MENU
klinika

Para riorganizimit të qeverisë në Gjermani

Kina dhe Gjermania forcojnë lidhjet mes tyre!

29.04.2021 - 08:54

Kina dhe Gjermania zhvilluan konsulta ndërqeveritare përmes lidhjes video të Mërkurën me 25 ministra të dy qeverive pjesëmarrëse, gjë që tregon nivelin e lartë dhe potencialin e madh të bashkëpunimit midis dy vendeve dhe se lidhjet Kinë-Gjermani luajnë rolin e stabilizuesit për marrëdhëniet Kinë-BE, thanë ekspertët.

Analistët e kinës thanë se ky takim tregon mendësi pragmatike dhe racionale të të dy palëve dhe do të vendosë një udhëzim për zhvillimin e ardhshëm të lidhjeve dypalëshe pasi Gjermania do të ketë një tranzicion të pushtetit politik më vonë këtë vit.

Kryeministri kinez Li Keqiang dhe kancelarja gjermane Angela Merkel bashkë-kryesuan raundin e gjashtë të konsultimeve ndërqeveritare përmes lidhjes video të Mërkurën. Duke filluar nga viti 2011, konsultimi ndërqeveritar midis dy vendeve zakonisht mbahej një herë në dy vjet, por ai u anulua vitin e kaluar për shkak të shpërthimit të COVID-19.

Li tha në fjalën e tij të hapjes se Kina dhe Gjermania duhet të japin një shembull të hapjes, përfitimit të ndërsjellë dhe bashkëpunimit të favorshëm, sepse situata aktuale ndërkombëtare po përjeton një ndryshim të thellë, pandemia COVID-19 është larg nga e kaluara, dhe proteksionizmi ekziston.

Kryeministri kinez theksoi se Kina dhe Gjermania kanë pikëpamje të ndryshme për disa çështje, por për sa kohë që secila respekton interesat thelbësore dhe shqetësimet kryesore të tjetrit, komunikojnë bazuar në parimet e barazisë dhe mosndërhyrjes dhe ulin divergjencat dhe përqendrohen në bashkëpunim, të dy palët do të ishin në gjendje të krijojnë kushte të mira për dialog dhe bashkëpunim të mëtejshëm.

Merkel tha se falë mekanizmit të konsultimit ndërqeveritar, bashkëpunimi midis të dy palëve mbi diplomacinë, tregtinë, bujqësinë, ushqimin, sigurinë, zhvillimin e qëndrueshëm dhe klimën janë thelluar dhe zgjeruar shumë dhe ajo shpreson që mekanizmi të vazhdojë.

Kina mbetet partneri më i madh tregtar i Gjermanisë për të pestin vit radhazi në vitin 2020. Sipas rezultateve paraprake, mallra me vlerë 212.1 miliardë euro (258 miliardë dollarë) u tregtuan midis Gjermanisë dhe Kinës në vitin 2020.

Kryeministri Li dhe takimi i Merkel theksuan bashkëpunimin për t’u marrë me Dong Yifan, një studiues me Institutin e Studimeve Evropiane në Institutet Kineze të Kinës për të forcuar komunikimin dhe duke iu përmbajtur modelit të bashkëpunimit praktik në vend që të shqetësohen nga ndryshimet ideologjike ose çështjet e të drejtave të njeriut.

Dong vuri në dukje se duke marrë parasysh presionin nga SH.B.A., mund të ketë disa fërkime dhe vështirësi për lidhjet Kinë-BE, “por në planin afatgjatë, ata që mbeten në mendjet ideologjike do të detyrohen të rishikojnë lidhjet Kinë-BE”, tha Dong.

Ekspertët gjithashtu treguan optimizëm dhe besim në bashkëpunimin Kinë-Gjermani pavarësisht se mund të ketë disa ndikime në të ardhmen, pasi ata besojnë se udhëheqësit gjermanë, ose pasardhësit e Merkel, si dhe elitat e biznesit, kanë parë potencialin e madh të raportit Kinë-Gjermani, ose Kinë -BE, kështu që ata duhet të sigurojnë që lidhjet e shëndetshme nuk do të ndërpriten nga asnjë palë e tretë ose forca të brendshme konservatore.

Feng Xingliang, përfaqësuesi kryesor i NRU.Global Business, agjencia e tregtisë dhe investimeve të Shtetit Gjerman të Nordrhein-Uestfalen në Pekin, tha se potenciali për bashkëpunim midis Kinës dhe Gjermanisë në epokën pas-epidemisë do të shkojë më tej. Të dy palët kanë një potencial të madh për bashkëpunim në sektorë si biomjekësia, komunikimi i informacionit, pajisjet elektronike, energjia e rinovueshme, inteligjenca artificiale dhe mbrojtja e mjedisit.

“Automjetet elektrike mund të jenë një qendër e vëmendjes së re për bashkëpunimin e mëtejshëm Kinë-Gjermani”, tha Feng.

Merkel tha se Marrëveshja Gjithëpërfshirëse BE-Kinë për Investimet (CAI) është transparente dhe e barabartë dhe do të sigurojë më shumë garanci.

Uang Yiuei, drejtori i Institutit të Studimeve Evropiane në Universitetin Renmin të Kinës, tha të Mërkurën se CAI do të ishte njëra nga trashëgimitë më të rëndësishme politike të Merkel, e cila pritet të japë dorëheqjen në Shtator.

Pavarësisht nga pasiguritë brenda BE-së në lidhje me marrëveshjen, CAI nuk do të shpërbëhet sepse komuniteti i biznesit do të jetë mbështetës, thanë ekspertët.

“Kina dhe Gjermania ose Evropa kanë të njëjtën ndjekje të vendosur për lëvizjen e gjelbër dhe uljen e emetimeve të karbonit përpara arritjes së neutralitetit të karbonit,” tha Uang. “Pa bashkëpunim nga Kina që mund të ofrojë një treg të madh dhe përvojë të pasur, është e pamundur që BE të realizojë qëllimin e saj ambicioz për të frenuar ndryshimet klimatike.”

 

Përkthyer dhe përshtatur nga Foreign Affairs/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministri i Shëndetësisë: Nëse është e sigurt dhe efektive, nuk ka…

Gjermania e gatshme të përdorë vaksinën ruse dhe kineze