MENU
klinika

Simptomat

Kanceri i mushkërive/ Çfarë duhet të keni kujdes?

07.04.2021 - 10:10

Kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla (NSCLC) është forma më e zakonshme e kancerit të mushkërive.

Përmes imazheve dhe testeve laboratorike, NSCLC shpesh mund të zbulohet në fazat e tij të hershme. Kjo do të thotë që nëse i përgjigjeni simptomave menjëherë ose testoheni nëse jeni në rrezik të lartë, do të keni një shans shumë më të mirë për një rezultat të favorshëm.

Simptomat e NSCLC përfshijnë të njëjtat që paraqiten në të gjitha llojet e tjera të kancerit të mushkërive.

Simptoma të kancerit të mushkërive me qeliza jo të vogla

Simptomat kryesore për NSCLC mund të përfshijnë ndonjë ose të gjitha sa vijon:

 • kollitje e shpeshtë
 • një kollë që përkeqësohet me kalimin e kohës
 • kollitje me gjak ose gëlbazë me nuanca të gjakut
 • dhimbje gjoksi
 • gulçim
 • ngjirja e zërit
 • humbje e pashpjegueshme e peshës dhe humbje e oreksit
 • lodhje
 • dobësia e muskujve
 • problemet e gëlltitjes
 • infeksionet e frymëmarrjes që nuk bëhen më mirë ose që vazhdojnë të rikthehen

Simptomat për NSCLC metastatike

Në NSCLC metastatike, kanceri është përhapur përtej mushkërive në organe të tjera, gjëndra ose inde në trup. Simptomat e NSCLC metastatike mund të përfshijnë:

 • dhimbje kockash, veçanërisht në ijë ose në shpinë
 • dhimbje koke
 • dobësi, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në gjymtyrë
 • verdhëz (zverdhje e lëkurës dhe syve) nëse kanceri përhapet në mëlçi
 • ënjtje e nyjeve limfatike, veçanërisht në qafë dhe rreth kockave të klavikulit

Trajtimi i kancerit të mushkërive me qeliza jo të vogla

 • Pasi mjeku të ketë diagnostikuar gjendjen dhe të përcaktojë se sa larg ka përparuar kanceri, do të jenë në gjendje t’ju këshillojnë për veprimin më të mirë.
 • Fazat e hershme të NSCLC ndonjëherë mund të trajtohen duke hequr në mënyrë kirurgjikale indin kanceroz. Fazat e mëvonshme të këtij kanceri zakonisht trajtohen me kimioterapi, rrezatim, ose të dyja.
 • Afati i trajtimit ndryshon, varësisht nga ashpërsia e sëmundjes dhe nëse përfshihet operacioni. Prisni të qëndroni në spital një javë apo më shumë pas operacionit, gjatë së cilës kohë mund të filloni rehabilitimin pulmonar nëse rekomandohet.
 • Kurset e tjera të trajtimit, si kimioterapia, ndryshojnë në sasinë e kohës që marrin në bazë të përparimit të sëmundjes, llojeve të kimioterapisë të përdorura etj.

Pas diagnostikimit me kancer ose gjendje të tjera serioze, pyetjet e para shpesh kanë të bëjnë me prognozën. A mund të trajtohet? Cili është jetëgjatësia ime?

 • Si me çdo kancer, sa më herët të fillojë trajtimi, aq më të mira janë shanset për një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme.
 • Shkalla e mbijetesës është 5-vjeçare.
 • Një prognozë e kancerit shpesh paraqitet në terma të një niveli relativ të mbijetesës 5-vjeçare, e cila i referohet përqindjes së njerëzve me kancer që ende jetojnë pas 5 vitesh.
 • Shoqata Amerikane e Kancerit raporton se niveli relativ i mbijetesës 5-vjeçare për NSCLC është rreth 63 përqind nëse kanceri përmbahet “lokalisht” ose vetëm brenda mushkërive. Sa më larg të përhapet në trup, aq më pak përqindjet bien.

Ndërsa bashkëjetesa dhe trajtimi i NSCLC mund të jetë sfiduese, ndjekja e këshillës së mjekut dhe kthimi tek të tjerët për mbështetje emocionale dhe forma të tjera të ndihmës mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës suaj