë një mënyrë për të punuar së bashku”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga AlJazeera

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNNga Bloomberg/ Basti i inflacionit truk ka arritur kulmin

Çfarë do vendosë sot Guvernatori turk?

Nga Financial Times/ Rolet duket se kanë ndryshuar...

Covid paralizon Azinë, perëndimi përgatiten për shpërthim

Ekonomia humbi rreth 43 mijë vende pune!

Guvernatori Sejko: Rimëkëmbje me ritme të qëndrueshme…

Nga Financial Times/ Çfarë përfshin marrëveshja?

MB-Indi bien dakord për Hartën e rrugës 2030

Çfarë po ndodh me arsimin në Shqipëri?

Ulja më e madhe e shpenzimeve buxhetore në dy dekada