MENU
klinika

Mësojini

Këto janë 5 ushqimet më të mira për zorrët

15.04.2021 - 17:07

Pyetja miliona dollarëshe për sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD): “Çfarë duhet të ha?”

Ndërsa nuk ka një listë të veçantë të ushqimeve që njerëzit me IBD duhet të konsumojnë , ka disa ushqime që dallohen si të “preferuara” për një shëndet të shkëlqyeshëm të zorrëve.

Supë kockash

  • Supa e kockave është një ushqim me origjinë antike.
  • Supa e kockave është e pasur me kolagjen, proteina më e bollshme në trupin e njeriut, si dhe aminoacide dhe minerale të tjera. Praktika e zierjes ngadalë të eshtrave nxjerr këto lëndë ushqyese dhe përfundon si një supë lehtësisht e tretshme.
  • Në një studim të vitit 2015 në Nutrition Journal, marrja e kolagjenit tregoi se zvogëlon ndjeshëm dhimbjen, ngurtësinë dhe funksionin fizik tek njerëzit me artrozë. Kjo sugjeron që supa e kockave e pasur me kolagjen mund të jetë e dobishme për njerëzit me IBD që përjetojnë artritin si një simptomë të shtuar.
  • Studimi duke parë shërimin e ulçeracionit të mukozës në vend të vetëm të inflamacionit të zorrëve, kolagjeni dhe hidrolizati i kolagjenit (kolagjeni i shpërbërë) zvogëloi ndjeshëm gjakderdhjen rektale dhe shenjat inflamatore.Në fakt, trajtimet e kolagjenit funksionuan më mirë sesa një ilaç i zakonshëm IBD, mesalamina.

Probiotikët

  • Në thelb, probiotikët janë baktere të dobishme që jetojnë në traktin e zorrëve dhe ndihmojnë në rregullimin e përgjigjeve trupore dhe homeostazës, mbështesin funksionin e shëndetshëm të imunitetit dhe më shumë.
  • Me IBD, inflamacioni mund të bëjë që bakteret e zorrëve të bëhen imunogjene, që do të thotë se ato shkaktojnë një përgjigje imune. Kjo mund të përkeqësojë ciklin që ndodh me IBD, duke përfshirë inflamacion kronik dhe një mjedis të paqëndrueshëm të zorrëve.
  • Bakteret probiotike mund të ndihmojnë në zvogëlimin e prodhimit të citokinave pro-inflamatore, të cilat janë proteina që janë pjesërisht përgjegjëse për shkaktimin e inflamacionit.
  • Fermentimi, një praktikë e lashtë e ruajtjes së ushqimeve, prodhon baktere të dobishme probiotike, që i bëjnë ushqimet e fermentuara një mënyrë të arritshme për të konsumuar probiotikë. Ju mund të bëni edhe fermente në shtëpi.
  • Një meta-analizë e vitit 2018 zbuloi se disa probiotikë mund të jenë një terapi efektive e shtuar për IBD. Një tjetër meta-analizë e vitit 2020 arriti në përfundimin se probiotikët tregojnë premtime në IBD, veçanërisht për ata me kolit ulceroz (UC).
  • Aktualisht, nevojiten më shumë studime për përdorimin e probiotikëve për mbajtjen nën kontroll të gjendjes  tek njerëzit me sëmundjen e Crohn.

Xhenxhefil

  • Xhenxhefili është një rrënjë bime  që është përdorur dietikisht dhe terapeutikisht për mijëra vjet.
  • Është regjistruar nëpër breza për të përmirësuar shumë shqetësime, duke përfshirë çështje të ndryshme të tretjes. Ka një efekt ngrohës dhe është pak pikant.
  • Xhenxhefili  mund të jetë efektiv kundër të përzierave dhe të vjellave, dhe madje mund të jetë po aq efektiv sa metoklopramidi, një ilaç që përdoret shpesh për trajtimin e këtyre gjendjeve.
  • Një studim në Revistën Evropiane të Parandalimit të Kancerit tregoi se xhenxhefili mund të ndihmojë në pengimin e shprehjes së shënuesve të kancerit kolorektal tek njerëzit që janë tashmë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të kancerit kolorektal.
  • Pasja e IBD përbën një rrezik në rritje për kancerin e zorrës së trashë, kështu që këto efekte anti-inflamatore e bëjnë xhenxhefilin një ushqim premtues.

Peshk vajor

  • Peshqit, veçanërisht peshku vajor si salmoni, trofta, sardelet dhe skumbri, janë të pasura me acide yndyrore omega-3 acid eikosapentaenoic (EPA) dhe acid dokosaheksaenoik (DHA), që gjenden vetëm në frutat e detit dhe algat,të cilat  mund të ofrojnë disa përfitime.
  • Studimet kanë treguar rezultate premtuese në lidhje me përfitimet anti-inflamatore të acideve yndyrore omega-3 për trajtimin dhe parandalimin e IBD, por kërkohet më shumë hulumtim për të përcaktuar një konsum të rekomanduar ditor.
  • Nëse vendosni të merrni vajin e peshkut, sigurohuni që të kërkoni një markë të testuar me cilësi të vajit të peshkut të papërpunuar, të pa ngrohur për të siguruar që po konsumoni suplementin më të shëndetshëm të mundshëm.
  • Shtimi i peshkut në planifikimin e vaktit gjatë javës është një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar të konsumoni më shumë yndyrna omega-3. Përfitimi i ngrënies së peshkut kundrejt një suplementi është se peshku është i pasur me vitamina, minerale dhe proteina të dobishme.

Boronicat

  • Boronicat mund të quhen karamele të natyrës për shkak të shijes së tyre të ëmbël, por ato janë plot me përfitime që promovojnë shëndetin.
  • Ngjyra blu e thellë e boronicave është për shkak të përbërjeve antocianinë, e cila është një antioksidant që kundërvepron me radikalet e lira që mund të dëmtojnë qelizat.
  • Hulumtimi  tregon se boronicat janë antibakteriale dhe anti-inflamatore, duke penguar aktivizimin e proteinave inflamatore.
  • Boronicat gjithashtu janë zbuluar se ndihmojnë në uljen e niveleve të insulinës, e cila prodhon më pak kortizol dhe nga ana tjetër, më pak inflamacion.
  • Nëse nuk jeni duke ngrënë tashmë këto ushqime shëruese të zorrëve, provoni t’i përfshini ato një nga një dhe shikoni se si do të ndikojnë në shëndetin tuaj.
  • Ju mund të eksperimentoni me metoda të ndryshme dhe të kuptoni se si t’i shijoni më së miri këto ushqime të shijshme dhe promovuese të shëndetit.