MENU
klinika

Ja çfarë shkruan prestigjozja The Financial Times

Kjo është receta e përsosur për luftë të hapur në Ballkan

28.04.2021 - 18:18

Ballkani Perëndimor ka shumë nevojë për një pjesëmarrje më të fortë të BE-së dhe SHBA-së dhe sa më gjatë që qeveritë perëndimore ta injorojnë atë, aq më të lartë duhet ta paguajnë çmimin, shkruan Financial Times.

Duke komentuar “non-paper” e famshme që pretendohet se ka origjinën nga kryeministri slloven Janez Jansha, gazeta thotë se mbrojtja e paprekshmërisë së kufijve në Ballkanin Perëndimor nuk është politikë e mjaftueshme e Perëndimit ndaj këtij rajoni.

Duke vlerësuar se Ballkani Perëndimor, i cili përfshin Shqipërinë, Bosnjën e Hercegovinën, Kosovën, Malin e Zi, Maqedoninë Veriore dhe Serbinë, të bllokuar strategjikisht për një çerek shekulli, Financial Times shton, “Një mënyrë për të zbutur tensionet në rajon do të ishte pranimi i të gjashtë vendeve në BE, por projekti duket të jetë një qëllim i palëkundur. Blloku me 27 kombe po lëviz kaq ngadalë sa po bëhet gjithnjë e më i parëndësishëm në përgjigje të problemeve në rajon”.

E përditshmja londineze shton se pasiguria për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor intensifikon antagonizmat rajonalë dhe hap mundësi për fuqitë e tjera, veçanërisht Kinën, Rusinë, Turqinë dhe shtetet e Gjirit, për të zgjeruar ndikimin e tyre në oborrin e pasmë të BE-së.

Gazeta londineze vlerëson gjithashtu se, megjithëse nuk ka rrezik serioz të dhunës, siç janë luftërat e viteve 1990, paqëndrueshmëria e përhershme e Ballkanit Perëndimor ruan aftësinë për të tërhequr forca të jashtme dhe për të acaruar tensionet ndërkombëtare, siç bëri në shekujt 19 dhe 20.

Duke kujtuar që dokumenti anonim që qarkullon në Bruksel nuk pasqyron pozicionin zyrtar të ndonjë qeverie në BE-së ose në rajon dhe se askush nuk ka marrë përgjegjësi për autorësinë, Financial Times tregon se disa nga argumentet në favor të ndryshimeve të kufijve janë të zakonshme midis nacionalistëve në Ballkanin Perëndimor që nga shpërbërja e federatës komuniste Jugosllave.

Sipas gazetës, kjo është një recetë pothuajse e përsosur për konflikt apo edhe luftë të hapur në Ballkan dhe humbësit më të mëdhenj do të ishin boshnjakët myslimanë në BeH, të cilët do të mbeteshin me një shtet të cunguar, të prekshëm.

Duke theksuar se dokumenti nuk përmend ndikimin rus ose kinez në Ballkanin Perëndimor, por ka tri referenca të errëta për Turqinë dhe përmend gjoja “Islamin radikal” në BeH, gazeta arrin në përfundimin se dokumenti prek një temë të dashur për qarqet e djathta populiste në të gjithë Evropën. /Express/