MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Pse çdokush kërkon të jetë President?

07.04.2021 - 08:25

Më shpesh sesa dikush mund të mendojë, ekzistojnë arsye të shumta për të pyetur pse dikush dëshiron të jetë president i Shteteve të Bashkuara.

Po, ka lavdinë e zgjedhjes për të zënë zyrën më të fuqishme të vendit, duke dëgjuar “Përshëndetje Shefit”, duke marrë përshëndetje ushtarake dhe duke u quajtur “Z. President. ”

Njëri kryeson darkat elegante shtetërore. Askush nuk duhet të presë në radhë për një kohë të tille.

Akoma, herë pas here, ne shohim që flokët presidencialë bëhen të bardhë.

Burimet e këtij lloji janë të qarta: planet e vendosura më mirë shkojnë keq; surpriza të pakëndshme përgjojnë çdo cep.

Prioriteti i parë legjislativ dhe ekzekutiv i Biden ishte që të merrte një kontroll mbi pandeminë COVID-19 jashtë kontrollit.

Keqtrajtimi i Trump i krizës shëndetësore, disa ekspertë besojnë, bëri që qindra mijëra amerikanë të vdisnin pa nevojë.

Një figurë e lezetshme, e arritshme, Biden po tregonte veten më të ashpër se sa kishin parashikuar shumica e njerëzve.

Ai vazhdoi thirrjet e tij për dy parti, por nëse republikanët nuk kishin ndërmend të punonin me të, gjë që kishte arsye të supozohej se nuk do ta bënin, Biden demonstroi se ai ishte i gatshëm të vazhdonte përpara pa ta.

Republikanët e Trumpifikuar, pasi janë bërë më partizanë se kurrë, madje kundërshtojnë një propozim të ekspertëve për të forcuar forcën e Policisë së Kapitolit qartë të papërshtatshme.

Disa Trumpianë këmbëngulën që trazirat e 6 Janarit në Capitol Hill, të nisura nga Trump dhe që përfunduan me vdekjen e pesë personave, nuk ishte ndonjë gjë e madhe.

Pas vazhdimit të praktikave të Trump, kishte shumë pak që Biden mund të bënte për të parandaluar përhapjen e fjalës në të gjithë Amerikën Qendrore dhe Meksikën se administrata e tij do të ishte më e përshtatshme për emigrantët.

Në fillim të prillit, numri i kalimeve kufitare ishte zmadhuar në nivelin më të lartë në 15 vjet dhe përfshinte numra rekord të adoleshentëve dhe fëmijëve pa prindër, duke tejkaluar aftësinë e qeverisë për t’u kujdesur për ta.

Biden, në rrethana të rralla dhe përkundër qëllimit të tij të betuar për të drejtuar një administratë transparente, ndikoi që kjo të mos ishte një krizë dhe të mos ishte shumë e ndryshme nga ajo që kishte ndodhur çdo vit në këtë kohë.

Në një hap tjetër të rrallë, administrata e tij ka qenë sekrete në lidhje me kushtet në disa nga kampet kufitare të refugjatëve.

Imigracioni ka provuar një çështje të pazgjidhshme politikisht në SHBA për një kohë të gjatë dhe republikanët u hodhën në mundësinë për të vënë në siklet Biden për këtë.

Shkaqet kryesore besohet të jenë qeveritë e korruptuara, ekonomitë e kobshme, dhuna e bandave dhe ndryshimi i klimës – asnjëri prej tyre nuk ndihmon për një rregullim afat-shkurtër.

Ajo që ka ndryshuar në vitet e fundit është fuqia në rritje e avokatëve të kontrollit të armëve.

Me çdo masakër masive, këta avokatë i thonë vetes se kësaj here ata kanë një shans të vërtetë. Ata po e thonë këtë tani.

Propozimi më i popullarizuar është zgjerimi i kontrolleve të sfondit për blerësit e armëve; gjëja është, qitësi Boulder kishte kaluar një provë sfondi.

Biden ka kërkuar, ndër të tjera, për një rinovim të një ndalimi të armëve sulmuese, por ai nuk po lejon që kjo çështje të pengojë përparësitë e tjera.

Prioriteti më i lartë i Biden tani është programi i tij i infrastrukturës prej 2 trilion dollarësh.

Unë mendoj se vendimi i Biden për të “bërë i madh” për këtë, si dhe plani i mëparshëm i shpëtimit pandemik prej gati 2 trilion dollarësh pasqyron pjesërisht një rivalitet nëntokësor midis Biden dhe Barack Obama: Obama ishte i kujdesshëm dhe Biden, dikur toger i tij besnik, po mendohet qëllimisht i guximshëm Obama gjithsesi bëri kompromis me republikanët, të cilët kundërshtuan propozimet.

Koncepti i Biden-it për infrastrukturën është bujar, për të thënë të paktën: Sekretari i Transportit Pete Buttigieg e përkufizon atë si “themeli që bën të mundur që Amerikanët të lulëzojnë”.

Një pjesë e dytë, që përfshin shkollat ​​dhe strehimin e përballueshëm, do të propozohet më vonë.

Programi i jashtëzakonshëm dhe taksat për të paguar atë përballen me kundërshtim në të dy partitë, por një vendim parlamentar që ai mund të miratohet në Senat me 50 vota me Harris që thyen barazimin do ta ndihmojë Biden jashtëzakonisht.

Disa presidentë kënaqen me “sindromën Mount Rushmore” duke bërë një përpjekje të dukshme për të arritur madhështinë.

Normalisht Biden me fjalë të buta dhe në dukje modeste po bën kërkesën e tij për përjetësinë.

Elizabeth Drew është një gazetare me bazë në Uashington dhe autore, së fundmi, e Washington Journal: Reporting Watergate dhe Richard Nixon’s Downfall.