MENU
klinika

Nga Bloomberg/ Nga SHBA tek Japonia

‘Lulëzojnë’ fabrikat botërore

26.04.2021 - 12:35

Prodhimi dhe shërbimet globale vazhdojnë të rikuperohen nga pandemia, por menaxherët e blerjeve në disa ekonomi të zhvilluara thonë se bizneset ende përpiqen të përmbushin dërgesat dhe të mbajnë kostot poshtë mungesave.

Kjo sipas një përmbledhjeje të të dhënave të Indeksit të Menaxherëve të Blerjeve të përpiluara nga IHS Markit. Këtu është një përzgjedhje e të dhënave në të gjithë botën nga raportet më të fundit të Prillit.

SHBA
Prodhimi në prodhuesit dhe ofruesit e shërbimeve të SHBA arriti një rekord të lartë në Prill, megjithë ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit që vazhdojnë të pengojnë prodhimin e mallrave. Indeksi i përbërë i IHS Markit i menaxherëve të blerjeve në prodhuesit dhe ofruesit e shërbimeve u rrit në 62.2, më i larti në të dhëna që nga 2009, nga 59.7 një muaj më parë. Koha e dorëzimit të furnitorëve për fabrikat ra në nivelin më të ulët që kur sondazhi filloi në maj 2007.

Mbretëria e Bashkuar
Indeksi i Prodhimit të Përbërë të Flash U.K u rrit në Prill mes kufizimeve më të lira të pandemisë. Kërkesa për mallra dhe shërbime u rrit në 60, rritja më e fortë që nga viti 2013, nga vetëm 13.8 një vit më parë. Mungesat e furnizimit janë të shumta, duke shtuar presionet e çmimeve. Për herë të parë që nga fillimi i pandemisë, rritja e aktivitetit të shërbimit tejkaloi prodhimin e prodhimit ndërsa hapet ekonomia.

Gjermania
Ritmi i rritjes në Gjermani u zbut në Prill. Indeksi i përbërë gjerman ra në 56 nga 57.3 në mars. Indeksi është rritur më shumë se trefish nga një vit më parë. Prodhuesit morën kërkesë të fortë për eksport nga jashtë, vetëm për herë të tretë që nga viti 1996, porositë nga jashtë mbajtën mbi 60 për tre muaj me radhë. Akoma, eksportet gjermane vazhdojnë të luftojnë, me kohën e dorëzimit të furnitorëve vetëm në adoleshencë kur niveli mesatar i indeksit 25-vjeçar është mbi 45.

Franca
Për herë të parë në tetë muaj, firmat prodhuese dhe të shërbimeve franceze raportuan zgjerim. Indeksi u rrit në 51.7 në Prill nga 50 i muajit të kaluar, një lexim mbi këtë vlerë tregon zgjerim. Fabrikat po drejtojnë indeksin e përgjithshëm, me vlerësimin e prodhimit mbi 59 për muajin e dytë radhazi. Kompanitë e shërbimeve regjistruan zgjerim për herë të parë që nga gushti. Koha e dorëzimit të furnitorëve të prodhimtarisë ra në nivelin më të ulët në një vit ndërsa firmat përpiqen të ecin me kërkesën.

Zona e euros
Indeksi i përbërë për rajonin e monedhës me 19 kombe u rrit për një muaj të dytë radhazi, me porositë e reja duke u rritur në një rekord. Matësi për kohën e dorëzimit tregoi se bizneset po përballen me vonesa të papara.

Australi
Sektori privat i Australisë filloi tremujorin e dytë me rritjen e prodhimit në një maksimum katër-vjeçar ndërsa besimi i tregut vazhdoi të përmirësohej. Të dhënat e muajit prill tregojnë rritjen më të shpejtë të vendeve të punës në sektorin privat që nga sondazhi i filluar pesë vjet më parë, me firmat që thuhet se punësojnë staf shtesë për shkak të një intensifikimi të presioneve të kapacitetit dhe kërkesës. Porositë e reja u rritën me ritmin më të fortë në katër vjet. Kërkesa ndërkombëtare për mallra dhe shërbime Australiane përparoi për herë të parë në 15 muaj.

Japonia
Sektori privat japonez u kthye në territorin e zgjerimit për herë të parë që nga janari 2020 për shkak të forcës së firmave prodhuese. Shitjet e eksportit u rritën me ritmin më të shpejtë që nga Shkurti 2018. Firmat prodhuese u rritën me ritmin më të fortë në tre vjet, por firmat e sektorit të shërbimeve u ngadalësuan për një muaj të 15-të. Firmat ishin në gjendje t’u kalonin klientëve rritjen e çmimeve për herë të parë që nga shkurti i vitit 2020.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg