MENU
klinika

Rreziqet

Gratë shtatzëna nuk duhet t’i përdorin këto produkte!

14.04.2021 - 15:52

Ndërsa shtatzënia përparon, është e kuptueshme që ju mund të dëshironi të hiqni vëmendjen nga barku në rritje dhe kaviljet e fryra dhe i kushtoni më shumë vëmendje lëkurës me shkëlqim dhe të nxirë.

Me një varg të madh të produkteve të rreme për nxirje në dispozicion, nuk keni pse të rrezikoni dëmtimin e diellit për të arritur efektin që po dëshironi.

Çfarë ka në produktet e rreme për nxirje?

Një produkt i rremë, padyshim që mund t’i japë lëkurës një pamje të shkëlqyeshme të shëndritshme. Ju mund të pëlqeni  një shkëlqim të lehtë, ose disa nuanca më të errëta dhe ndoshta t’i bindni të gjithë se sapo jeni kthyer nga një pushim i bukur në plazh.

Po mendoni se si funksionojnë këto produkte? Shumë produkte të rreme për nxirje përmbajnë shtuesin e ngjyrave të njohur si dihidroksiaceton (DHA).

FDA ka aprovuar shtimin e DHA në produktet kozmetike të ditës për të shtuar ngjyrën në lëkurë. Ju e aplikoni atë në lëkurë dhe prisni, gradualisht, ngjyra “hyn në fuqi”.

A është e sigurt të përdorni  një nxirës lëkure me spërkatje ndërsa jeni shtatzënë?

Kimikati në produketet që po spërkatni në lëkurë për t’ju bërë të dukeni të nxirë ka shumë të ngjarë të jetë DHA.

Dhe këtu ka disa lajme të mira: Një përmbledhje e hulumtimeve të vitit 2004 tregoi se nuk ka shumë përthithje sistemike të DHA kur aplikohet në lëkurë. Sidoqoftë, nëse jeni të shqetësuar, mund të shmangni një nxirje gjatë tremujorit të parë, për çdo rast.

Nëse vendosni të përdorni një nxirës me spërkatje në një moment, sigurohuni që po ndërmerrni hapat e duhur për të mbrojtur mukozat tuaja. Nëse shkoni në një sallon për një nxirje ,sigurohuni që ato t’ju ofrojnë mbrojtje për sytë. Vendosni balsam edhe në buzë.

FDA paralajmëron kundër spërkatjes në gojë ose hundë, sepse nuk ka një organ të fortë kërkimesh për të ditur nëse ka ndonjë rrezik.

Pra, mbajeni gojën mbyllur kur fillon spërkatja. Shumë sallone do t’ju ofrojnë gjithashtu një filtër për hundën për t’ju ndihmuar të shmangni thithjen e produktit për nxirje.

Rreziqet

Së pari, mendoni për rreziqet e nxirjes në mënyrën tradicionale. Ne i dimë rreziqet e ekspozimit të zgjatur ndaj rrezeve ultraviolet të diellit. Plakja e parakohshme dhe kanceri i lëkurës mund të rezultojë nga shëtitja në diell pa mbrojtje të duhur.

E njëjta gjë vlen edhe për frekuentimin e një seance solari. Një përmbledhje kërkimore e vitit 2012 e studimeve in vitro zbuloi se rrezatimi ultraviolet mund të prishë acidin folik në rrjedhën e gjakut. Kur jeni shtatzënë, me të vërtetë keni nevojë për atë acid folik për të shmangur disa kushte të tubit nervor.

Pra, nga ai këndvështrim, marrja e një nxirjeje të rastit me spërkatje ose përdorimi i një kremi për nxirje pa diell në shtëpi mund të mos duket aq i rrezikshëm sa këto mundësi më të rrezikshme si solari në sallonet e bukurisë. Por bisedoni me mjekun nëse keni shqetësime.

Po sikur të bëni një nxirje para se të dini se jeni shtatzënë?

Ndoshta  nuk keni nevojë të shpenzoni shumë kohë dhe energji duke u shqetësuar për nxirjen pas faktit. Një përmbledhje kërkimore e vitit 2011 sugjeroi që rreziqet e përdorimit lokal të dihidroksiaceonit janë mjaft të vogla.

Është  plotësisht e natyrshme të dëshironi të dukeni sa më mirë në çdo kohë – përfshirë edhe gjatë shtatëzënësisë. Nëse doni pak ngjyrë shtesë për lëkurë, mund të zgjidhni një produkt aktual për nxirje pa diell, duke përfshirë nxirjen me llak. Thjesht bëni një kujdes shtesë për t’u siguruar që asnjë prej tyre të mos përfundojë në gojë ose hundë dhe kurrë mos harroni të konsultoheni me mjekun përpara se ta bëni këtë procedurë.