MENU
klinika

Nuk është më e fuqishme sa dikur!

Mbretëria e Bashkuar pranon limitet e saj

17.04.2021 - 08:54

Në qëndrimin e tij të ri të mbrojtjes dhe politikës së jashtme, vendi nuk po përpiqet më të superojë fuqinë  e tij.

Përditësimet periodike të Britanisë për mbrojtjen e saj kombëtare dhe sjelljen e politikës së jashtme kanë humbur aftësinë e tyre për të formësuar ngjarjet globale. Që nga viti 1956 të paktën, pas krizës së Suezit letrat e bardha periodike të vendit flisnin me ngulm por mbanin shkopinj gjithnjë e më të vegjël.

Pavarësisht episodeve të shkurtra të tilla si Lufta e Falklands 1982 dhe pjesëmarrja përfundimisht katastrofike Britanike në Irak në dekadën e parë të këtij shekulli, strategjia britanike ka qenë kryesisht në lidhje me tërheqjen dhe menaxhimin e rënies post-perandorake, ose, në rastin më të mirë, përpjekjet marramendëse për të jetuar për zotimin e kombit për të “goditur mbi klasën e tij të peshave”, siç kanë pëlqyer të thonë qeveritë britanike.

Dikush mund të tundohet, pra, të hedh poshtë letrën e fundit të bardhë – ” Britania Globale në një epokë konkurruese”, botuar muajin e kaluar – si disi mashtruese. Dhe ndërsa kursi që komploton për Britaninë është sigurisht më shumë një reagim ndaj ngjarjeve, veçanërisht daljes së vendit nga Bashkimi Evropian dhe ngritjes së Kinës, sesa një përpjekje për t’i formësuar ato, gazeta shënon përpjekjen e parë serioze që nga fundi i Britanisë thellësisht jopopullore përfshirja në Irak për të rikonfirmuar veten si një forcë e rëndësishme në skenën globale.

Për të qenë të sigurt, letra e bardhë shënon një arritje të realizmit që mungon në mendimet e fundit strategjike britanike. Raporti, një studim i gjerë me 114 faqe i përparësive globale të Britanisë, u mblodh kryesisht nga ministria britanike e mbrojtjes, këshilltarët e lartë të politikës së jashtme të Kryeministrit Boris Johnson dhe nga zyra e re e Jashtme, Komonuelthit dhe Zyrës së Zhvillimit (së fundmi u bashkua nga dy departamentet ekzistuese.)

Marrë si një e tërë, ajo paraqet një pamje gjeostrategjike të duhur se ku është bota dhe ku Mbretëria e Bashkuar mund të gjejë një vend të dobishëm në të, duke përfshirë përmirësimin e rezistencës shëndetësore britanike, luftimin e ndryshimit të klimës, forcimin e sigurisë së vendit dhe adresimin e çështjeve tradicionale të sigurisë së fortë siç janë parandalimi i vogël bërthamor i vendit dhe prokurimi detar.

Disa nga ato që vijojnë nuk janë për t’u habitur. Në një parathënie, Johnson zotohet se në 2030, Mbretëria e Bashkuar “do të vazhdojë të jetë Aleati kryesor Evropian brenda NATO-s, duke forcuar Aleancën duke trajtuar kërcënime së bashku dhe duke angazhuar burimet tona për sigurinë kolektive në rajonin Euro-Atlantik”.

Ka përmendje të përsëritura të angazhimit të Mbretërisë së Bashkuar për sigurinë evropiane për shembull, pjesëmarrja e saj në një forcë tre-palëshe të NATO-s të vendosur në rajonin Baltik.

Ka një premtim për të vazhduar të shpenzojë më shumë se 2 përqind të PBB-së në mbrojtje, një prag që Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar nga aleatët e tyre të NATO-s.

Frenuesi i nëndetëses së raketave bërthamore të vendit do të ruhet, ashtu si edhe prania e tij e vogël detare në Gjirin Persik dhe një Flotë Mbretërore që përfshin dy transportues avionësh.

Ushtria, e cila u shtua gjatë luftrave pas 9/11, do të thithë aksionet në transfertat e buxhetit. Rritjet do të favorizojnë një plan të zgjeruar ndërtimi detar, financimin e një brezi të ri aeroplani të quajtur Tempest që do të zhvendosë disa nga Lockheed Martin F-35s që MB kishte planifikuar të blinte, por tani e konsideron si një gabim të shtrenjtë.

Më në fund, investimet e reja u zotuan për aftësitë e luftës kibernetike, e gjithë pjesa e një projekt-ligji të miratuar në nëntor 2020 që përfaqëson rritjen më të madhe në shpenzimet e mbrojtjes britanike që nga Lufta e Ftohtë.

Megjithatë, për gjithë spastrimin dhe saktësinë e tij, raporti duket se kthehet në nyje në një përpjekje për të sinkronizuar politikën globale me ideologjinë e Brexit që qeveria Johnson ka përqafuar:

“Largimi ynë nga Bashkimi Evropian (BE) ofron një mundësi unike për të rishikuar shumë aspekte të politikës sonë të brendshme dhe të jashtme, duke u mbështetur në miqësitë ekzistuese, por duke kërkuar edhe më larg.”

Ai vazhdon të përcaktojë një qëllim ambicioz të rritjes së ndikimit të Britanisë në rajonin Indo-Paqësor, duke ofruar si provë marrëveshje dypalëshe tregtare të shpresuara me fuqitë e Azisë në zhvillim dhe dërgimin e flotiljes së parë të Marinës Mbretërore në dekada në rajon.

 

Përkthyer dhe përshtatur nga Foreign Policy/ F.H Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN