MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Pse kam gjithmonë etje?

08.04.2021 - 09:54

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacientja: Pse kam gjithmonë etje?

Mjeku: Nga një këndvështrim thjesht didaktik mund të dallosh etjen e tepërt në dy kategori kryesore: primitive dhe sekondare.

Primitive ku përfshihet qendra e etje në tru dhe për këtë arsye për shkak të lezioneve diencefalike ose patologjive psikiatrike. Mes më të rëndësishmeve që bëjnë pjesë kujtojmë për shembull:

Potomaninë (polidipsia psikogjenike): një patologji psikiatrike ku pacienti pi sasi shumë të mëdha uji.

Dipsomaninë: patologji psikiatrike ku pacienti pi sasi të mëdha alkooli (që shkakton dehidratimin)

Ankthi

Trauma të trurit

Encefaliti, meningjiti, tumori, gjendje të trurit që nxisin tej mase qendrën hipotalamike të etjes.

Sekondare, të lidhura me një zvogëlim të vërtetë të sasisë së ujit në organizëm. Mes tyre kujtojmë:

Diabetin melit të tipit 1 apo 2: Polidipsia është një simptomë klasike e diabetit të dekompensuar, pra në prani të një glicemie të lartë (sasi të lartë sheqeri në gjak) si për të ngopur transportuesit e veshkave me glukozë që nuk arrijnë të ripërthithin çfarë eliminiohet me urinë, sidoqoftë duke paguar një çmim shumë të lartë për sa i përket lëngjeve që kërkohen për ta bërë këtë (glukoza ka një fuqi osmotike shumë të lartë, kështu që ju merrni shumë ujë me vete). Pasoja e pashmangshme është pra një rritje në prodhimin e urinës (poliuria, dmth. Emetimi i më shumë se 3 L të urinës në 24 orë).

Diabeti insipid, një patologji që në të vërtetë nuk ka lidhje me diabetin melit (nuk është hiperglicemi) dhe është edhe më e rrallë. Ajo karakterizohet nga një rritje e etjes, prodhimit të urinë dhe dehidratimit. Njihen dy forma: ajo qëndrore dhe ajo e lidhur me veshkat, që bashkohen nga një çrregullim i hormonit antidiuretik, që njihet dhe si ADH.

Në llojin qendror hipotalamusi nuk e prodhon ose prodhon pak, ndërsa në ato nefrogjene, të lidhur me veshkat, hipotalami e prodhon rregullisht, por përgjigja e veshkave në stimulimin e saj dështon. Rezultati neto në çdo rast është paaftësia e përqëndrimit të urinës, që e çon pacientin të prodhojë deri në 20 l urinë në ditë.

Konsumi i alkoolikeve: alkooli redukton sekretimin e vazopresinës ADH, i njëjti hormon i përfshirë në mekanizmin që përmendëm në diabetin insipid, me të njëjtën vështirësi ripërthithtje të ujit nga veshkat dhe rritje të volumit të urinës.

Ilaçet dhe substancat bioaktive si efekti kolateral i alkooikeve, kafeinës, antikolinergjikë, diuretikë tiazidë dhe disa antidepresivë.

Pamjaftueshmëria e veshkave (veshjka humb aftësinë të punojë në mënyrën e duhur, duke prodhuar urinë më shumë se sasia e nevojshme dhe kërkon lëngje përme etjes).

Një hemorragji e rëndësishme, pasojat e të cilës janë domethënëse dhe në humbjen e lëngjeve (një zvogëlim i vëllimit).

Dehidratimi: të gjitha shkaqet e dehidratimit mund të nxisin polidipsi, që nga diarrea tek djegiet, nga e vjella tek hiperhidroza (prodhimi i tepërt i djersës) apo temperatura.

Në mungesë të një shkaku të dukshëm flasim për polidipsi idiopatike.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.