MENU
klinika

Dy burimet kryesore

Nga vjen kolesteroli?

12.04.2021 - 16:50

Pavarësisht se kolesteroli  shpesh merr kuptim negativ, kjo substancë yndyrore nuk është krejtësisht e keqe. Nëse kolesteroli është mik apo armik i shëndetit , varet kryesisht nga lloji dhe sasia e tij në trup.

Kolesteroli është një substancë yndyrore që udhëton përmes gjakut. Mëlçia bën të gjithë kolesterolin që i nevojitet trupit, por gjithashtu mund të merrni kolesterol përmes ushqimeve që hani.

Ju duhet pak kolesterol për të prodhuar hormone dhe substanca që trupi përdor për të tretur ushqimet. Por shumë prej tij mund të mblidhet në arterie dhe të çojë në një sulm në zemër ose goditje në tru.

Lloji i kolesterolit që keni gjithashtu ka rëndësi.

Kolesteroli me densitet të ulët lipoproteina (LDL) quhet kolesteroli “i keq” sepse mund të bllokojë arteriet.

Kolesteroli me densitet të lartë lipoproteina (HDL), i mbiquajtur kolesteroli “i mirë”, transporton kolesterol në mëlçinë, e cila e largon atë nga qarkullimi i gjakut. Është si një pastrues kullimi për arteriet.

Ekuacioni ideal është të keni kolesterol të lartë “të mirë” HDL dhe kolesterol të ulët “të keq” LDL. Njohja se cilat ushqime kanë shumë yndyrë dhe kolesterol mund t’ju ndihmojë të bëni zgjedhje dietike më miqësore për zemrën.

Nga vjen kolesteroli?

Kolesteroli në trup vjen nga dy burime kryesore: mëlçia dhe dieta juaj.

Mëlçia, organet dhe qelizat e tjera në trup prodhojnë rreth 80 përqind të kolesterolit në gjak.

20 përqindëshi tjetër i kolesterolit në trup ndikohet nga ushqimet që hani. Ushqimet e pasura me yndyrna trans dhe të ngopura mund të kontribuojnë në nivele jo të shëndetshme të kolesterolit.

Ndërsa merrni më shumë nga këto yndyrna, mëlçia kompenson duke zvogëluar prodhimin e vet të kolesterolit dhe duke hequr kolesterolin e tepërt. Sidoqoftë, jo të gjithë bëjnë dhe heqin kolesterolin me të njëjtën efikasitet.

Disa njerëz kanë gjene që i “thonë” mëlçisë të bëjë kolesterol shtesë ose të ngadalësojë  procesin e heqjes së kolesterolit në trup. Nëse i keni trashëguar këto gjene, mund të keni kolesterol të lartë edhe nëse nuk hani ushqime të pasura me yndyrë ose kolesterol.

Cilat ushqime rrisin kolesterolin LDL?

Ushqimet dhe produktet e kafshëve përmbajnë kolesterol, por në fakt janë llojet e yndyrnave në ushqime që mund të kenë një efekt më dramatik në nivelet e kolesterolit në gjak.

Dekada kërkimesh kanë treguar se yndyrnat e ngopura mund të rrisin kolesterolin “e keq” LDL dhe të rrisin rrezikun për sëmundje të zemrës.

Një studim nga 2015 tregoi një rënie në yndyrnat e ngopura mund të çojë në një “zvogëlim të vogël, por potencialisht të rëndësishëm të rrezikut kardiovaskular”.

Studiuesit gjetën prova se kur yndyra e ngopur zëvendësohet me yndyrna poli-të pangopura, jo karbohidrate, rreziku i sëmundjes së zemrës zvogëlohet.

Ushqimet që janë të pasura me yndyrna të ngopura inkurajojnë mëlçinë që të bëjë më shumë kolesterol të “keq” LDL. Ju duhet të kufizoni këto ushqime:

  • produkte të qumështit me yndyrë të plotë
  • mish i kuq, duke përfshirë viçin, mishin e qengjit dhe mishin e derrit
  • mish të përpunuar, sallam, proshutë dhe hot-dog
  • ushqime të përpunuara

Ushqimet që kanë shumë yndyrna trans gjithashtu rrisin kolesterolin “e keq” LDL. Këto ushqime përfshijnë:

  • ëmbëlsira
  • biskota
  • ushqime te skuqura
  • margarinë
  • kokoshka mikrovalë

Cilat ushqime rrisin kolesterolin HDL?

Ushqimet kanë një efekt më pozitiv në nivelin e kolesterolit. Këto ushqime mund të ndihmojnë në përmirësimin e raportit HDL-LDL:

  • peshk yndyror si salmoni, sardelet, harenga, skumbri dhe levreku
  • ushqimet me bazë soje
  • fara liri dhe fara chia
  • arra
  • perime me gjethe jeshile
  • ushqime të larta në fibra të tretshme, si tërshëra, frutat, perimet dhe bishtajoret
  • vaj ulliri

Çfarë bën kolesteroli në trupin tuaj?

Kolesteroli nuk është plotësisht i keq. Në fakt, trupi e përdor atë për të bërë disa hormone thelbësore, duke përfshirë:

  • hormonet seksuale, të tilla si estrogjeni dhe progesteroni tek gratë, dhe testosteroni tek burrat, të cilët ndihmojnë zhvillimin e organeve seksuale dhe përfshihen në riprodhim
  • kortizol, i cili ndihmon trupin t’i përgjigjet stresit
  • aldosteroni, i cili balancon numrin e mineraleve në trup
  • vitamina D, e cila ndihmon trupin të thithë kalcium për të forcuar kockat

Kolesteroli është gjithashtu një përbërës i tëmthit, një substancë që trupit i duhet për të tretur ushqimet. Dhe përdoret për të ndërtuar membranën që rrethon qelizat.

Kolesteroli bëhet problem kur keni shumë LDL, dhe shumë pak HDL. Kolesteroli “i keq” LDL grumbullohet në arterie dhe formon një pllakë  ngjitëse të quajtur PlaqueTrusted Source.

Me kalimin e kohës, pllaka ngurtëson enët e gjakut, duke i bërë ato aq të ngurta sa që më pak gjak mund të rrjedhë nëpër to. Kjo quhet arterosklerozë.

Kur arteriet janë të ngurta, zemra duhet të punojë më shumë për të qarkulluar  gjakun. Me kalimin e kohës zemra mund të mbingarkohet aq shumë saqë dëmtohet.

Pllakat gjithashtu mund të ndahen, dhe mpiksjet e gjakut mund të formohen në sipërfaqe.

Nëse një mpiksje vendoset në një enë gjaku, mpiksja mund të ndërpresë furnizimin me gjak të zemrës dhe të shkaktojë një sulm në zemër. Nëse një mpiksje bllokon një enë gjaku që furnizon trurin , mund të pësoni një goditje në tru.