MENU
klinika

Shkaqet

Pse më djegin sytë kur qaj?

13.04.2021 - 16:15

Të qash mund të rezultojë në acarim të përkohshëm të syve. Simptomat mund të përfshijnë:

 • djegie
 • ndjesi shpimi
 • kruarje

Ndërsa simptomat janë të lehta dhe akute, ose afatshkurtra, konsiderohen normale, djegia e rëndë mund të tregojë një gjendje themelore të shëndetit të syve.

Nëse problemet me sytë vazhdojnë, është e rëndësishme të flisni me një profesionist mjekësor për vlerësim të mëtejshëm.

Çfarë janë lotët?

E qara shkakton lot, të cilat janë përbërës thelbësorë të shëndetit të syve. Në fakt, sipas Akademisë së Oftalmologjisë, është vlerësuar se një person mesatarisht  prodhon midis 15 dhe 30 litra lotë çdo vit.

Lotët ndihmojnë në vajosjen e syve për të mbrojtur shikimin. Lotët bazalë dhe refleksivë ndihmojnë posaçërisht në pastrimin e papastërtive dhe irrituesëve.

Nga ana tjetër, lotët emocionalë priren të prodhohen në sasi më të mëdha si përgjigje ndaj stimujve emocionalë siç janë:

 • trishtim
 • dhimbje
 • lumturi
 • Të gjitha lotët përmbajnë:
 • ujë
 • elektrolite
 • metabolitëve
 • lipidet

Por disa studiues gjithashtu besojnë se lotët emocionalë ndoshta kanë hormone dhe proteina shtesë, sipas një rishikimi të hulumtimit të vitit 2018.

Shkaqe joklinike

Irrituesit e mjedisit

Nëse jeni të ekspozuar ndaj tymit ose irrituesve të tjerë, gjëndrat lacrimale do të prodhojnë lotë të quajtur lot refleks për të ndihmuar të “heqni qafe” këta irritues. Lotët refleks gjithashtu kanë antitrupa për të hequr qafe bakteret potencialisht të dëmshme.

Në varësi të irrituesit që hiqet, mund të përjetoni djegie nga lotët refleks.

Djerse

Djersitja gjithashtu mund të shkaktojë dhëmbje të syve. Sytë mund të prodhojnë lot refleks edhe në situata të tilla.

Shkaqet klinike

Djegia e syve kur qan, gjithashtu mund të ketë lidhje me një gjendje themelore mjekësore. Ato përfshijnë:

Sytë e thatë

Djegia është një simptomë e zakonshme e syve të thatë. Simptoma të tjera të mundshme përfshijnë:

 • skuqje
 • turbullira
 • një ndjenjë e përgjithshme e thatë ose gërvishtëse

Syri i thatë ndodh kur sytë nuk bëjnë lot të mjaftueshëm për të qëndruar të lubrifikuar. Shkaqet e syve të thatë mund të përfshijnë:

 • luhatjet e hormoneve
 • medikamente
 • Thatësia e syve është gjithashtu më e zakonshme tek të moshuarit sepse prodhimi i lotëve nga gjëndrat lacrimale  natyrshëm zvogëlohet me moshën.

Blefariti

Blefariti është një gjendje që përfshin qepallën dhe ka këto simptoma:

 • ënjtje
 • pezmatim
 • acarim

Nëse keni blefaritet, mund të jeni në një rrezik më të lartë të zhvillimit të syve të thatë. Kjo gjendje mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme, të tilla si:

 • djegie
 • sy të përlotur
 • kruarje
 • thatësi
 • qepallat me kore
 • ndjeshmëria ndaj dritës
 • vizion i paqartë

Alergji në sy

Simptomat e djegies që përkeqësohen me të qarë mund të shoqërohen gjithashtu me alergji të syve. Ndërsa alergjitë e syve mund të jenë sezonale nga poleni, ato gjithashtu mund të nxiten nga:

 • myku
 • pirja e duhanit
 • kafshët shtëpiake
 • pluhuri

Ashtu si blefariti dhe syri i thatë, simptomat e alergjive të syve mund të përfshijnë:

 • djegie
 • skuqje
 • kruarje

Megjithatë, me alergji në sy, mund të përjetoni simptoma të tjera të alergjisë, të tilla si teshtitja dhe hunda e bllokuar. Simptomat mund të përkeqësohen me acarim, të tilla si nga të qarat ose fërkimet e syve.

Si ta trajtojmë?

Trajtimi për djegien e syve kur qani mund të përfshijë ilaçe shtëpiake dhe produkte pa recetë (OTC) për të adresuar shkaqet themelore. Opsionet mund të përfshijnë:

 • kompresa të ngrohta ose të ftohta të vendosura mbi qepallat me sy të mbyllur
 • pastrimi i kapakëve të syve me shtupa pambuku për të hequr koret që krijohen nga blefariti
 • duke përdorur një pëlhurë larëse të ngrohtë për të hequr irrituesit përreth syve , të tilla si sapun, djersë ose produkte kozmetikë
 • lot artificial për sy të thatë, blefarit dhe alergji të syve
 • pika sysh për simptomat e alergjisë së syve
 • vajra ose xhel që njomin  lëkurën delikate rreth syve
 • lagështuesit e ambienteve të brendshme për të ndihmuar në shtimin e lagështisë në ajër

Nëse tashmë keni përvojë të syve të thatë, antihistaminat orale mund t’i përkeqësojnë simptomat. Në vend të kësaj, mjeku mund të rekomandojë: